Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii biją na alarm. Sól nas zabija

 Dorota Mielcarek
22.07.2019 14:48
Ilość spożywanej soli rośnie
Ilość spożywanej soli rośnie (123rf)

Dr Anthony Laverty przeprowadził badania, z których wynika, że Brytyjczycy spożywają za dużo soli. Przyczynia się to do wzrostu zachorowań na raka żołądka i rozwoju chorób układu krążenia. Szacuje się, że do 2025 roku liczba schorzeń związanych z nadmiernym spożyciem soli wzrośnie dwukrotnie. Dotyczy to również Polaków.

1. Ilość soli w produktach przetworzonych

Badania zostały przeprowadzone przez Imperial Collage London i Uniwersytet w Liverpoolu. Prowadził je dr Anthony Laverty. Zespół naukowy badał, jak zmiana w prawie wpłynęła na zdrowie Brytyjczyków.

Badanie obejmowało spożycie soli w Wielkiej Brytanii przed i po wprowadzeniu zmian w przepisach w 2011 roku.

Co się konkretnie zmieniło? W latach 2003-2010 na terenie UK działała agencja Food Standards, która uważnie monitorowała zawartość soli w produktach i uzgadniała standardy w celu zmniejszenia jej zużycia w przemyśle spożywczym.

Zobacz film: "Sól himalajska - obalamy mity"

Nakazano wówczas producentom ograniczyć zawartość soli o 10-20 proc. W tym czasie prowadzone były też kampanie na rzecz zdrowia, które wywierały presję na producentach i rządzie, by zaostrzyć obowiązujące przepisy.

Okazuje się, że Brytyjczycy cieszyli się wówczas znacznie lepszymi wynikami badań. Do 2011 roku spożycie soli systematycznie spadało, co roku nawet o 0.2 grama dziennie u mężczyzn i 0.12 grama u kobiet.

W 2011 roku złagodzono przepisy. Agencję Food Standards zastąpiono umową dotyczącą odpowiedzialności za zdrowie publiczne. Producenci żywności mogli wybrać czy przystąpić do umowy czy nie. Co w praktyce oznaczało, że przestały obowiązywać przepisy dotyczące maksymalnej zawartości soli i cukru w produktach spożywczych.

Rząd liczył, że producenci przetworzonej żywności z własnej woli ustalą normy, które zalecały instytucje zdrowia publicznego.

/- Dowody z całego świata mówią, że jeśli producenci mają prawo wyboru, to nie zmniejszą ilości soli i cukru w swoim produkcie – mówi dr Laverty.

2. Skutki braku regulacji

Dr Anthony Laverty zebrał zespól naukowy, żeby zbadać, jakie skutki ma brak odpowiednich regulacji dotyczących zawartości soli w produktach spożywczych. Zaobserwował też, że liczba zachorowań na raka żołądka cięgle rośnie.

Dzisiaj to 1 500 pacjentów rocznie, a szacuje się, że do 2025 roku liczba ta wzrośnie do 3 800 przypadków. To samo dzieje się w przypadku chorób układu krążenia. Dziś cierpi na nie 9 900 Brytyjczyków, do 2025 roku ma to być ich aż 26 000.

Cierpi też gospodarka Wielkiej Brytanii. Koszty leczenia i wypłacania świadczeń niezdolnym do pracy rosną. Według ekspertów jest to 960 milionów funtów rocznie.

/- Poprzednie badania wykazały, że większość soli w naszej diecie znajduje się w przetworzonej żywności, np. chlebie, gotowych zupach, mrożonych daniach. To dlatego nie jesteśmy w stanie powiedzieć, ile soli dziennie spożywamy – mówi Laverty.

3. Konsekwencje spożywania soli

Jak ograniczyć sól w diecie? To nie takie proste. Jest ona bowiem ukryta w wielu produktach i stosowana jako konserwant, np. do wyrobu wędlin czy produktów mięsnych. Sól wpływa na wysokość ciśnienia tętniczego. Im większa zawartość sodu w moczu, tym wyższe ciśnienie.

Sód, czyli główny składnik soli jest jednak cenny dla naszego organizmu. Decyduje bowiem o regulacji płynów ustrojowych i nie wolno go całkowicie eliminować z diety.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza dawkę 5-6 gramów dziennego spożycia soli przez osobę dorosłą. Dla dzieci - 3 gramy soli na dobę. Narodowy Fundusz Zdrowia obliczył, że Polacy spożywają jej aż 12 gramów na dobę. Dostarczanie dużej ilości sodu do organizmu może uszkodzić ściany żołądka i doprowadzić do rozwoju chorób nowotworowych. Warto o tym pamiętać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze