Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Żywienie w chorobie nowotworowej – fakty i mity

Avatar placeholder
13.04.2018 13:40
Żywienie w chorobie nowotworowej – fakty i mity
Żywienie w chorobie nowotworowej – fakty i mity (123RF.com)

Dla każdego z nas sposób codziennego żywienia jest bardzo istotną kwestią. Wybór odpowiedniej diety w czasie choroby nowotworowej jest ważny, często warunkuje samopoczucie pacjenta, a stan odżywienia może mieć wpływ na proces terapii. Funkcjonują jednak różne mity na temat żywienia w chorobie nowotworowej. Co o tym wiemy?

spis treści

1. Utrata masy ciała

Owszem, prawdą jest, że podczas choroby nowotworowej i związanej z nią terapii mogą wystąpić pewne zaburzenia w obrębie układu pokarmowego. Są to zazwyczaj problemy z brakiem łaknienia lub wręcz jadłowstrętem, pojawiającymi się nudnościami (mdłościami), biegunkami czy też występowaniem trudności w przełykaniu pokarmów. To wszystko może prowadzić do utraty masy ciała i dodatkowego osłabienia organizmu.

Świadomość występowania wymienionych objawów często towarzyszących terapii nowotworowej powinna skłonić chorego do baczniejszego obserwowania swojego stanu odżywienia, a także do częstszych konsultacji lekarskich bądź dietetycznych. Lekarze mogą zalecić leki wpływające na część objawów ze stronu przewodu pokarmowego, np. przeciwwymiotne, przeciwbiegunkowe, które zmniejszą dolegliwości pacjenta. Należy dążyć do zapobiegania gwałtownym spadkom masy ciała.

Zobacz film: "Walka z łuszczycą pospolitą"

Może w tym również pomóc bardziej dopasowany do okoliczności etapu choroby jadłospis. Posiłki domowe są często smaczne i odżywcze, ale czasem tradycyjna dieta nie jest w stanie zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania na energię, białko i pozostałe składniki odżywcze. Dlatego warto wprowadzić żywienie medyczne.

Pacjent niedożywiony częściej może rozwijać powikłania, gorzej tolerować leczenie, a czasem również terapia może być realizowana w dłuższych odstępach czasu. Specjaliści podkreślają, że żywienie medyczne stało się integralnym elementem terapii onkologicznej.

2. „Cukier żywi raka”

W przypadku pacjentów z nowotworami szczególnie trzeba skupić się na właściwym jadłospisie tak, aby dostarczyć odpowiednią ilość i jakość kalorii, wszystko we właściwych proporcjach. Węglowodany są podstawową grupą składników odżywczych dla organizmu i ich zawartość w diecie zdrowego człowieka powinna wynosić od 45-55 proc., a u chorych onkologicznie – 30-50 proc..

Wszystkie komórki – ale przede wszystkim te zdrowe, potrzebują glukozy jako podstawowego "paliwa" do pozyskiwania energii niezbędnej do życia. Największe zapotrzebowanie w tym zakresie mają komórki nerwowe i krwinki czerwone.

Komórki nowotworowe również potrzebują glukozy do swojego metabolizmu, ale nie oznacza to, by niejako przy okazji "zagłodzić" zdrowe komórki organizmu. Prawidłowo działające układy i narządy warunkują możliwość terapii onkologicznej, dlatego nie można ich pozbawić dostawy energii.

3. „Białko żywi raka”

Białka, podobnie jak węglowodany i tłuszcze wraz z witaminami, mikroelementami i wodą, decydują o prawidłowym funkcjonowaniu metabolizmu. Białko pełni niezliczone role – warunkuje odnowę uszkodzonych tkanek, gojenie się ran, wspiera funkcje układu odpornościowego, produkcję enzymów i hormonów.

W chorobie nowotworowej zapotrzebowanie organizmu na energię i białko najczęściej wzrasta. Jest to uzależnione od wielu czynników, takich jak stan odżywienia, stopień zaawansowania oraz lokalizacja nowotworu, metody leczenia, jak również stanu ogólnego pacjenta.

Według rekomendacji podaż białka powinna kształtować się na poziomie 1-1,5 g/kg mc/dobę, czyli wyższym niż u osób zdrowych. Są jednak wyjątki, kiedy na podaż białka należy zwracać szczególną uwagę i nie dostarczać go w zwiększonych ilościach (a czasem nawet wymaga to redukcji ilości tego makroelementu) - to m.in. niewydolność nerek, zdekompensowana niewydolność wątroby, cukrzyca.

4. Tzw. "Uzdrawiająca dieta"

Niestety nie ma diet, które leczą z nowotworu. Do tej pory nie potwierdzono w sposób naukowy skuteczności antynowotworowej żadnej popularnej "diety leczącej z raka", natomiast ryzyko niedożywienia w trakcie stosowania takich diet jest bardzo wysokie. Zmiana proporcji składników diety może wpłynąć na dolegliwości chorego np. wywołać biegunki, nasilić bóle brzucha, a także zaburzyć wchłanianie niektórych mikroskładników.

Niekorzystne mogą być nagłe zmiany w jadłospisie. Niebezpiecznym rozwiązaniem jest również podążanie za wskazówkami twórców tzw. "diety cud", którzy przekonują chorego, by zupełnie porzucił leczenie na rzecz konkretnego sposobu odżywiania. Rezygnacja z terapii przeciwnowotworowej może skutkować utratą szansy na wydłużenie życia lub wyzdrowienie.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze