Antyoksydanty w prewencji raka jelita grubego

Czym są antyoksydanty? To przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki powstające w organizmie. Do tych naturalnych substancji zaliczamy miedzy innymi witaminę C, E lub A, oraz selen. Według najnowszych badań przyjmowanie witaminy E i właśnie selenu nie przyczynia się do spadku występowania polipów w obrębie jelita.

Te z kolei z upływem czasu mogą przekształcić się w nowotwór jelita grubego. Wyniki badań uzyskane na podstawie analizy 6500 pacjentów w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie wskazują, że osoby które przyjmowały dwa przeciwutleniacze nie zmniejszyły ryzyka wystąpienia polipów jelita grubego.

Jednym z podstawowych badań jelita grubego jest kolonskopia
Jednym z podstawowych badań jelita grubego jest kolonskopia (123RF)

Podczas przeprowadzonej kolonoskopii, wykazano, że ponad 1/3 badanych osób miała przynajmniej jednego polipa w jelicie grubym, pomimo stosowania antyoksydantów. Najnowsze badania zostały opublikowane w magazynie "Cancer Prevention Research".

W dzisiejszych czasach popularny jest pogląd, że zażywanie witamin przyczynia się do utrzymania zdrowia i uchroni nas również przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Jakie jest dokładnie ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

Ryzyko zachorowania znacznie wzrasta po 50 roku życia. Mówiąc o czynnikach ryzyka należy wspomnieć o kwestiach epidemiologicznych, dotyczących samego jelita, a także związane z dietą i trybem życia. W kwestii diety zwiększone ryzyko występuje u osób, które spożywają dietę bogato tłuszczową i ubogą w błonnik.

Jednym z najwcześniejszych objawów jest obecność krwi w kale. Nawet jednorazowe wystąpienie takiej sytuacji powinno nas skłonić do wizyty u lekarza. Poza tym występują również inne, niespecyficzne objawy takie jak męczliwość, brak apetytu czy też chudnięcie. Najczęściej jednym z pierwszych wykonywanych badań jest ****kolonskopia- czyli endoskopowe badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Rak jelita grubego atakuje coraz młodszych
Rak jelita grubego atakuje coraz młodszych [5 zdjęć]

Każdego roku na raka jelita grubego zapada ponad 13 tys. Polaków, z czego ok. 9 tys. umiera. Dotąd choroba...

zobacz galerię

Dlaczego akurat witamina E nie chroni przed rozwojem raka jelita grubego? Mówi się, że należy ona do najsilniejszych przeciwutleniaczy, chroni przed starzeniem się i występowaniem chorób sercowo-naczyniowych. Co ciekawe witamina ta chroni przed wystąpieniem choroby, jednak nie ma wpływu na czas jej trwania.

Wspomaga także układ rozrodczy mając swój udział w produkcji nasienia u mężczyzn, wpływając na płodność. Jak się okazuje, witamina E działa także stymulująco na układ odpornościowy, mając duży udział w regulacji procesów immunologicznych. Objawami jej niedoboru jest między innymi zwiększone ryzyko chorób nowotworowych, neuropatie, czy też zaburzenie funkcjonowania układu mięśniowego.

Odnosząc się do konkretnych badań, należy wspomnieć, że coraz częściej pojawiają się sprzeczne wyniki badań. Z pewnością konieczne jest przeprowadzenie doświadczeń odnoszących się do molekularnego niepowodzenia witaminy E w prewencji raka jelita grubego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy