Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

E476 – zastosowanie, właściwości i bezpieczeństwo

Avatar placeholder
11.05.2020 13:52
E476 stosuje się w produkcji czekolad, słodyczy z kakao oraz produktów do smarowania pieczywa o obniżonej zawartości tłuszczu.
E476 stosuje się w produkcji czekolad, słodyczy z kakao oraz produktów do smarowania pieczywa o obniżonej zawartości tłuszczu. (Gettyimages)

E476, polirycynooleinian poliglicerolu, to emulgator i stabilizator, chemiczny dodatek stosowany w celu polepszenia jakości artykułów spożywczych. Dopuszczono go do stosowania w produkcji czekolad, słodyczy z kakao oraz produktów do smarowania pieczywa o obniżonej zawartości tłuszczu. Substancja ma działanie emulgujące, stabilizujące, poprawiające konsystencję, gładkość i smarowność gotowych produktów. Co warto o niej wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest E476?

E476, czyli polirycynooleinian poliglicerolu (PRPG), to dodatek do żywności. Ten organiczny związek chemiczny, półsyntetyczny emulgator i stabilizator otrzymywany jest z poliglicerolu i oleju rycynowego. Stosuje się go głównie w przemyśle spożywczym, zwłaszcza przy produkcji czekolady i wyrobów czekoladopodobnych. E476 pojawia się również w gotowych sosach do sałatek, smarowidłach do kanapek oraz w produktach, gdzie istotne jest nadanie mu odpowiedniej konsystencji.

PRPG to środek półsyntetyczny, powstaje z glicerolu i oleju rycynowego (pozyskiwanego z nasion rącznika pospolitego) pod działaniem wysokiej temperatury rzędu 200ºC, w obecności katalizatorów.

2. Funkcje E476. Zastosowanie w żywności

Czysty E476 jest klarowną, żółtawą cieczą. Choć nie rozpuszcza się w wodzie, umożliwia tworzenie emulsji wodno-tłuszczowych. Dodaje się go do różnych produktów. Emulgator znalazł zastosowanie przede wszystkim jako dodatek do żywności w produkcji czekolady. Jest często wykorzystywany równolegle z lecytyną sojową oraz innymi lecytynami roślinnymi.

Zobacz film: "Migdały, kakao i czekolada pomogą obniżyć cholesterol"

E476 dzięki swoim właściwościom umożliwia:

  • lepsze, łatwiejsze i bardziej trwałe mieszanie składników,
  • skrócenie czasu konszowania czekolady, czyli mieszania jej składników do uzyskania pełnej gładkości i odpowiedniej konsystencji,
  • ograniczenie tworzenia się pęcherzyków powietrza i pustych przestrzeni w czekoladzie,
  • redukcję ilości masła kakaowego (co obniża koszty produkcji),
  • poprawę konsystencji czekolady, ponieważ pełni funkcję stabilizatora.

Dlaczego obecność E476 w czekoladzie jest tak powszechna? Producenci twierdzą, że dodatek poprawia konsystencję oraz gładkość produktu. Można jednak przypuszczać, że nie bez znaczenia są oszczędności. Co to znaczy? Dzięki dodaniu PRPG producent może zaoszczędzić na składnikach. Używa tańszego zamiennika i ogranicza ilość kakao. Ponadto w procesie produkcji zużywa mniej energii, z uwagi na jego skrócony czas (czekolada może być mieszana znacznie krócej).

3. Czy E476 jest bezpieczny?

Uznaje się, że E476 nie jest szkodliwy. Dopuszczono go do stosowania w:

  • czekoladzie (maksymalnie 5 g na kg produktu),
  • wyrobach czekoladopodobnych (maksymalnie 5 g na kg),
  • słodyczach z czekoladą, słodyczach na bazie kakao (maksymalnie 5 g na kg),
  • sosach do dań i sosach sałatkowych (maksymalnie 4 g na kg),
  • margarynach oraz produktach do smarowania pieczywa o obniżonej zawartości tłuszczu (maksymalnie 4 g na kg).

4. Wpływ PRPG na organizm

Wiadomo, że polirycynooleinian poliglicerolu ulega hydrolizie w jelitach, poliglicerole są wydalane w postaci niezmienionej z moczem, a kwas rycynooleinowy nie jest wchłaniany i wydalany jest w niezmienionej postaci z kałem.

Niemniej szkodliwość i bezpieczeństwo stosowania emulgatora E476 wciąż budzi kontrowersje i wątpliwości. Producenci twierdzą, że polirycynooleinian poliglicerolu jest nie tylko bezpieczny, ale i nie wpływa na smak produktów. Szkodliwości nie wykazały również badania zlecone przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności). Uznaje się, że PRPG jest tolerowany w dużych dawkach, nie wiąże się z negatywnymi skutkami, nie wykazuje toksyczności i rakotwórczości. Niemniej wciąż można natknąć się na informacje, że duże ilości E476 wpływają na powiększenie wątroby i nerek.

W kwestii badań nad E 476 warto zwrócić uwagę na dwie kwestie. Po pierwsze w porównaniu z innymi dodatkami do żywności był on przedmiotem niewielu badań. Po drugie wnioski opierają się na badaniach z lat 60. i 70. minionego wieku.

Wydaje się, że najlepiej byłoby traktować polirycynooleinian poliglicerolu z ostrożnością. Dla bezpieczeństwa zaleca się ograniczenie spożycia artykułów zawierających ten związek chemiczny. Warto wspomnieć, że niektóre kraje, takie jak USA, Japonia i Australia, zakazały stosowania przez producentów emulgatora E476.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

5. Jak wybrać dobrą czekoladę?

Najlepszym rozwiązaniem byłoby unikanie E476 w żywności. Można na przykład poszukać czekolady, gdzie w roli emulgatora występują wyłącznie naturalne lecytyny roślinne. Pamiętajmy, że dobra czekolada powinna mieć minimum składników i maksimum kakao.

Warto pamiętać, że by zrobić dobrą czekoladę wystarczy ziarno kakao, masło kakaowe i cukier, ewentualnie dodatki smakowe (przyprawy czy bakalie). Oznacza to, że optymalny skład nie powinien liczyć więcej niż pięć elementów. Niestety dobry i krótki skład oznacza zwykle wyższą cenę.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze