Kalafior - kalorie, składniki odżywcze, dania

Kalafior to warzywo bardzo popularne na polskich stołach, jednak stosunkowo mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele cennych właściwości i składników odżywczych on posiada. Smak kalafiora to główny czynnik decydujący o tym jak często go spożywamy. Charakterystyczny smak nie każdemu przypada do gustu, jednak najczęściej kalafior znajdziemy w różnego rodzaju mieszankach warzywnych lub zupach.

Kalafior - kalorie

Kalafior to warzywo o bardzo niskiej wartości energetycznej, podobnie jak kapusta od której zresztą pochodzi pod kątem biologicznym. Wartość energetyczna kalafiora jest bardzo niska, ponieważ surowy kalafior zawiera jedyne 25 kalorii na sto gramów tego warzywa.

Zobacz film: "Kalafior w kuchni - właściwości i przepisy"

Tak niska wartość energetyczna kalafiora czyni to warzywo idealnym składnikiem diet redukcyjnych i odchudzających. Stosunek cennych składników odżywczych do kalorii zawartych w kalafiorze jest bardzo dobry, więc spożywając kalafior dostarczamy do naszego organizmu wiele cennych składników odżywczych jednocześnie nie przeładowując go kaloriami, które później ciężko spalić.

Kalafior zalecany jest jako warzywo podawane do głównych dań. Możemy także przyrządzać dania, których głównym składnikiem będzie kalafior. Oprócz tego, kalafior to doskonały i niskokaloryczny dodatek do zup. Popularnym sposobem przyrządzania kalafiora jest gotowanie go a następnie polewanie tłuszczem, aby nadać mu dodatkowego smaku, jednak spożywanie go w ten sposób znacząco podnosi jego wartość kaloryczną.

Kalafior - składniki odżywcze

Składniki odżywcze kalafiora występują w nim w niezwykle wysokim stężeniu. Bogactwo składników odżywczych w kalafiorze to przede wszystkim minerały takie jak potas, wapń, magnez, żelazo, cynk i miedź. Minerały te bardzo ważne są dla prawidłowego funkcjonowania narządów, między innymi mózgu i serca.

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Nieustannie słyszymy, że warzywa i owoce w intensywnych kolorach mają najwięcej cennych składników. Ta zasada nie odnosi się do kalafiora – niepozorne...

Oprócz tego, kalafior zawiera duże stężenie błonnika pokarmowego, który przedostając się do naszego układu pokarmowego przyczynia się do regulacji perystaltyki jelit. Błonnik pokarmowy, który przyjmujemy spożywając kalafior oczyszcza nasze jelita z resztek pokarmu i pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit, co jest bardzo ważne dla zdrowia a nawet dla samego samopoczucia. Błonnik zaleca się osobom cierpiącym na zaparcia.

Charakterystyczny smak oraz zapach kalafiora zawdzięczamy zawartej w nim siarce. Pierwiastek ten sprawia, że niektórzy nie przepadają za tym warzywem, a bardzo często podczas jego gotowania lub przyrządzania w inny sposób jesteśmy zmuszeni do wietrzenia kuchni.

Kalafior - dania

Kalafior można spożywać na surowo, lecz także piec, dusić, smażyć i gotować. Oprócz zup, kalafior może być składnikiem także bardzo smacznych zapiekanek makaronowych i ryżowych. Przygotowany w ten sposób kalafior nie będzie zawierał dodatkowych kalorii wynikających ze smażenia go na tłuszczu.

Z kalafiora wyrabiać można także specjalny ryż, który ma dużo niższą wartość energetyczną od tradycyjnego ryżu białego. Kalafior używany do sałatek najlepiej wcześniej ugotować, jednak spożywanie kalafiora na surowo również jest spotykane. Kalafior to bardzo wszechstronne warzywo, które w kuchni możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Owoce

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

Warzywa i owoce z najmniejszą zawartością kalorii

o solidnym korzeniu, bogatym w składniki odżywcze, głównie antocyjany. Filiżanka rzodkiewki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C (...) Niskokaloryczne warzywa i owoce Warzywa i owoce powinny być...

Dania z warzyw

Zmiksowane dania - sposób na utratę wagi

Zmiksowane dania - sposób na utratę wagi

. Używając kalafior, dodajemy posiłkowi nie tylko więcej błonnika, ale równeż dostarczmy naszemu organizmowi ważnych wartości odżywczych, np. indolo-3 (...) . Składniki: 1 mały kalafior 1...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

Zdrowsze zamienniki ulubionych potraw

pieczonego kurczaka w mące migdałowej lub z cieciorki. Zalety: wyeliminujesz mnóstwo kalorii i węglowodanów, a zyskasz dodatkowe składniki odżywcze (...) białka, błonnika i składników...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Marchewka zamiast chrupek

Marchewka zamiast chrupek

Warto przekonać dziecko do jedzenia warzyw ze względu na ich składniki odżywcze.

Kuchnie świata

Co jeść na mieście, czyli najzdrowsze dania kuchni świata

Co jeść na mieście, czyli najzdrowsze dania kuchni świata

morza oraz słodkich egzotycznych owoców. Jest bogata w składniki odżywcze, dlatego sushi to jedno z najlepszych dań w czasie diety. Nie oznacza (...) . Zawsze szukaj potraw ze świeżych, jak najmniej przetworzonych składników....

Żywienie

Smażony ryż z warzywami

Smażony ryż z warzywami

Nieskomplikowana potrawa, której składniki tworzą zdrową, bogatą w witaminy i substancje odżywcze, południową przekąskę.

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Jedzenie, które pomaga zrzucić wagę

Jedzenie, które pomaga zrzucić wagę

zaspokoić apetyt, poczuć się sytym, a dodatkowo zawierają cenne składniki odżywcze i mało kalorii. Oto i one! Pałeczki serowe Kto nie kocha sera? Wiele (...) osób, które chcą przejść na dietę, nie chce...