Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Kalafior - właściwości, kalorie, przepisy

Kalafior - właściwości, kalorie, przepisy
Kalafior - właściwości, kalorie, przepisy (Shutterstock)

Kalafior to warzywo bardzo popularne na polskich stołach, jednak stosunkowo mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele cennych właściwości i składników odżywczych on posiada. Polacy lubią go ze względu na jego smak, jednak trzeba wiedzieć, że nie dla każdego będzie on dobrym rozwiązaniem.

spis treści

1. Właściwości kalafiora

Kalafior to warzywo zaliczane do rodziny kapustnych. Cechuje go niska wartość energetyczna, a więc jest idealnym składnikiem dla wszystkich diet odchudzających.

Uprawiano go jeszcze przed naszą erą, w Azji Mniejszej, ale do Europy trafił w XVI wieku, a do Ameryki (gdzie teraz jest uprawiany) - dopiero w XVII.

Jadalną częścią kalafiora jest jego róża. Otoczona jest zielonymi liśćmi, które chronią przed czynnikami zewnętrznymi. Za jego smak odpowiadają związki siarki, których zapach w czasie gotowania nie każdemu odpowiada.

Zobacz film: "Kalafior w kuchni - właściwości i przepisy"

Kalafior, oprócz małej wartości kalorycznej, ma też bardzo niski indeks glikemiczny (będzie więc idealny dla cukrzyków), a także bogactwo witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika, a także składników mineralnych, taki jak:

  • potas
  • wapń
  • magnez
  • żelazo
  • cynk
  • witaminy z grupy B
  • witamina C, A i K

Dodatkowo ważne dla naszego zdrowia jest to, że kalafior zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy, a także działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

1.1. Odmiany kalafiora

Najpowszechniej występujący kalafior jest biały i taki najczęściej widujemy w sklepach. Jednak one też mogą różnić się między sobą. Tak naprawdę odmian kalafiora jest bardzo dużo, jednak ogólnie warzywo to rozróżnia się na cztery podstawowe typy. Oprócz białego, są to:

kalafior żółty / pomarańczowy - jego smak jest podobny do odmiany białej, wyróżnia go tylko kolor, który nie blednie podczas gotowania i pięknie wygląda na talerzu.

kalafior zielony - jego różyczki przypominają stożki, a zielona barwa po ugotowaniu jest bardzo intensywna. W smaku odmiana ta przypomina brokuł.

kalafior fioletowy - bardzo rzadko spotykana odmiana, ma piękny kolor i stanowi świetna dekorację każdego dania. Jego smak jest lekko pikantny.

Właściwości zielonego kalafiora. Dlaczego warto go jeść?
Właściwości zielonego kalafiora. Dlaczego warto go jeść? [4 zdjęcia]

Inna nazwa zielonego kalafiora to romanesco. Wywodzi się on z Włoch. Znano go już w XVI wieku. Miejscem

zobacz galerię

2. Minerały w kalafiorze

Minerały zawarte w kalafiorze są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Składniki odżywcze wpływają na prawidłową pracę mózgu i serca. Kalafior uważa się za warzywo bardzo zdrowe, jednak istnieją sytuacje, w których należy go ograniczyć.

Warto wiedzieć przede wszystkim, że jest to warzywo ciężkostrawne i powoduje wzdęcia.

2.1. Warzywo antynowotworowe

Ze względu na dużą zawartość przeciwutleniaczy, o kalafiorze mówi się jak o najlepszym warzywie antynowotworowym. Jedzenie go może w znacznym stopniu obniżyć wystąpienie złośliwej postaci raka prostaty, a także nowotwory pęcherza. Zawarte w kalafiorze sulforany likwidują wolne rodniki.

2.2. Właściwości bakteriobójcze

Sulforany mają też właściwości bakteriobójcze, dlatego potrafią niszczyć bakterię Helicobacter pylori, odpowiedzialną za powstawanie wrzodów. Kalafior wykazuje też pozytywne działanie w profilaktyce zapalenia przełyku, a nawet raka żołądka.

2.3. Na co pomagają warzywa kapustne?

Udowodniono, że warzywa kapustne (w tym także kalafior) zmniejsza ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów, które dotyczy szczególnie ludzi starszych.

2.4. Kiedy nie powinno się jeść kalafiora

Poważnym przeciwwskazaniem do spożywania kalafiora są choroby tarczycy, głównie niedoczynność. Zawarte w kalafiorze związki, zaburzają przyswajanie jodu. Kalafiory i brokuły zalicza się też do warzyw wolotwórczych. Nie należy zupełnie eliminować ich z diety, jednak zaleca się ograniczenie spożycia.

3. Jak przechowywać kalafior

Główka kalafiora powinna być zwarta, mięsista i mieć jednolity kolor. Nie powinno się wybierać egzemplarzy, które posiadają ciemne plamki na różyczkach. Im ciemniejsze liście, tym warzywo jest starsze. Kalafior dobrze jest przechowywać w lodówce, w szufladzie na warzywa, nie dłużej niż tydzień po zakupie.

Kalafior należy gotować w osolonej wodzie. Wrzucamy go na wrzątek i gotujemy około 4 minut bez przykrycia, aż różyczki zmiękną. Można gotować całe warzywo (wtedy zachowa więcej witamin) albo podzielone na różyczki. Poleca się też przygotowanie kalafiora na parze.

4. Przykładowe przepisy

Kalafior można spożywać na surowo, lecz także piec, dusić, smażyć i gotować. Oprócz zup, kalafior może być składnikiem także bardzo smacznych zapiekanek makaronowych i ryżowych. Przygotowany w ten sposób kalafior nie będzie zawierał dodatkowych kalorii wynikających ze smażenia go na tłuszczu.

Z kalafiora wyrabiać można także specjalny ryż, który ma dużo niższą wartość energetyczną od tradycyjnego ryżu białego. Kalafior używany do sałatek najlepiej wcześniej ugotować, jednak spożywanie kalafiora na surowo również jest spotykane. Kalafior to bardzo wszechstronne warzywo, które w kuchni możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów.

4.1. Pizza z kalafiora

Składniki:

  • kalafior
  • 2 jajka
  • pół szklanki startego sera
  • po łyżeczce oregano i bazylii
  • sos pomidorowy
  • mozzarella
  • ulubione dodatki (np. pomidorki, cebula, bazylia, oliwki, szynka, pieczarki)

Piekarnik nastaw na 200 stopni. Podziel kalafior na różyczki i zetrzyj na tarce albo w rozdrabniaczu, wykorzystaj 2 szklanki. Smaż chwilę na patelni, aby odparować wodę z kalafiora - około 5 minut. Do miski wbij jajka, dodaj ser i przyprawy, a następnie kalafior. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż na blachę i uformuj placek albo kwadrat. Krawędzie mogą być grubsze. Wstaw do piekarnika na 20 minut, wyjmij, nałóż sos i dodatki i ponownie piecz przez 10-25 minut.

4.2. Zupa kalafiorowa

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/3 selera korzeniowego
  • pół kalafiora (albo jeden mały)
  • łyżka koperku
  • opcjonalnie śmietana
  • sól i pieprz

Ugotuj bulion z mięsa i dodaj pozostałe warzywa - marchewkę i pietruszkę pokrojoną w krążki, ziemniaki w kostkę, a seler w całości. Dodaj sól. Gotuj 20 minut i dodaj kalafior podzielony na różyczki. Pod koniec gotowania seler wyjmij. Dopraw wedle uznania i opcjonalnie dodaj śmietanę, żeby "podbić" zupę.

4.3. Smażony kalafior z sosem curry

Składniki:

  • mały kalafior
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g sera Rokpol
  • 100 ml mleka
  • 50 ml gęstej śmietany albo mleka kokosowego
  • łyżeczka curry i kurkumy

Podgrzej mleko i dodaj pokruszony ser, śmietanę i curry. Dokładnie mieszaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia. Sos ma mieć gładką konsystencję. Kalafior podziel na różyczki, nasmaruj oliwą, posyp kurkumą i smaż lub grilluj około 5 minut z każdej strony. Sos serwuj oddzielnie.

4.4. Kotlety z kalafiora

Składniki:

  • kalafior
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • mała cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

Kalafior ugotuj w całości w lekko osolonym wrzątku. Następnie podziel na różyczki i przełóż do miski. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę (drobno pokrojoną). Dodaj ją do kalafiora, a następnie dosyp bułkę tartą, jajko i wymieszaj. Uformuj kotleciki albo pulpety i smaż na oleju po kilka minut z każdej strony.

5. Kalorie i wartości odżywcze tego warzywa

Kalafior można śmiało nazwać jednym z najzdrowszych warzyw. W 100 gramach znajduje się tylko 25 kalorii.

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 107 g (1 szklanka, pokrojony)
Wartość energetyczna 25,0 kcal 26,8 kcal
Białko 1,92 g 2,05 g
Węglowodany 4,97 g 5,32 g
Cukier 1,91 g 2,04 g
Błonnik 2,00 g 2,14 g
Tłuszcz 0,28 g 0,30 g
Tłuszcze nasycone 0,13 g 0,14 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,03 g 0,04 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,03 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 48,2 mg 51,6 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze