Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Awitaminoza – objawy, skutki i leczenie

Avatar placeholder
27.03.2024 16:17
Awitaminoza występuje u osób, które nie dbają o swoją dietę.
Awitaminoza występuje u osób, które nie dbają o swoją dietę. (Adobe stock)

Awitaminoza to stan wywołany brakiem lub znaczącym niedoborem określonej witaminy w organizmie. Jakie są jej najczęstsze przyczyny i objawy? Które witaminy są najczęściej niedoborowe i jakie mogą być skutki ich braku? Jakie są metody zapobiegania awitaminozie?

spis treści

1. Co to jest awitaminoza?

Awitaminoza to pojęcie, które oznacza poważny i długotrwały niedobór lub brak witamin w organizmie. Obecnie, w krajach rozwijających się, rozpoznaje się ją rzadko. Częściej występuje hipowitaminoza, to jest niedostateczna ilość witamin w organizmie.

Jakie są przyczyny awitaminozy? To przede wszystkim niedobór witamin w spożywanym pokarmie, co jest spowodowane nieprawidłowo zbilansowaną, ubogą dietą, ale i spożywaniem wysoko przetworzonej żywności.

Wpływ na rozwój zaburzenia mają także choroby żołądka, wątroby czy jelit oraz zaburzenia wchłaniania (np. niedokrwistość Addisona i Biermera, czyli niedokrwistość złośliwa) lub metabolizmu (np. przekształcanie prowitamin w witaminy). Niedobory witamin mogą być także związane ze stosowaniem niektórych leków.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Na awitaminozę szczególnie narażone są osoby nadużywające alkohol, osoby starsze oraz i niedożywione, kobiety ciężarne i wegetarianie oraz weganie (głównie witamina B12).

W grupie tej znajdują się także noworodki (w przypadku witaminy K). Okresy zwiększonego zapotrzebowania na witaminy to także czas laktacji, intensywnego wzrostu (np. dzieciństwo i okres dojrzewania) czy rekonwalescencji po chorobie lub zabiegu chirurgicznym. Niedobór witaminy D jest związany z niedostateczną ekspozycją na światło słoneczne.

2. Objawy awitaminozy

Objawy chorobowe zależą od tego, jakich witamin brakuje. Można jednak powiedzieć, że z awitaminozą wiąże się wiele zakłóceń w zakresie funkcjonowania organizmu. Jakie są objawy niedoboru witaminy A, B, C, D, E czy K? I tak:

  • niedobór witaminy A skutkuje zaburzeniami procesu widzenia, utratą przejrzystości gałki ocznej i ślepoty zmierzchowej, a także do pogorszenia funkcjonowania układu odpornościowego,
  • brak witaminy B1 może wywołać neurologiczą i sercowo-naczyniową chorobę beri- beri,
  • niedobór witaminy B3 (niacyny) skutkuje rozwojem pelagry, której symptomem jest ból języka ust, zapalenie skóry, wymioty i biegunka, nadwrażliwość na światło oraz zaburzenia psychiczne,
  • niedobór witaminy B12 prowadzi do anemii megaloblastycznej, w której pojawiają się objawy niedokrwistości oraz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego,
  • niedobór witaminy C wywołuje szkorbut, a co za tym idzie nadmierne rogowacenie naskórka, suchość spojówek, krwawienie i zanik dziąseł, wypadanie zębów, wybroczy i zaburzenia gojenia ran,
  • brak witaminy D u dzieci odpowiada za krzywicę, a u dorosłych za rozmiękanie kości i osteoporozę,
  • niedobór witaminy E może prowadzić do zaburzeń neurologicznych, osłabienia mięśni i zaburzeń widzenia,
  • awitaminoza witaminy K wywołuje skazę krwotoczną oraz różne inne nieprawidłowości dotyczące krzepliwości krwi.

3. Diagnostyka, profilaktyka i leczenie awitaminozy

Kiedy należy skonsultować się z lekarzem w przypadku podejrzenia awitaminozy? Na pewno w sytuacji, gdy pojawiają się objawy niedoboru witamin, takie jak problemy z koncentracją, zmiany w nastroju, zmęczenie, osłabienie, problemy skórne, zaburzenia widzenia czy bóle mięśni czy inne dolegliwości.

Wskazaniem do konsultacji ze specjalistą jest także zmiana diety na eliminacyjną, wegetariańską bądź wegańską czy restrykcyjną (np. redukcyjną) oraz choroba przewlekła, taka jak zaburzenia wchłaniania, celiakia, choroba zapalna jelit, choroby nerek lub wątroby. Dobrze pamiętać, że samodzielne suplementowanie witamin, zwłaszcza w przypadku poważnego niedoboru, może być nieskuteczne, a nawet szkodliwe. Lepiej zdecydować się na wsparcie specjalisty.

Gdy pojawia się podejrzenia awitaminozy, dobrze jest wykonać badania laboratoryjne, które pomogą potwierdzić lub wykluczyć niedobór. To pomoże ustalić odpowiednią suplementację lub zmiany w diecie.

Leczenie awitaminozy, by było skuteczne, wymaga nie tylko zwiększenia podaży konkretnej witaminy poprzez modyfikację diety oraz włączenie preparatu jedno- lub wielowitaminowego (leku bądź suplementu diety), ale i ustalenia przyczyny problemu. Konieczne bowiem może być leczenie choroby podstawowej.

Aby leczyć awitaminozę, ale i by jej przeciwdziałać, warto przyjrzeć się swojemu jadłospisowi. Jeśli nie jest dobrze skomponowany, dobrze jest poprosić o pomoc lekarza bądź dietetyka. To bardzo ważne, by codzienna dieta była dobrze zbilansowana, urozmaicona, zasobna w produkty spożywcze z różnych grup.

Źródła witamin w diecie

Komponując dietę leczniczą, warto wiedzieć, gdzie szukać witamin. Jakie są ich źródła?

Witaminę A zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wątroba, mleko, żółtko jaja, masło oraz produkty roślinne, na przykład marchew, dynia, bataty, szpinak, papryka czerwona.

Witaminę B1 (tiamina) - nasiona, orzechy, fasola, groch, otręby.

Witaminę B2 (ryboflawina) - jaja, mleko, produkty pełnoziarniste.

Witaminę B3 (niacyna) - ryby, mięso, drób, orzechy, nasiona.

Witaminę B5 (kwas pantotenowy) - kurze jaja, wątroba, awokado, brokuły.

Witaminę B6 (pirydoksyna) - banany, kurczak, wołowina, ziemniaki.

Witaminę B7 (biotyna) - jaja, ryby, orzechy, warzywa liściaste.

Witaminę B9 (kwas foliowy) - awokado, pomarańcze, soczewica, warzywa liściaste.

Witaminę B12 (kobalamina) - ryby, mięso, nabiał, jaja.

Witaminę C - owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny, grejpfruty i warzywa, na przykład papryka, brokuły, brukselka, jarmuż, kapusta.

Witaminę D - tłuste ryby, w tym łosoś, makrela, sardynki oraz produkty w nią wzbogacone, takie jak mleko, soki, płatki śniadaniowe.

Witaminę E - orzechy i nasiona, takie jak migdały, orzechy włoskie, słonecznik, orzechy ziemne oraz leje roślinne, na przykład olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej sojowy.

Witaminę K - zielone warzywa liściaste, to jest szpinak, boćwina, jarmuż, sałata oraz produkty fermentowane, na przykład kiszona kapusta, kimchi.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze