Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Przez lata żyliśmy w błędzie. Mleko nie wpływa na podwyższony cholesterol

Avatar placeholder
08.06.2021 21:30
Mleko nie powoduje podwyższenia cholesterolu
Mleko nie powoduje podwyższenia cholesterolu (getty)

Z badania opublikowanego w ″International Journal of Obesity″, w którym wzięło udział ponad 2 miliony osób, wynika, że mleko nie jest związane z podwyższonym poziomem cholesterolu. Jaki zatem wpływ ma mleko na nasze zdrowie? Czy powinniśmy zmniejszać jego spożycie, by obniżyć ryzyko zarówno chorób serca, jak i innych przewlekłych schorzeń?

spis treści

1. Mleko to złożony produkt

Mleko jest złożonym produktem, a jego rola w zdrowiu naszego serca zależna jest od kilku zmiennych. W ramach nowego badania, naukowcy, wykorzystując konkretne czynniki genetyczne, chcieli ustalić, jaki jest potencjalny związek między spożyciem mleka a poziomem cholesterolu. Jednym z nich, który rzucił światło na chęć konsumpcji mleka, była zdolność do trawienia laktozy.

2. Nietolerancja laktozy

Laktoza to cukier naturalnie występujący w mleku. Nie wszyscy jednak trawią go bez problemu. Nietolerancja laktozy związana jest z wytwarzaniem w organizmie enzymu – laktazy, który jest niezbędny do trawienia mlecznego cukru. Osoby, które mają niedobór enzymu, będą miały problemy po spożyciu mleka i jego wyrobów.

U osób mających trudności z tolerancją laktozy po spożyciu produktów mlecznych mogą wystąpić objawy ze strony układu pokarmowego tj. ból brzucha czy biegunki, co może prowadzić do zmniejszonej konsumpcji wyrobów mlecznych.

3. Spożycie mleka a poziom cholesterolu

Zobacz film: "Jak rozpoznać udar? Najważniejsze objawy"

Wyniki badań pokazały, że osoby, które dobrze tolerują laktozę, chętniej piją mleko, w porównaniu do osób, którym po spożyciu produktów mlecznych dokuczają różne dolegliwości. Co więcej, szanse konsumpcji takich produktów są wyższe u osób, które posiadają gen niezbędny do rozkładu laktozy.

Następnie naukowcy połączyli dwie zmienne: ilość spożywanego mleka oraz poziomy cholesterolu. Osoby posiadające gen trawiący laktozę piły więcej mleka i miały niższe poziomy cholesterolu, zarówno HDL ("dobrego"), jak i i LDL "złego" w porównaniu z badanymi, którzy nie mieli tego genu, i prawdopodobnie pili mniej mleka.

Niestety, pomimo dużej próby badanych osób, badanie nie było interwencyjne, więc definitywny związek ilości spożywanego mleka z poziomami cholesterolu nie może być założony.

4. Niektóre składniki mleka mają korzystny wpływ na serce

Potrzeba dalszych badań nad tematem pozostaje, ale warto wspomnieć, że poprzednio przeprowadzone badania podkreślały korzyści wynikające ze spożycia mleka w kontekście zdrowia naszego serca.

Badanie opublikowane w ″American Journal of Clinical Nutrition″ wskazało, że pewne tłuszcze zawarte w mleku, włącznie z mlekiem pełnym, mogą pełnić funkcję ochronną przeciwko udarom i chorobom serca.

Dzięki temu, że mleko posiada również witaminę D, A, witaminy z grupy B, białko, wapń oraz minerały tj. magnez i selen, może wypełniać luki w naszym odżywaniu, co wpływa na kondycję naszego serca. Zwarta w mleku laktoza może także zwiększyć wchłanianie wapnia, który obniża poziom cholesterolu. Natomiast cukry znajdujące się w mleku mogą być fermentowane w jelitach, a tym samym zmniejszać tempo tworzenia się cholesterolu.

Co więcej, osoby pijące mleko mogą spożywać mniejsze ilości tłuszczu w ogólnym rozrachunku. Wysokotłuszczowe produkty mleczne tj. masło czy ser, chętniej spożywane przez osoby mające problem z trawieniem laktozy, mają więcej kalorii.

Podsumowując, zarówno ogólne zdrowie, jak i kondycja naszego serca, jest ściśle powiązana z dietą, ale pamiętajmy, że o ile nie mamy stwierdzonych przeciwwskazań do spożycia mleka, nie jest ono takie straszne, jak je niektórzy malują.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze