Alergeny krzyżowe

Alergeny krzyżowe to takie czynniki alergizujące, które są całkowicie odmienne od siebie, a powodują taką samą reakcję układu odpornościowego, szczególnie przy połączeniu ze sobą. Przeciwciała IgE wytworzone przeciwko jednemu alergenowi mogą reagować na inne. Alergia krzyżowa obejmuje głównie alergeny pokarmowe i alergeny wziewne. Objawy alergii krzyżowej mogą być różne, ale najczęstsze to: katar, kaszel, wysypka, osłabienie, bóle brzucha. Występuje także zespół alergii jamy ustnej, gdzie objawy alergii krzyżowej ograniczają się tylko do objawów z jamy ustnej.

1. Przyczyny alergii krzyżowej

Alergia krzyżowa to nadmierna reakcja układu odpornościowego na różne alergeny, które normalnie nie mają ze sobą nic wspólnego. Najczęściej są to alergeny wziewne (np. pyłki) i pokarmowe. Dlaczego więc organizm reaguje na pozornie różne alergeny? Jest to spowodowane podobieństwem w budowie chemicznej, np. gdy mają one podobną sekwencję aminokwasów, na którą reaguje układ odpornościowy. Przeciwciała IgE wytworzone pierwotnie w kierunku jednego antygenu, rozpoznają podobne białko, występujące w innym alergenie. Jeżeli białka w dwóch różnych alergenach wykazują podobieństwo powyżej 70% prawdopodobieństwo pojawienia się reakcji krzyżowej jest wysokie. Jeżeli jednak nie przekracza 50%, reakcja krzyżowa występuje rzadko.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

2. Przykłady alergenów krzyżowych

Do najczęstszych alergenów reagujących krzyżowo zaliczamy:

  • roztocze kurzu domowego;
  • ślimaki;
  • skorupiaki: krewetki, kraby, ostrygi;
  • pyłek brzozy;
  • pyłek leszczyny, olszy, dębu, grabu, buku;
  • jabłko, gruszka, pomarańcza, mango, morela, wiśnia, czereśnia, kiwi, brzoskwinia;
  • pomidor, marchew, seler;
  • pieprz, mak, curry;
  • pyłek leszczyny:
  • pyłek brzozy, olszy, dębu, grabu, buku,
  • orzechy laskowe;
  • pyłek bylicy;
  • seler, marchew;
  • przyprawy;
  • pyłek drzew oliwnych;
  • pyłek jesionu, ligustru pospolitego, bzu lilaka;
  • sierść kota;
  • mięso wieprzowe;
  • pyłek traw/zboża;
  • melon, arbuz;
  • fasola, pomidor;
  • mąka żytnia;
  • pióra;
  • jaja kurze;
  • mięso kurze;
  • lateks;
  • banan, awokado, kiwi, papaja, ananas, melon, mango, grejpfruty;
  • kasztan jadalny, migdały, orzechy;
  • seler, ziemniaki, pomidory, marchew, papryka, szpinak, sałata;
  • przyprawy;
  • fikus (tzw. zespół lateksowo – owocowy);
  • mleko krowie;
  • mleko kozie, mleko owcze, mięso wołowe.

3. Objawy alergii krzyżowej

Objawy alergii krzyżowej mogą dotyczyć układu oddechowego, układu pokarmowego lub skóry. Wśród objawów ze strony układu oddechowego może pojawić się katar sienny, duszność, kaszel, zapalenie oskrzeli, natomiast ze strony układu pokarmowego - bóle brzucha, wzdęcia, biegunki lub nudności. Oprócz tego może pojawić się zaczerwienie skóry, świąd skóry, wysypka club objawy atopowego zapalenia skóry. Osoby z alergią krzyżową mogą skarżyć się także na ogólne osłabienie, kłopoty z koncentracją lub zawroty głowy. Jeżeli do organizmu dostaną się dwa alergeny jednocześnie, np. pyłek brzozy i jabłko, może to doprowadzić do wystąpienia objawów astmy, a nawet wstrząsu anafilaktycznego.

Niektóre alergeny pokarmowe mogą powodować objawy w postaci pieczenia ust, swędzenia podniebienia, obrzęku lub drętwienia błony śluzowej jamy ustnej (warg i dziąseł), najczęściej po około 15 minutach od spożycia pokarmu. Takie objawy są charakterystyczne dla zespółu alergii jamy ustnej. Szacuje się, że występuje on u 80% osób uczulonych na pyłek brzozy.

Diagnostyka alergii krzyżowej polega na wykonaniu odpowiednich testów immunologicznych oraz testów skórnych. Leczenie natomiast opiera się na zastosowaniu leków przeciwalergicznych, tj. leków przeciwhistaminowych czy w cięższych postaciach - glikokortykosteroidów.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy