Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Dynia – rodzaje, właściwości, kaloryczność

Dynia zawiera mnóstwo potasu i wspiera odporność organizmu
Dynia zawiera mnóstwo potasu i wspiera odporność organizmu (123rf)

Dynia jest domeną jesieni. Kiedy na zewnątrz zaczyna robić się chłodniej, w sklepach pojawia się to piękne warzywo o intensywnym kolorze. Wyróżnia się kilka rodzajów dyni, a każdy z nich ma wspaniałe właściwości zdrowotne. Dynia świetnie sprawdza się zarówno w daniach słonych, jak i słodkich, świetnie smakuje też z dodatkiem ostrych przypraw. Warto znać cudowne zalety dyni i w okresie jesiennym włączyć ją do swojej diety.

spis treści

1. Rodzaje dyni

Istnieje wiele odmian dyni, ale najczęściej w sklepach można dostać cztery najpowszechniejsze, są to:

  • dynia zwyczajna
  • dynia makaronowa
  • dynia piżmowa
  • dynia Hokkaido

Oprócz tego w sklepach często można dostać tzw. dynie dekoracyjne, które nie nadają się do spożycia. Są małe i zwykle nie pomarańczowe, ale żółto-zielone, z charakterystycznym ogonkami. Najczęściej służą jako dekoracja witryn sklepowych.

Zobacz film: "Pestki dyni poprawią sprawność seksualną"

1.1. Dynia zwyczajna

Dynia zwyczajna to ta, którą możemy spotkać niemal wszędzie. Możemy ją także łatwo wyhodować we własnym ogródku. Charakteryzuje się wielkością - zwykle jest okazała i ciężka. Ma grubą skórę, którą stosunkowo trudno się obiera. Wewnątrz dyni jest bardzo dużo miąższu i pestek. O ile miąższ jest niejadalny, o tyle pestki można wyciągnąć, opłukać i wysuszyć, a później dodawać do dań obiadowych, sałatek czy kanapek.

Dynię zwyczajną po obraniu i oczyszczeniu można upiec, ugotować lub udusić.

1.2. Dynia makaronowa

Dynia makaronowa jest nieco mniej popularna, ale dzięki swoim właściwościom, równie chętnie wykorzystywana. Po przekrojeniu jej miąższ rozpada się na charakterystyczne włókna, przypominające makaron. Po ugotowaniu można je wykorzystać do przygotowania bezglutenowego spaghetti lub dodać do sałatek. Dynia makaronowa jest znacznie jaśniejsza niż zwyczajna - zwykle ma barwę bladożółtą lub bladopomarańczową.

1.3. Dynia piżmowa

Ten rodzaj dyni łatwo jest rozpoznać, ponieważ wyglądem przypomina dużą, żółtobeżową gruszkę. W odróżnieniu od poprzednich odmian, jej skórka jest dużo cieńsza i bardziej miękka. Dzięki temu dynia piżmowa łatwo się obiera. Zawiera także bardzo mało miąższu - znajduje się on nie w całym warzywie, ale wewnątrz jego szerszej części. Dynia piżmowa jest także mniejsza niż dwa poprzednie rodzaje. Dużo wcześniej także pojawia się na sklepowych półkach - pierwsze egzemplarze można zobaczyć już w lipcu.

1.4. Dynia Hokkaido

Dynia Hokkaido jest najmniejsza ze wszystkich. Swoim rozmiarem często nie przewyższa dużej pomarańczy lub mango, choć oczywiście istnieją także większe egzemplarze. Jej cechą charakterystyczną, która odróżnia ją od innych odmian, jest jadalna skórka. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać, wystarczy jedynie dokładnie umyć. Dynię można zapiec, ale także ugotować jak wszystkie inne. Dzięki swoim gabarytom przygotowanie dań z jej wykorzystaniem jest szybsze.

Wszystkie odmiany dyni można zobaczyć w sklepach mniej więcej od września do połowy listopada. W tym czasie warto korzystać z tych drogocennych warzyw, które nie tylko są smaczne, ale także zdrowe.

Najzdrowsze potrawy z dyni
Najzdrowsze potrawy z dyni [8 zdjęć]

Ma mało kalorii, dużo błonnika i dostarcza cennych witamin. Nie traci wartości odżywczych podczas gotowania

zobacz galerię

2. Właściwości dyni

Dynia zwykle ma żółty lub intensywnie pomarańczowy kolor, który zawdzięcza dużej obecności beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Należy ona do grupy przeciwutleniaczy i aktywnie wspiera nas w walce o prawidłową odporność.

Bez względu na odmianę, dynia ma słodki smak. Z tego względu świetnie nadaje się zarówno do dań ostrych i słonych (łagodzi wówczas ich smak), jak i do deserów i słodkich przekąsek.

Ogromną zaletą dyni jest fakt, że ma niewiele kalorii. W 100 gramach znajdziemy zaledwie 26 kcal, co oznacza, że świetnie sprawdzi się ona w przypadku osób stosujących diety.

W dyni znajdziemy także moc witamin i minerałów. Przede wszystkim zawiera ona mnóstwo witaminy C i A. Dodatkowo dzięki niej możemy wzbogacić naszą dietę o witaminę E i witaminy z grupy B - w tym ogromne ilości kwasu foliowego. Nie brakuje w niej także witaminy K.

Dynia jest także bogata w składniki mineralne. Jest bardzo bogatym źródłem potasu. W 100 gramach znajdziemy aż 340 miligramów - to więcej niż w pomidorach, które znane są z wysokiej zawartości tego pierwiastka. Warzywo to zawiera także wiele innych minerałów, między innymi

  • fosfor (w dużych ilościach)
  • wapń
  • żelazo
  • miedź
  • cynk
  • selen

3. Dynia a zdrowie

Dzięki swoim właściwościom dynia aktywnie wpływa na nasze zdrowie i układ odpornościowy. Wspiera pracę całego organizmu i usprawnia prawidłowy przepływ składników odżywczych. Zawartość beta-karotenu sprawia, że dynia radzi sobie z wolnymi rodnikami, a więc może zapobiegać wystąpieniu chorób nowotworowych, takich jak rak żołądka, piersi, płuc czy jelita grubego.

Beta-karoten pomaga także obniżać podwyższone stężenie cholesterolu, a więc zapobiega odkładaniu się złogów miażdżycowych. Pozwala to zredukować ryzyko wystąpienia poważnych chorób serca.

Beta-karoten jest pochodną witaminy A, a zatem aktywnie wspiera wzrok. Uzupełnianie niedoborów tej cennej witaminy pozwala na prawidłowe funkcjonowanie plamki żółtej, co pozwala lepiej widzieć, szczególnie w mroku. Pozwala także zapobiec zmianom zwyrodnieniowym i rozwojowi zaćmy.

Warto wiedzieć, że dynia jest bardzo delikatnym warzywem, dlatego jest jednym z pierwszych, które można podawać niemowlakom. Sprawdzi się także u kobiet w ciąży i cierpiących na chorobę lokomocyjną - zarówno miąższ, jak i pestki, wykazują działanie przeciwwymiotne.

Dzięki swojej delikatności świetnie łagodzi dolegliwości żołądkowe. Polecana jest szczególnie osobom borykającym się z wrzodami i nadżerkami żołądka, a także zespołem jelita drażliwego (IBS). Usprawnia przemianę materii, a więc także przyczynia się do szybszej utraty wagi - zwłaszcza w połączeniu z ostrymi przyprawami.

Sprawdzi się także w przypadku mężczyzn. Jedzenie dyni, a zwłaszcza jej pestek wpływa korzystnie na prostatę. Medycyna naturalna podaje, że mogą one zmniejszać łagodny przerost. Badania naukowe potwierdzają ten fakt, dodatkowo dowodzą, że dynia może przyczynić się do zapobiegania rozwoju raka.

Niestety, pomimo swojej niewielkiej kaloryczności, dynia ma dość wysoki indeks glikemiczny, a więc nie powinna być spożywana w nadmiarze przez cukrzyków.

3.1. Pestki z dyni

To właśnie one przechowują w sobie najwięcej wartości odżywczych i witamin korzystnych dla zdrowia. Mają co prawda więcej kalorii, ale dzieje się tak ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę mózgu i poprawiają funkcje poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja.

Dodatkowo redukują poziom złego cholesterolu i zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Pomagają zmniejszyć ryzyko nadciśnienia i zmian miażdżycowych.

Pestki z dyni obniżają także poziom cukru we krwi, dlatego warto jeść je jednocześnie z dynią, która naturalnie jest dość słodka.

Badania naukowe pokazują ponadto, że pestki z dyni posiadają właściwości przeciwpasożytnicze. Oznacza to, że zabezpieczają organizm przed działaniem drobnoustrojów i stanowi dobrą kurację odrobaczającą. Może być stosowana zarówno u dzieci, jak i dorosłych.

Właściwości przeciwpasożytnicze pestki zawdzięczają substancji o nazwie kukurbitacyna. Naturalnie powleka nasiona, chroniąc je przed działaniem robaków. Najwięcej jej znajduje się w świeżych, jeszcze miękkich pestkach.

Zobacz też:

4. Co można zrobić z dyni?

Dynia daje ogromne pole do kulinarnego popisu. Nadaje się do gotowania, pieczenia, duszenia i smażenia. Świetnie pasuje niemal do wszystkich rodzajów dań - od słodkich po bardzo ostre. Najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania aromatycznych kremów dyniowych. Zwykle najpierw dobrze jest ją zapiec z przyprawami (można także dodać inne przyprawy - marchewkę, paprykę, etc). Krem z dyni można wzbogacić o ostre i korzenne przyprawy, takie jak imbir, chilli, kurkuma czy gałka muszkatołowa.

Dynię można dodawać także do sałatek. Wystarczy upiec ją w przyprawach i pokroić w kostkę. Można ją także faszerować - tutaj najlepiej sprawdzi się dynia Hokkaido, ponieważ dodatkowo zyskamy lekko chrupiącą skórkę.

Ugotowana dynia sprawdzi się także w przypadku deserów - można mieszać ją z mlekiem, dodawać do owsianek i kleików ryżowych. W połączeniu z konfiturami i miodem stworzy świetną bazę śniadaniową.

4.1. Pumpkin spice latte, czyli kawa z dyni

Jedna z największych sieci kawiarni opatentowała jakiś czas temu kawę na bazie syropu dyniowego. Bardzo szybko stało się to hitem wśród konsumentów, a dyniowa latte zyskała niemal miano celebryty. Jej smak jest specyficzny i nie każdemu przypadnie do gustu. Wykorzystuje się tu aromat przypraw korzennych i słodki posmak dyni. Kawiarnie do tego celu używają gotowego sosu dyniowego, jednak w łatwo sposób można taką kawę przygotować samodzielnie. Wystarczy odrobina dyniowego puree i mleko kokosowe.

4.2. Olej z pestek dyni

W kosmetyce ogromną popularnością cieszy się także olej dyniowy. Tłoczony z ogromną starannością, sprawdza się na wielu płaszczyznach. Oczywiście można go także jeść, dodając do sałatek i sosów. Nie należy jednak poddawać go obróbce cieplnej.

Olej z pestek dyni działa korzystnie na włosy i skórę. Działa przeciwzapalnie i wspiera odnowę komórkową. Przyspiesza wzrost mocnych włosów i paznokci, regeneruje także uszkodzenia. Łagodzi także rany i stany zapalne, a więc można stosować go na otarcia i blizny, będzie pomocny także w przypadku trądziku.

5. Tabela kalorii i wartości odżywczych

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 116 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 26,0 kcal 30,2 kcal
Białko 1,00 g 1,16 g
Węglowodany 6,50 g 7,54 g
Cukier 2,76 g 3,20 g
Błonnik 0,50 g 0,58 g
Tłuszcz 0,10 g 0,12 g
Tłuszcze nasycone 0,05 g 0,06 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,01 g 0,02 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,01 g 0,01 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 9,00 mg 10,44 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze