Indeks glikemiczny - tabela, czym jest, co ma na niego wpływ

Indeks glikemiczny służy nam jako miara tego, ile dany produkt węglowodanowy zawiera czystych cukrów i skrobi. Jako produkt węglowodanowy określić możemy oczywiście słodycze, warzywa, mleko, ale także ziemniaki, ryż lub chleb. Indeks glikemiczny pozwala nam sprawdzić, jak dokładnie dana ilość produktu wpłynie na naszą glikemię, czyli zawartość cukru we krwi po spożyciu pokarmu.

Indeks glikemiczny - czym jest?

Indeks glikemiczny jest bardzo ważną cechą każdego pokarmu. Pokarm po spożyciu, podczas trawienia w układzie trawiennym, przekształcany jest w związek chemiczny zwany glukozą, czyli prosty cukier odpowiedni dla naszego organizmu.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Po zjedzeniu pokarmu z wysokim poziomem indeksu glikemicznego zawartość glukozy zwiększa się, a następnie następuje wyrzut hormonu zwanego insuliną, odpowiedzialnego za kontrolowanie poziomu glukozy we krwi i dbanie o to, aby nie był on zbyt wysoki.

Indeks glikemiczny - co ma na niego wpływ?

Wiele czynników ma wpływ na to, jaką wartość indeksu glikemicznego ma dany pokarm. Indeks glikemiczny, jakim charakteryzują się owoce, zależy od takich czynników, jak stopień dojrzałości rośliny, obróbka termiczna oraz ilość wody którą zawiera owoc.

Produkty z ziaren mają odpowiednio wysoki indeks glikemiczny zależnie od tego, z jakiego gatunku nasion zostały wyrobione oraz od formy, w jakiej je spożywamy. Oznacza to, że indeks glikemiczny często zależny jest od sposobu, na jaki przyrządzamy danie.

Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu cukrzycy. IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi. Indeks...

Gotowane warzywa, takie jak marchewka, mogą mieć wysoki indeks glikemiczny 85, natomiast marchewka w formie surowej ma indeks glikemiczny na poziomie zaledwie 35 co oznacza, że nie podniesie ona znacząco poziomu cukru w naszej krwi.

Innym znanym przykładem jest makaron, który im jest twardszy, tym mniejszy ma indeks glikemiczny. Dlatego zazwyczaj zaleca się spożywanie makaronu al dente. Najzdrowszym sposobem na przyrządzenie ziemniaków i innych warzyw jest gotowanie ich na parze lub grillowanie.

Indeks glikemiczny - tabela

Indeks glikemiczny danych produktów uporządkować można w tabeli, od najmniejszego indeksu glikemicznego aż do wartości 115. W grupie najniższego indeksu glikemicznego (0-35) znajdują się takie produkty jak jajka (0), kawa i herbata (0), ryby (0), wołowina (0), awokado (10), cebula, ogórek, oliwki, sałata, rzodkiew (15), gorzka czekolada (20, ale tylko jeśli zawartość kakao jest większa niż 85 proc.), kakao bez cukru (20).

Owoce o niskim indeksie glikemicznym (w okolicach 25) to między innymi: jeżyny, maliny, truskawki, wiśnie, mandarynki, gruszki i grejpfruty. Nieco wyższą wartość indeksu będzie mieć surowe jabłko, pomarańcze, śliwki czy nektarynki.

Wyżej w tabeli znajdują się produkty (40 - 50). Najpopularniejsze z nich to płatki owsiane, makaron gotowany al dente, ananas, banany, chleb żytni, mające indeks glikemiczny na poziomie 40. Wyżej znajdują się ryż brązowy (50), soki z owoców bez dodatku cukru, musli bez cukru i zielony groszek.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (55-110) to wszelkie słodycze, takie jak batony, kremy do smarowania, słodzone soki, miód. Na samym szczycie tabeli, czyli 80 wzwyż stoją gotowany bób, marchew, biała mąka, popcorn, płatki kukurydziane, ryż paraboliczny, ziemniaki pieczone lub piwo.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości
Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO)

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO) Odtwórz wideo

Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu cukrzycy. IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi (...) . Indeks glikemiczny zależy...

Składniki odżywcze

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

odżywcze, takie jak białka czy tłuszcze, nie mają wpływu na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Indeks glikemiczny jest niezbędny w przypadku osób (...) chorych na cukrzycę oraz otyłych, ponieważ...

Substancje słodzące

Poznaj erytrytol - cukier bez kalorii

Poznaj erytrytol - cukier bez kalorii

. Jednak jest mniej słodki (osiąga słodkość ok. 75 proc.), poza tym nie jest przyswajalny przez organizm, zatem nie zawiera kalorii i ma zerowy indeks (...) glikemiczny. Miód, stewia, fruktoza i erytrytol - to alternatywy...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

Indeks glikemiczny jest przydatnym narzędziem podczas planowania diety. Za jego pomocą można bowiem kontrolować wpływ spożywanych węglowodanów (...) na organizm. Zastosowanie indeksu...

Piramida żywienia na diecie

Czym jest indeks glikemiczny?

, że glukagon się uaktywnia. Pod jego wpływem tkanka tłuszczowa spala się szybciej. Poznaj więc indeks glikemiczny. Dieta na nim oparta pozwoli ci (...) Indeks glikemiczny...

Żywienie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

Te produkty powodują stany zapalne w organizmie

zapalną. Z badań opublikowanych w 2008 roku w „American Journal of Clinical Nutrition" wynika, że wysoki indeks glikemiczny węglowodanów aktywuje (...) rafinowanych na osoby starsze. Wysoki indeks...

Składniki odżywcze

Czym zastąpić biały cukier?

Czym zastąpić biały cukier?

, dlatego używa się jej mniej. Na korzyść syropu z agawy przemawia naturalność oraz niski indeks glikemiczny. Należy jednak pamiętać, że ten słodzik (...) używa się jej mniej. Na korzyść syropu z agawy przemawia naturalność...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby

. Jeśli bolą cię stawy, zamiast syntetycznych maści wybierz okład z cebuli. Niewielkie warzywo zetrzyj na małych oczkach, dodaj do niego łyżkę kremu (...) zwany glukokininą, do którego właściwości należy zapobieganie cukrzycy i jej...