Indeks glikemiczny - tabela, czym jest, co ma na niego wpływ

Indeks glikemiczny służy nam jako miara tego, ile dany produkt węglowodanowy zawiera czystych cukrów i skrobi. Jako produkt węglowodanowy określić możemy oczywiście słodycze, warzywa, mleko, ale także ziemniaki, ryż lub chleb. Indeks glikemiczny pozwala nam sprawdzić, jak dokładnie dana ilość produktu wpłynie na naszą glikemię, czyli zawartość cukru we krwi po spożyciu pokarmu.

1. Indeks glikemiczny - czym jest?

Indeks glikemiczny jest bardzo ważną cechą każdego pokarmu. Pokarm po spożyciu, podczas trawienia w układzie trawiennym, przekształcany jest w związek chemiczny zwany glukozą, czyli prosty cukier odpowiedni dla naszego organizmu.

Po zjedzeniu pokarmu z wysokim poziomem indeksu glikemicznego zawartość glukozy zwiększa się, a następnie następuje wyrzut hormonu zwanego insuliną, odpowiedzialnego za kontrolowanie poziomu glukozy we krwi i dbanie o to, aby nie był on zbyt wysoki.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Indeks glikemiczny żywności pozwala nam sprawdzić w jakim stopniu dany pokarm zwiększy poziom cukru we krwi
Indeks glikemiczny żywności pozwala nam sprawdzić w jakim stopniu dany pokarm zwiększy poziom cukru we krwi (123RF)

2. Indeks glikemiczny - co ma na niego wpływ?

Wiele czynników ma wpływ na to, jaką wartość indeksu glikemicznego ma dany pokarm. Indeks glikemiczny, jakim charakteryzują się owoce, zależy od takich czynników, jak stopień dojrzałości rośliny, obróbka termiczna oraz ilość wody którą zawiera owoc.

Produkty z ziaren mają odpowiednio wysoki indeks glikemiczny zależnie od tego, z jakiego gatunku nasion zostały wyrobione oraz od formy, w jakiej je spożywamy. Oznacza to, że indeks glikemiczny często zależny jest od sposobu, na jaki przyrządzamy danie.

Indeks glikemiczny w cukrzycy
Indeks glikemiczny w cukrzycy

Indeks glikemiczny odrywa istotne znaczenie w przebiegu cukrzycy. IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych...

zobacz galerię

Gotowane warzywa, takie jak marchewka, mogą mieć wysoki indeks glikemiczny 85, natomiast marchewka w formie surowej ma indeks glikemiczny na poziomie zaledwie 35 co oznacza, że nie podniesie ona znacząco poziomu cukru w naszej krwi.

Innym znanym przykładem jest makaron, który im jest twardszy, tym mniejszy ma indeks glikemiczny. Dlatego zazwyczaj zaleca się spożywanie makaronu al dente. Najzdrowszym sposobem na przyrządzenie ziemniaków i innych warzyw jest gotowanie ich na parze lub grillowanie.

3. Indeks glikemiczny - tabela

Indeks glikemiczny danych produktów uporządkować można w tabeli, od najmniejszego indeksu glikemicznego aż do wartości 115. W grupie najniższego indeksu glikemicznego (0-35) znajdują się takie produkty jak jajka (0), kawa i herbata (0), ryby (0), wołowina (0), awokado (10), cebula, ogórek, oliwki, sałata, rzodkiew (15), gorzka czekolada (20, ale tylko jeśli zawartość kakao jest większa niż 85 proc.), kakao bez cukru (20).

Owoce o niskim indeksie glikemicznym (w okolicach 25) to między innymi: jeżyny, maliny, truskawki, wiśnie, mandarynki, gruszki i grejpfruty. Nieco wyższą wartość indeksu będzie mieć surowe jabłko, pomarańcze, śliwki czy nektarynki.

Koniecznie przeczytaj

Wyżej w tabeli znajdują się produkty (40 - 50). Najpopularniejsze z nich to płatki owsiane, makaron gotowany al dente, ananas, banany, chleb żytni, mające indeks glikemiczny na poziomie 40. Wyżej znajdują się ryż brązowy (50), soki z owoców bez dodatku cukru, musli bez cukru i zielony groszek.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (55-110) to wszelkie słodycze, takie jak batony, kremy do smarowania, słodzone soki, miód. Na samym szczycie tabeli, czyli 80 wzwyż stoją gotowany bób, marchew, biała mąka, popcorn, płatki kukurydziane, ryż paraboliczny, ziemniaki pieczone lub piwo.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!