Przejdź na WP

Naukowcy z Wielkiej Brytanii biją na alarm. Sól nas zabija

Dr Anthony Laverty przeprowadził badania, z których wynika, że Brytyjczycy spożywają za dużo soli. Przyczynia się to do wzrostu zachorowań na raka żołądka i rozwoju chorób układu krążenia. Szacuje się, że do 2025 roku liczba schorzeń związanych z nadmiernym spożyciem soli wzrośnie dwukrotnie. Dotyczy to również Polaków.

Zobacz film: "Sól himalajska - obalamy mity"

1. Ilość soli w produktach przetworzonych

Badania zostały przeprowadzone przez Imperial Collage London i Uniwersytet w Liverpoolu. Prowadził je dr Anthony Laverty. Zespół naukowy badał, jak zmiana w prawie wpłynęła na zdrowie Brytyjczyków.

Badanie obejmowało spożycie soli w Wielkiej Brytanii przed i po wprowadzeniu zmian w przepisach w 2011 roku.

Co się konkretnie zmieniło? W latach 2003-2010 na terenie UK działała agencja Food Standards, która uważnie monitorowała zawartość soli w produktach i uzgadniała standardy w celu zmniejszenia jej zużycia w przemyśle spożywczym.

Nakazano wówczas producentom ograniczyć zawartość soli o 10-20 proc. W tym czasie prowadzone były też kampanie na rzecz zdrowia, które wywierały presję na producentach i rządzie, by zaostrzyć obowiązujące przepisy.

Sól w diecie
Sól w diecie

Nadmierne spożywanie soli powoduje nadciśnienie tętnicze, chorzy powinni na stałe wyeliminować ten składnik...

zobacz galerię

Okazuje się, że Brytyjczycy cieszyli się wówczas znacznie lepszymi wynikami badań. Do 2011 roku spożycie soli systematycznie spadało, co roku nawet o 0.2 grama dziennie u mężczyzn i 0.12 grama u kobiet.

W 2011 roku złagodzono przepisy. Agencję Food Standards zastąpiono umową dotyczącą odpowiedzialności za zdrowie publiczne. Producenci żywności mogli wybrać czy przystąpić do umowy czy nie. Co w praktyce oznaczało, że przestały obowiązywać przepisy dotyczące maksymalnej zawartości soli i cukru w produktach spożywczych.

Rząd liczył, że producenci przetworzonej żywności z własnej woli ustalą normy, które zalecały instytucje zdrowia publicznego.

/- Dowody z całego świata mówią, że jeśli producenci mają prawo wyboru, to nie zmniejszą ilości soli i cukru w swoim produkcie – mówi dr Laverty.

2. Skutki braku regulacji

Dr Anthony Laverty zebrał zespól naukowy, żeby zbadać, jakie skutki ma brak odpowiednich regulacji dotyczących zawartości soli w produktach spożywczych. Zaobserwował też, że liczba zachorowań na raka żołądka cięgle rośnie.

Dzisiaj to 1 500 pacjentów rocznie, a szacuje się, że do 2025 roku liczba ta wzrośnie do 3 800 przypadków. To samo dzieje się w przypadku chorób układu krążenia. Dziś cierpi na nie 9 900 Brytyjczyków, do 2025 roku ma to być ich aż 26 000.

Cierpi też gospodarka Wielkiej Brytanii. Koszty leczenia i wypłacania świadczeń niezdolnym do pracy rosną. Według ekspertów jest to 960 milionów funtów rocznie.

/- Poprzednie badania wykazały, że większość soli w naszej diecie znajduje się w przetworzonej żywności, np. chlebie, gotowych zupach, mrożonych daniach. To dlatego nie jesteśmy w stanie powiedzieć, ile soli dziennie spożywamy – mówi Laverty.

3. Konsekwencje spożywania soli

Jak ograniczyć sól w diecie? To nie takie proste. Jest ona bowiem ukryta w wielu produktach i stosowana jako konserwant, np. do wyrobu wędlin czy produktów mięsnych. Sól wpływa na wysokość ciśnienia tętniczego. Im większa zawartość sodu w moczu, tym wyższe ciśnienie.

Sód, czyli główny składnik soli jest jednak cenny dla naszego organizmu. Decyduje bowiem o regulacji płynów ustrojowych i nie wolno go całkowicie eliminować z diety.

Ilość spożywanej soli rośnie
Ilość spożywanej soli rośnie (123rf)

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza dawkę 5-6 gramów dziennego spożycia soli przez osobę dorosłą. Dla dzieci - 3 gramy soli na dobę. Narodowy Fundusz Zdrowia obliczył, że Polacy spożywają jej aż 12 gramów na dobę. Dostarczanie dużej ilości sodu do organizmu może uszkodzić ściany żołądka i doprowadzić do rozwoju chorób nowotworowych. Warto o tym pamiętać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy