Trwa ładowanie...

Nie znajdziesz zdrowszego soku. Tarcza chroniąca przed komórkami rakowymi

Avatar placeholder
17.04.2024 19:48
Soki zawierają antynowotworowe związki
Soki zawierają antynowotworowe związki (Getty Images)

Owoce to źródło witamin, minerałów i cennych przeciwutleniaczy. To właśnie te związki mogą zmniejszać ryzyko chorób cywilizacyjnych, jak choroby serca, ale także chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. Skondensowane antyoksydanty w postaci soku mogą działać niemal jak lekarstwo.

spis treści

1. Prawdziwy mocarz

Czy warto pić sok? Na pewno nie zastąpi w naszej diecie świeżych produktów, pamiętajmy również, że według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia każdego dnia powinniśmy spożywać co najmniej 400 g warzyw i owoców, z przewagą tych pierwszych.

Soki jednak mogą dostarczać w dużo cennych składników, takich jak m.in. antyoksydanty.

Zobacz film: "Jakie właściwości zdrowotne ma granat?"

Sok, który warto uwzględnić w swoim jadłospisie, to sok z granatów. Jego prozdrowotne działanie było doceniane już w starożytnych Chinach. Wielokrotnie potwierdzono naukowo, że sok z granatu jest silnym narzędziem w walce z rakiem piersi i prostaty. Te właściwości granat zawdzięcza obecności przeciwutleniaczy. Ponadto owoc ten poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL.

Warto również zwrócić uwagę na sok z winogron. Te małe, soczyste owoce są prawdziwą skarbnicą zdrowia. To źródło wielu witamin, w tym witaminy A, C oraz witamin z grupy B.

Dodatkowo, winogrona zawierają wiele składników mineralnych, takich jak potas, magnez, cynk, żelazo, magnez i jod. Ale to nie wszystko. Winogrona są także bogate we flawonoidy, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu owoce te chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co z kolei pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i nadciśnienia tętniczego, a także opóźnia proces starzenia. Składniki obecne w winogronach są skuteczne w walce z różnymi rodzajami raka, takimi jak rak skóry, żołądka, prostaty, piersi i jelit.

Granat może chronić przed rozwojem raka jelita grubego
Granat może chronić przed rozwojem raka jelita grubego (Pixabay)

2. Chroni przed rakiem jelita grubego i cukrzycą

Nie można zapomnieć również o soku żurawinowym. Żurawina jest owocem, który nie tylko zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych w naszym organizmie, ale również poprawia kondycję serca.

Badania naukowe przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Massachusetts w Stanach Zjednoczonych potwierdziły, że ekstrakt z owoców żurawiny hamuje rozwój komórek rakowych w jelicie grubym, działa przeciwalergicznie i chroni cukrzyków przed rozwojem zaćmy.

Na koniec, warto wspomnieć o soku jabłkowym. Jabłka to najbardziej popularne owoce w naszym kraju, które poza walorami smakowymi posiadają także szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Oligosacharydy obecne w jabłkach są skuteczne w leczeniu nowotworu okrężnicy.

Dobroczynne działanie tych owoców zostało potwierdzone przez chińskich naukowców z Uniwersytetu w Xi'an. Poza tym regularne spożywanie jabłek dostarcza do naszego organizmu cenne elementy, takie jak: witamina C, witaminy z grupy B, beta-karoten, fosfor, siarka, żelazo, magnez, kwercetyna i błonnik pokarmowy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze