Niedożywienie u pacjentów onkologicznych

Artykuł sponsorowany

Niedożywienie u pacjentów onkologicznych może wpływać na proces terapii oraz na niektóre aspekty jakości życia. Mitem jest, że osoba w trakcie leczenia onkologicznego musi drastycznie chudnąć. Czasem tak się zdarza, lecz należy dążyć do możliwości utrzymania swojej należnej masy ciała. Wsparcie żywieniowe w postaci żywienia medycznego jest tu bardzo pomocne. Jakie są skutki niedożywienia u pacjentów onkologicznych? Jakie mogą wystąpić powikłania przy niewłaściwym odżywianiu? Jak dieta wpływa na chorych na nowotwory?

1. Skutki niedożywienia u pacjentów onkologicznych

Zadaniem przewodu pokarmowego jest przyswajanie i przetwarzanie niezbędnych składników odżywczych, które dostarczamy wraz z codzienną dietą. Zmniejszenie ich ilości lub brak dostarczania skutkuje powstawaniem niedoborów pokarmowych, a także sprzyja niezamierzonej utracie masy ciała.

W codziennej diecie osoby chorej na nowotwór należy szczególnie zwrócić uwagę na podaż białka, która w wielu przypadkach podczas leczenia powinna zostać zwiększona. Pacjent onkologiczny potrzebuje bowiem około dwa razy tyle białka co osoba zdrowa. Niedożywienie zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, oddechowego, nerwowego, a także odpornościowego.

Skutkuje to stopniowym zmniejszaniem się tkanki mięśniowej, utratą masy ciała, zaburzeniami trawienia i wchłaniania, a także pogarszaniem sprawności psychoruchowej. Należy również wziąć pod uwagę, że u niektórych chorych cierpiących na nowotwór obecność niedożywienia może się wiązać z opóźnieniami w procesie rozpoczęcia leczenia lub wydłużeniem przerw w ustalonym schemacie przeciwnowotworowej terapii.

2. Skutki uboczne przy leczeniu onkologicznym

Tolerancja terapii onkologicznej może być różna i u chorych występują czasami działania niepożądane. U znacznej części pacjentów mogą pojawiać się problemy z odżywianiem. Chemioterapia czy też radioterapia często wiążą się bowiem z występowaniem takich skutków ubocznych jak: biegunki, nudności, wymioty, brak apetytu lub metaliczny posmak w ustach. U niektórych pacjentów może pojawić się wręcz jadłowstręt.

Niekiedy zaburzenia odżywiania wiążą się z również z podrażnieniem błony śluzowej przewodu pokarmowego, a także problemami z połykaniem. Trudno wówczas zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę składników odżywczych. Osoby leczone onkologicznie mogą mieć dodatkowo przyspieszone tempo przemiany materii, i te wszystkie okoliczności skutkować mogą szybszą utratą masy ciała. Szybkie niezamierzone gubienie masy ciała może być także pierwszym objawem choroby. Nie należy więc tego lekceważyć.

Sposób odżywiania i dostarczenie organizmowi w chorobie nowotworowej niezbędnych składników jest bardzo ważne dla jakości życia pacjenta i może mieć wpływ na przebieg terapii.

3. Wpływ odżywiania na stan zdrowia pacjentów leczonych onkologicznie

Zobacz film: "Żywienie medyczne w walce z chorobą"

Jeżeli spożywanie tradycyjnych posiłków jest niewystarczające, chory nie ma apetytu, nie zjada znacznej części posiłków oraz traci na wadze, można skorzystać z żywienia medycznego. Pozwala ono na uzupełnienie codziennej diety i jest dla organizmu dodatkowym i często niezbędnym źródłem energii, a także wielu składników odżywczych. Jedną z propozycji są preparaty specjalnego przeznaczenia medycznego w postaci doustnych, płynnych diet, które można nabyć bez recepty w aptece.

Preparaty żywieniowe tego typu posiadają skoncentrowane składniki odżywcze, które dostarczają dodatkową ilość energii i białka w małej objętości (nawet w 125 ml!). W fazie, gdy pacjent może przyjmować normalne posiłki, preparaty typu Nutridrink Protein mogą być jedynie uzupełnieniem codziennej diety. Warto tu podkreślić, że należy je przyjmować małymi porcjami między posiłkami. Dla chorych, u których wypicie preparatu jest problematyczne, a spożywają tradycyjne posiłki, rozwiązaniem może być dodanie Nutridrinka Protein do potrawy (np. jaglanki, serka).

Preparaty odżywcze mają za zadanie dostarczyć organizmowi energii, białka i innych składników odżywczych niezbędnych do optymalnego funkcjonowania i zmagań z chorobą. Preparaty te mogą być również bardzo pomocne w przypadku osób, które nie są już w stanie spożywać tradycyjnych posiłków, np. po rekonstrukcji szczęki, naświetlaniach górnego odcinka przewodu pokarmowego. Odpowiednie żywienie może wpływać na tolerancję i efektywność leczenia onkologicznego a także wiązać się z poprawą jakości życia pacjentów.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy