Trwa ładowanie...

Cukier zwiększa ryzyko Alzheimera (WIDEO)

Avatar placeholder
29.07.2019 16:20

Niektórzy mówią o nim ,biała śmierć. Dostarcza organizmowi energii, jednak są to puste kalorie, bez wartości odżywczych. Nie zawiera żadnych witamin i substancji mineralnych. Cukier silnie uzależnia. Mózg osoby uzależnionej działa podobnie jak mózg narkomana.

Znajdziemy go w wielu produktach, nawet takich, w których byśmy się go nie spodziewali, na przykład w pieczywie, ketchupie, sosach, gotowych zupach, dietetycznych płatkach śniadaniowych. Co więcej, próbuje nas sprytnie zwieść i ukrywa się pod innymi nazwami, takimi jak syrop glukozowo-fruktozowy, syrop z agawy, syrop ryżowy, syrop słodowy jęczmienny, syrop klonowy czy melasa.

Statystyczny Polak zjada rocznie 40 kg cukru, a dziennie 25 łyżeczek, o 15 więcej niż wynosi norma.

Cukier sam w sobie nie jest szkodliwy, jednak spożywany w nadmiernych ilościach ma bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jest przyczyną nadwagi i otyłości, powoduje próchnicę, wywołuje insulinooporność, a w konsekwencji cukrzycę typu II. Zwiększa ryzyko wystąpienia zawału i chorób serca. Niekorzystnie wpływa na układ odpornościowy. Może powodować drażliwość i wahania nastroju.

Okazuje się, że dieta bogata w cukier może również zwiększyć ryzyko zachorowania na chorobę mózgu.

Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze