Dieta w chorobach tarczycy

Zaburzenia pracy tarczycy leczy się głównie farmakologicznie, jednakże zastosowanie odpowiedniej diety wspomaga proces leczenia. Dieta w chorobach tarczycy to tak zwana dieta tarczycowa. Ma ona na celu przede wszystkim zapobieganie niedoborom ważnych składników odżywczych oraz mineralnych. Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy niezbędny jest jod, który można znaleźć w morskich rybach. Aby dieta w chorobach tarczycy skutecznie wspomagała proces leczenia niedoczynności lub nadczynności, musi się w niej znaleźć odpowiednia ilość białka. Właściwe odżywianie w przypadku osób z zaburzeniami tarczycy polega także na niespożywaniu produktów wysokokalorycznych, które przyczyniają się do wystąpienia otyłości.

Polecane wideo:

1. Leczenie niedoczynności tarczycy

Kiedy w organizmie występuje niedobór hormonów tarczycy, stan ten określa się mianem niedoczynności tarczycy. W organizmie następuje spowolnienie przemiany materii, która prowadzi najpierw do nadwagi, a z czasem staje się przyczyną otyłości. Pojawiają się również charakterystyczne objawy niedoczynności tarczycy: ospałość, apatia, nadmierne pocenie się. Niedoczynność tarczycy leczy się, podając doustnie preparaty hormonów tarczycy. Dodatkowo stosuje się także preparaty jodu, które pomagają usunąć tzw. wole i zapobiegają jego ponownemu powstawaniu. Bardzo ważna w leczeniu tego schorzenia jest optymalna dieta. Nie może bowiem w niej zabraknąć przede wszystkim ryb morskich, które są zarówno źródłem jodu, jak i pełnowartościowego białka. Ponadto należy spożywać chude mięso drobiowe (kurczak, indyk), a także chudy nabiał i napoje mleczne (maślanka, jogurt naturalny). W diecie nie powinno zabraknąć składników mineralnych, których niedobór zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu, czyli żelaza, magnezu, selenu, potasu i cynku. Przy niedoborach selenu i żelaza może wystąpić nieprawidłowa przemiana hormonów do ich aktywnych form.

2. Dieta przy niedoczynności tarczycy

Osoba, która cierpi z powodu niedoczynności tarczycy, powinna zwrócić szczególną uwagę na zdrową dietę. Jedząc poszczególne produkty, może pomóc swojemu organizmowi w walce z chorobą lub mu zaszkodzić. Przy niedoczynności tarczycy, z dietą powinny być dostarczane w odpowiednich ilościach jod oraz białko.

  • Jod – bierze udział w produkcji tyroksyny i trójjodotyroniny, a więc hormonów tarczycy. Wpływają one na metabolizm, a także na rozwój i wzrost ustroju. Najlepszym źródłem jodu są ryby morskie i owoce morza. Warto więc nauczyć się je przyrządzać. Jod można także znaleźć w owocach, warzywach, produktach zbożowych i mlecznych, jednak tu jego zawartość jest bardzo niska. Zależy bowiem od wielu czynników, chociażby hodowli czy miejsca uprawy roślin. Aby zapobiec niedoborom jodu, dodaje się go do soli kuchennej i pasz dla zwierząt. Czasem ilość jodu dostarczana w pożywieniu nie jest jednak wystarczająca. Wtedy konieczne są suplementy diety.
  • Białko – dieta na niedoczynność tarczycy powinna być pełna białka. Dziennie, chorzy powinni dostarczać organizmowi 80-100 g tego cennego składnika. Białko przyspiesza przemiany metaboliczne oraz stymuluje produkcję hormonu wzrostu, który jest odpowiedzialny za spalanie tkanki tłuszczowej. Nie wolno jednak zapominać, że przy takiej ilości białka konieczne jest zadbanie o prawidłowe funkcjonowanie nerek. Należy wypijać przynajmniej 1,5 litra wody dziennie.

Chorzy, którzy cierpią z powodu niedoczynności tarczycy, powinni wystrzegać się wszystkich pokarmów, które ograniczają przyswajanie jodu. Należą do nich:

  • brukselka,
  • kalafior,
  • kapusta,
  • soja,
  • rzepa,
  • brukiew.

Nie wolno jeść tych warzyw przede wszystkim na surowo. Gotując je, zmniejszamy zawartość niekorzystnych substancji o 30 procent. Przy niedoczynności tarczycy trzeba także unikać gorczycy oraz orzeszków ziemnych.

3. Dieta przy nadczynności tarczycy

Przyczyną nadczynności tarczycy jest nadmierny rozrost tego gruczołu, który prowadzi do nadmiernej produkcji hormonów. Pojawiają się wówczas następujące objawy: nadpobudliwość, utrata masy ciała, arytmie, obrzęki, drżenie rąk, biegunki. U osób z nadczynnością tarczycy obserwuje się zwiększone zużycie tlenu oraz większą przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów. Leczenie farmakologiczne uzupełnia się odpowiednią dietą. Polega ona na dostarczeniu większych ilości energii, witamin, białka i składników mineralnych. Jak należy się odżywiać przy nadczynności tarczycy?

  • Niezwykle istotne jest spożywanie dużych ilości białka. Przyjmuje się, że dzienna dawka powinna wynosić od 1,5 do 2 g białka na kilogram masy ciała. Najlepszym źródłem pełnowartościowego białka jest nabiał, ryby i chude mięso.
  • Dieta powinna być dość odżywcza, co oznacza, że niewskazane są kalorie pochodzące ze słodyczy i słonych przekąsek. Pomiędzy głównymi posiłkami lepiej jest sięgnąć po pełnowartościowe desery i przekąski, na przykład koktajle mleczne, budynie i sałatki owocowe.
  • Warto spożywać 5-6 mniejszych posiłków dziennie zamiast trzech obfitych.
  • Przy nadczynności tarczycy dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona, by nie dopuścić do wystąpienia niedoborów składników odżywczych. Dla właściwego funkcjonowania tarczycy niezwykle istotna jest witamina A. Można ją znaleźć w produktach mlecznych, rybach, jajach oraz w tranie. Do diety warto włączyć także produkty pochodzenia roślinnego bogate w prowitaminę A, czyli marchew, pomidory, pomarańczową paprykę, brzoskwinie i morele.
  • Należy zrezygnować z mocnej herbaty i kawy, które wpływają pobudzająco na układ nerwowy i pracę serca. Niewskazane są także napoje gazowane z kofeiną, na przykład coca-cola.
  • Warto zadbać o to, by każdy posiłek zawierał witaminy oraz składniki mineralne. Oprócz witaminy A ważna jest witamina C i B1. Wśród składników mineralnych szczególnie istotny jest wapń, który znajduje się w mleku i jego przetworach.
  • Dania powinny być lekkostrawne. Zaleca się rezygnację ze smażenia na rzecz gotowania na parze, pieczenia i duszenia bez obsmażania.
  • Warto ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Lepszym wyborem będą oleje roślinne.

Właściwa dieta jest sprzymierzeńcem chorego zarówno przy niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy. Zastosowanie się do wytycznych dotyczących właściwego odżywiania się przy chorobach tarczycy nie jest skomplikowane, a potencjalne korzyści dla zdrowia są warte wszelkich żywieniowych wyrzeczeń.

Komentarze (15)
~niki
~niki

Ja przy niedoczynności tarczycy ( TSH-21) przy pierwszym badaniu schudłam przez prawie 3 miesięcy 13 kg. Ostatnie badanie TSH -2,9. Ale moje samopoczucie wcale nie jest najlepsze, miałam skoki ciśnienia do 180, stany lękowe, silne poddenerwowanie. Teraz jest trochę lepiej, ale jeszcze nie mogę poradzić sobie ze stresem, ponieważ wtedy ciśnienie i tętno skacze. Mam jeszcze sporo kg. do zgubienia. Staram się jeść 4-5 razy dziennie. Teraz postaram się wyeliminować jeszcze z diety gluten.

Odpowiedz
~vvv
~vvv

A ja zaczęłam chudnąć przy niedoczynności jak tylko zwiększyłam ilość węglowodanów w diecie a wcześniej byłam na diecie wysokobiałkowej. Oczywiście węglowodany złożone a nie słodycze. TSH spadło z 4.5 do 1.5.

Odpowiedz
~Ola
~Ola

@~Domcia: nie odstawiaj tabletek ciagle kontroluj krew nie jedz soli i zamiast ziemniakow jedz ryz sushi z czym chcesz przebywaj duzo na swiezym powietrzu nie jedz glutenu w zadnej postaci kup kokos wypij plyn a reszte dodawaj codziennie do jedzenia powodzenia ola

Odpowiedz
~lol
~lol

w obecnych czasach w pożywieniu jest raczej nadmiar jodu (sól jodowana,) a za niedoczynność odpowiada autoagresja organizmu. Stąd odżywianie powinno tłumić stany zapalne organizmu za które m.in. odpowiada nadmiar a nie brak jodu jak podano w artykule.

Odpowiedz
~mii
~mii

Kiedyś pewna pani endokrynolog powiedziała mi, że w zw. z niedoczynnością prawdopodobnie nie będę miała dzieci. Miesiąc później byłam w ciąży, teraz mam 3 synów, zmieniłam tylko endokrynologa. No i dobrze jest zmienić klimat na min. miesiąc, odstresować się. Oczywiście w ciąży trzeba łykać przepisane leki, ale np teraz lekarz mi je odstawił zupełnie, wyniki są ok i od 1,5 roku nic nie zażywam.

Odpowiedz
~Linka
~Linka

@~Domcia: witam ja od trzech lat mam niedoczynność tarczycy i też jestem szczupła. Nie musi się być odrazu otyłym, tym bardziej, że jesteś w młodym wieku z pewnością uczęszczasz na wf i ogólnie masz sporo ruchu. To nie prawda, że hormonów nie podaje się od tak młodego wieku. Nawet młodsze dzieciaki już biorą, co nie znaczy, że musisz brać do końca życia. Ja raz na trzy miesiące mam badaną krew i potem ustalaną dawkę. Może ci to minąć, masz taki okres dojrzewania. Bierz leki jak musisz i poczekaj aż w pełni dojrzejesz i może już nie będziesz musiała ich łykać, a stany typu zmęczenie itp.to już taki urok tej choroby. Po mimo dawek czasami mam lepsze dni, a czasami takie, że przespalabym całe, ale nie mogę, bo dziecko mam. Więc się nie martw będzie dobrze i pozdrawiam

Odpowiedz
~niemamnicku
~niemamnicku

@~Domcia: Sama mam tarczycę chorą i leczę się od czterech lat. Moja doktor rodzinna najpierw zleciła mi badania, następnie wypisała skierowanie i wysłała do endokrynologa. On zobaczył wyniki i zlecił mi E50. Teraz okazało się, że pomagają, ale za mało, więc będę brała E75. Mam 22 lata. Nie uważam, żeby był zły wiek na przyjmowanie tabletek, które mają Ci pomóc. Ostatecznie ów lekarz musiał zdać odpowiednią szkołę i egzaminy, żeby siedzieć w gabinecie, gdzie Cię przyjął, zaś "pewna pani" na pewno nie ma o tym najmniejszego pojęcia.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w chorobach tarczycy
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Dieta w chorobach tarczycy
Dieta w chorobach tarczycy

Zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy

Dieta w nadczynności tarczycy to dieta wysokoenergetyczna oraz bogatobiałkowa. Do objawów nadczynności tarczycy należą: chudnięcie (...) oraz przeciwdziała niedożywieniu. Dieta...

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta a tarczyca

Dieta a tarczyca - czy mają jakikolwiek związek ze sobą? Wiadomym jest, że nadczynność tarczycy lub jej niedoczynność muszą być leczone (...) farmakologicznie. Dieta przy tarczycy ma...

Dieta w chorobach tarczycy

Odchudzanie a tarczyca

tłuszczu. Nie może zatem dziwić, że skutki niedoczynności tarczycy są przyczyną nadmiernego przyrostu masy. Tarczyca a dieta (...) Wiele osób zastanawia się, jaka istnieje zależność pomiędzy odchudzaniem a tarczycą?...

Dieta w chorobach tarczycy

Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?

Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?

. Jeśli jesteś aktywny, ale twoje menu nie jest dostosowane do choroby, to masz niewielkie szanse na pozbycie się nadwagi. Dieta przy tarczycy powinna (...) i zapewnienie odpowiedniej podaży składników...

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta wysokobiałkowa w nadczynności tarczycy

jak: niskotłuszczowe i odtłuszczone przetwory mleczne, szpinak, pstrąg tęczowy, kapusta włoska. Kofeina w diecie w niedoczynności tarczycy Dieta (...) Nadczynność tarczycy to zaburzenie...

Dieta w chorobach tarczycy

Jod - właściwości, zapotrzebowanie, niedobory, występowanie

. Właściwe i smaczne żywienie korzystne dla tarczycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2002, ISBN 83-200-2680-6, Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0 (...)...

Dieta w chorobach tarczycy

Dieta w niedoczynności tarczycy

. Jednak nie powinno się bagatelizować roli diety. Dieta w niedoczynności tarczycy może zatrzymać rozwój choroby oraz przyspieszyć wyzdrowienie (...) , które cierpią na niedoczynność tarczycy,...

Dieta w chorobach tarczycy

Tarczyca a odchudzanie

reguluje metabolizm organizmu, a więc odpowiednia dieta przy tarczycy powinna uwzględniać zdrową wagę ciała. Po drugie to co się je wpływa (...) na działanie leków w leczeniu tarczycy. Odchudzanie przy...