Antyoksydanty w prewencji raka jelita grubego. Najnowsze badania
Czym są antyoksydanty? To przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki powstające w organizmie. Do tych naturalnych substancji zaliczamy miedzy innymi witaminę C, E lub A, oraz selen. Według najnowszych badań przyjmowanie witaminy E nie przyczynia się do spadku występowania polipów w obrębie jelita.
Te z kolei z upływem czasu mogą przekształcić się w nowotwór jelita grubego. Wyniki badań uzyskane na podstawie analizy 6500 pacjentów w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie wskazują, że osoby które przyjmowały te dwa przeciwutleniacze nie zmniejszyły ryzyka wystąpienia polipów jelita grubego.
Podczas przeprowadzonej kolonoskopii wykazano, że ponad 1/3 badanych osób miała przynajmniej jednego polipa w jelicie grubym, pomimo regularnego stosowania antyoksydantów. Najnowsze badania zostały opublikowane w magazynie "Cancer Prevention Research" i przeczą temu w co wierzyliśmy przez lata.
Do tej pory wydawało nam się, że zażywanie witamin przyczynia się do utrzymania zdrowia i uchroni nas również przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Okazuje się, że niekoniecznie.
Ryzyko zachorowania znacznie wzrasta po 50. roku życia. Mówiąc o czynnikach ryzyka należy wspomnieć o kwestiach epidemiologicznych dotyczących samego jelita, a także tych związanych z dietą i trybem życia. W kwestii diety zwiększone ryzyko występuje u osób, które spożywają dietę bogatą w tłuszcze i ubogą w błonnik.
Jednym z najwcześniejszych objawów jest obecność krwi w kale. Nawet jednorazowe wystąpienie takiej sytuacji powinno nas skłonić do wizyty u lekarza. Poza tym występują również inne, niespecyficzne objawy takie jak zmęczenie, brak apetytu czy chudnięcie.
Witamina E należy do najsilniejszych przeciwutleniaczy, chroni skórę przed starzeniem i zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Wspomaga także układ rozrodczy, mając swój udział w produkcji nasienia u mężczyzn i wpływając na płodność. Witamina E działa także stymulująco na układ odpornościowy, mając duży udział w regulacji procesów immunologicznych. Objawami jej niedoboru są między innymi neuropatie oraz zaburzenie funkcjonowania układu mięśniowego.
W związku z nowymi informacjami konieczne jest przeprowadzenie doświadczeń odnoszących się do molekularnego niepowodzenia witaminy E w prewencji raka jelita grubego.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.