Awitaminoza

Tran w płynie czy w kapsułkach? to schorzenie polegające na braku witamin w organizmie. Może powodować bardzo różne dolegliwości, w zależności od tego, których mikroelementów nie ma. Wypadanie włosów, ciągłe zmęczenie, wzmożona potliwość, łamliwe paznokcie – zauważenie takich objawów powinno skłonić do refleksji nad dietą, bo to właśnie jedząc, dostarczamy ciału witamin albo też nie dostarczamy, jeśli odżywiamy się daniami typu fast food.

1. Objawy awitaminozy

Witaminy to związki organiczne, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Są koenzymami, czyli warunkują odpowiednie działanie enzymów, a te z kolei regulują większość procesów biochemicznych zachodzących w ludzkim ciele. Jeśli łamią się paznokcie, a na ciele pojawiają się bez powodu siniaki, to z pewnością są to objawy braku witamin. Oto lista najczęstszych objawów awitaminozy.

1.1. Witamina A

Łamiące się paznokcie, kłopoty z widzeniem o zmroku, problemy skórne, ból oczu – to wszystko może wskazywać na niedobór witaminy A.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Awitaminoza
Awitaminoza

Otrzymywany z wątroby dorsza i innych gatunków ryb dorszowatych tran jest ważnym składnikiem diety. Ma...

zobacz galerię

Żeby uzupełnić braki, należy jeść jajka, szpinak, wątróbkę, marchew, pomidory, brokuły, dynię, zielony groszek, rzodkiewkę, kapustę i pić pełnotłuste mleko. Pomocny może być również tran. Witamina A wpływa na wzrost, dlatego należy pilnować, by dzieci otrzymywały odpowiednią jej dawkę.

1.2. Witamina B

Jeśli często pojawiają się zajady, szorstkość skóry i brak sił witalnych – objawy podobne do depresji, to prawdopodobnie oznacza to brak witamin z grupy B. Witaminę B1 znaleźć można w drożdżach, jajkach, zbożach, suszonych owocach, orzechach, ryżu czy ziemniakach. B2 występuje w wątróbce, tłustym mleku, grzybach, fasoli, grochu i szpinaku, a także makreli. Witamina B6 znajduje się w żółtkach jaj, roślinach strączkowych, bananach, awokado, drożdżach, baraninie, drobiu, dorszach i flądrach. Awitaminoza B12 to anemia, która może skończyć się nawet zastrzykami. By jej uniknąć, należy jeść jajka, wątróbkę, nerki, śledzie, makrelę, łososia, pstrąga, dorsza, flądrę i pić mleko.

1.3. Witamina C

Brak witaminy C to obniżona odporność, bóle stawów, słabe mięśnie. Ten cenny mikroelement można znaleźć w świeżych owocach, włoskiej kapuście, kalafiorze, brokułach, cebuli, chrzanie, młodych ziemniakach, natce pietruszki, papryce. Należy dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C, zwłaszcza gdy wykonuje się ciężką pracę fizyczną, przyjmuje leki antykoncepcyjne lub antybiotyki.

1.4. Witamina D

Witaminę D nasz organizm sam potrafi wytwarzać dzięki działaniu promieni słonecznych. Czasami jest jej jednak za mało. Wiotczenie mięśni, senność, wzmożona potliwość, nerwowość, słabe kości to znak, że trzeba jeść podroby, żółtka jaj, masło, śmietanę, ryby (szprot, śledź, makrela, łosoś, węgorz), tran.

1.5. Witamina E

Oto witamina młodości. Awitaminoza w tym przypadku oznacza suchą i szybko starzejącą się skórę, zmarszczki i trudności ze skupieniem uwagi. Niedobór witaminy E można uzupełnić, jedząc płatki owsiane, kaszę jęczmienną i gryczaną, soję, orzechy włoskie i ziemne, szparagi, fasolę, groch, kapustę włoską i czerwoną, pestki słonecznika, migdały, oleje roślinne i sałatę.

1.6. Witamina K

Ta witamina znajduje się w jajkach, wątróbce, wieprzowinie, pomidorach, truskawkach, kapuście, grochu, szpinaku i serze. Należy zadbać o jej dostarczanie, zwłaszcza jeśli pojawiają się krwawienia z nosa, obfite miesiączki i siniaki, które powstają właściwie bez powodu.

2. Profilaktyka i leczenie awitaminozy

Witaminy są jednym z najważniejszych elementów, bez których organizm nigdy nie będzie funkcjonował prawidłowo. Odpowiednie dawki poszczególnych witamin dostarczane w stanie naturalnego pokarmu (owoce, warzywa, mięsa, białka), jak i w formie tabletek mają jednakową wartość. Rola witamin w organizmie jest tak wielka, że niedobór choć jednej z nich (lub jej nadmiar) może skutkować poważnymi konsekwencjami.

Awitaminoza posiada jednak prostą ścieżkę profilaktyczną i leczenia. W pierwszym przypadku należy po prostu zdrowo się odżywiać, nie unikać pokarmów bogatych w witaminy (dlatego szczególnie narażeni na awitaminozę są wegetarianie, weganie itp.), a w razie planowanej diety skorzystać z witamin w tabletkach. Leczenie polega głównie na uzupełnieniu braku witamin w organizmie. Zdrowa dieta to najlepszy sposób na pozbycie się awitaminozy, czasem jednak konieczne jest wzbogacenie jej witaminami w tabletkach. Niedobór witamin A, B, C czy jakiejkolwiek innej możemy łatwo uzupełnić dzięki specjalnym preparatom witaminowym. W aptekach dostępne są też środki multiwitaminowe, które służą do zaopatrzenia organizmu we wszystkie niezbędne mikroelementy.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!