Trwa ładowanie...

Mogą ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Tak pozbędziesz się złogów z jelit

 Patrycja Pupiec
22.10.2023 18:23
Jak pozbyć się gazów i zaparć.
Jak pozbyć się gazów i zaparć. (Getty Images)

Niezdrowa dieta często jest przyczyną wielu niepokojących symptomów. W walce ze zdrowotnymi problemami najprostszym rozwiązaniem jest zmiana nawyków żywieniowych, ale nie tylko. Jak poprawić funkcjonowanie układu trawiennego i pozbyć się uporczywych dolegliwości?

spis treści

1. Czym się charakteryzują złogi jelitowe?

Jelita, które pracują poprawnie, są zdolne do samodzielnego usuwania zbędnych substancji z organizmu, ale ich funkcjonowanie jest w dużej mierze osłabione przez spożywanie przetworzonych produktów spożywczych i prowadzenie niezdrowego trybu życia.

Z tego powodu w obrębie jelit możemy zaobserwować odkładające się złogi, które mogą ważyć nawet od kilku do kilkunastu kilogramów. Pozostałości te wpływają negatywnie na naszą kondycję biologiczną, będąc jednocześnie źródłem toksyn.

Zobacz film: "Wysoki poziom trójglicerydów"

Czynniki sprzyjające formowaniu się złogów w jelitach:

  • zaparcia,
  • nieodpowiedni rytm wypróżnień,
  • konsumowanie przetworzonej żywności i złe nawyki żywieniowe,
  • niedostateczne nawodnienie organizmu,
  • prowadzenie siedzącego stylu życia,
  • nadwaga i otyłość,
  • zaburzenia hormonalne,
  • zahamowanie tempa przemiany materii.

Symptomy nagromadzenia się złogów:

  • dolegliwości bólowe w okolicy brzucha,
  • zgaga,
  • wzdęcia,
  • utrata apetytu,
  • nudności,
  • przewlekłe złe samopoczucie,
  • uczucie zmęczenia,
  • kłopoty z kondycją skóry,
  • obniżenie odporności.

2. Jak ograniczyć nadmiar gazów w jelitach?

Gazy w jelitach to efekt naturalnych procesów trawiennych, składają się głównie z dwutlenku węgla, siarkowodoru, azotu oraz metanu. Za ich występowanie odpowiedzialne są bakterie symbiotyczne, a także powietrze pochłaniane podczas jedzenia czy mówienia.

Nadmierna ilość gazów w przewodzie pokarmowym może prowadzić do bolesnych wzdęć. W celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, zalecane jest przede wszystkim ograniczenie konsumpcji ciężkostrawnych i tłustych posiłków.

Jedzenie tzw. gazogennych produktów, takich jak fasola, kapusta, brokuły, kalafior, groch, soczewica oraz cebula, może zwiększyć ilość gazów w jelitach. Warto przy tym zauważyć, że każdy organizm reaguje na te produkty w indywidualny sposób.

Jeżeli zauważasz, że po spożyciu niektórych z nich pojawiają się niekomfortowe dolegliwości, warto przemyśleć ich dalsze uwzględnienie w diecie. Nie można również pominąć aspektu nietolerancji pokarmowych.

W przypadku niektórych osób źródłem tych problemów mogą być produkty takie jak gruszki, nabiał, gluten, białka lub skrobia.

3. Jak usunąć z jelit złogi kałowe?

Złogi kałowe to problem, który dotyka przede wszystkim osób prowadzących siedzący tryb życia, spożywających dietę ubogą w błonnik i zapominających o regularnym nawodnieniu organizmu. Grupą szczególnie narażoną na ten problem są dzieci, seniorzy oraz osoby niepełnosprawne.

Stolec o twardej konsystencji może prowadzić do problemów z zaparciami. W sytuacji kiedy pojawiają się takie symptomy, warto zastanowić się nad wprowadzeniem zmian w codziennym jadłospisie takich jak zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców oraz wody.

Różnorodna dieta powinna zawierać produkty zbożowe takie jak kasze, pieczywo z pełnego ziarna oraz płatki owsiane. Pozytywny wpływ na przewód pokarmowy mają również nasiona lnu, pestki dyni i słonecznika, orzechy włoskie, orzechy laskowe oraz suszone śliwki.

Ważnym elementem zrównoważonej diety są również produkty fermentowane jak kefir, zsiadłe mleko czy naturalne jogurty, a także różne rodzaje kiszonek. Powinno się natomiast unikać potraw smażonych i grillowanych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze