Kilka słów o błonniku. Modny, ale czy zdrowy?

Błonnik pokarmowy nazywany jest przyjacielem układu pokarmowego. Liczba korzyści wynikających z jego spożywania jest długa, jednak jak każdy kij ma dwa końce, nie wszystkim działa korzystnie na zdrowie.

1. Ze smakiem po zdrowie

Owoce bogate w błonnik
Owoce bogate w błonnik [2 zdjęcia]

Walka ze zbędnymi kilogramami nie zawsze musi kojarzyć się z ograniczaniem ilości pożywienia. Istnieją...

zobacz galerię

Jedzenie produktów z dużą zawartością błonnika nie jest tylko modne. Coraz częściej słyszymy, że regularne

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

uprawianie sportu wraz ze zdrową dietą z dużą zawartością błonnika pokarmowego pochodzącego z produktów zbożowych , owoców i warzyw sprzyja dobrej kondycji zdrowotnej oraz pozbyciu się nadprogramowych kilogramów. Najlepszym źródłem błonnika pokarmowego są pełnoziarniste produkty zbożowe (np. otręby, mąka z pełnego przemiału, kasze), nasiona roślin strączkowych i owoce jagodowe. Dowiedziono, że ten składnik diety usprawnia metabolizm , zapobiega nadwadze , cukrzycy , chroni przed chorobami układu krążenia i nowotworami przewodu pokarmowego. Ponadto zapobiega zaparciom , wchłania wodę i przyspiesza eliminację niestrawionych resztek pokarmowych.

2. Druga strona medalu

Okazuje się czasem, że nadmiar nawet tak przyjaznej naszemu organizmowi substancji, jaką jest błonnik pokarmowy, może okazać się szkodliwy. Jeśli nie spożywaliśmy dotąd dużych ilości produktów będących jego dobrym źródłem, nagłe dostarczenie organizmowi dużych dawek błonnika może powodować wzdęcia, bóle brzucha, a nawet podrażnienie żołądka. Dlatego wprowadzanie pokarmów wysokobłonnikowych powinno zachodzić stopniowo.

Nadmiar w diecie błonnika nie działa również korzystnie w leczeniu niektórych chorób. W stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, wątroby, trzustki, jelit, przy wrzodach żołądka oraz dwunastnicy, nowotworach przewodu pokarmowego czy w okresach rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych zalecana jest dieta lekkostrawna zmniejszająca podaż błonnika pokarmowego na korzyść stosowania oczyszczonych produktów zbożowych, delikatnych, gotowanych warzyw i dojrzałych owoców. Ponadto, składnik ten zmniejsza wchłanianie niektórych składników pokarmowych, np. żelaza, magnezu, cynku i wapnia. W przypadku młodzieży i dzieci trzeba pamiętać o dostarczaniu w posiłkach niezbędnych składników odżywczych, które są wykorzystywane do ich prawidłowego rozwoju i wzrostu. Z ostrożnością należy więc w tej grupie wiekowej podchodzić do dostarczania w pokarmach błonnika pokarmowego. Nie powinien być on wprowadzany w dużych ilościach. Z tego powodu poleca się u dzieci podawanie nie tylko surowych warzyw i owoców, ale również w postaci gotowanej lub pod postacią soków, podawanie również drobniejszych kasz i naprzemienne podawanie pieczywa pszennego, mieszanego oraz razowego. Osoby starsze, mające problemy z trawieniem pokarmów także powinny kontrolować ilość błonnika pokarmowego w swojej diecie. Nie należy znacznie zwiększać ilości błonnika. Powinno się raczej podawać produkty zawierające włókno pokarmowe po obróbce termicznej lub w postaci bardziej rozdrobnionej.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!