Trwa ładowanie...
Przejdź na WP

Nigdy nie łącz aspiryny z kawą. Wielu ludzi popełnia ten błąd

Nikt nie kwestionuje, że nie można łączyć alkoholu z antybiotykami, ale niewielu wie, że po zakrapianej imprezie lepiej nie łykać rano tabletek antykoncepcyjnych. Wiele produktów spożywczych w połączeniu z lekami może negatywnie oddziaływać na nasze zdrowie. Tak jest w przypadku połączenia aspiryny z kawą.

Zobacz film: "Przyjmowanie aspiryny może być niebezpieczne"

1. Dlaczego nie można łączyć kawy z aspiryną?

Wiele osób chętnie stosuje aspirynę nie tylko podczas przeziębień, ale również traktując ją jako skuteczny środek przeciwbólowy. Chociaż jest dostępna bez recepty, może podrażniać żołądek.

Kawa i aspiryna to wybuchowa mieszkanka
Kawa i aspiryna to wybuchowa mieszkanka (iStock)

Jak uniknąć powikłań po zażyciu aspiryny? Najważniejsze, żeby sięgać po lek, po posiłku i nigdy nie łykać go na pusty żołądek. Aspiryna nie lubi towarzystwa kawy, alkoholu i ostrych przypraw. To produkty, które podrażniają błonę śluzową żołądka. W połączeniu z aspiryną mogą prowadzić nie tylko do podrażnienia, ale także do silnych boleści brzucha.

To nie jedyny ze środków przeciwbólowych, który trzeba przyjmować z dużą rozwagą. W zasadzie wszystkie preparaty o działaniu przeciwbólowym i przeciwgorączkowym nie powinny być łączone z tłuszczami.

Tłuszcze mogą powodować zwiększenie stężenia leku we krwi i nasilenie jego działania, a nawet nasilenie działań niepożądanych. Pomocna może być sama ulotka dołączona do leku. Często znajdziemy w niej informacje na temat tego, kiedy najlepiej stosować dany preparat, np. zalecenie: "przyjmować dwie godziny po posiłku". To bardzo cenne wskazówki, do których niewielu z nas zagląda.

Tu przeczytasz więcej na temat tego, w jakie interakcje wchodzą tłuszcz i leki.

2. Błonnik nie lubi witamin

W okresie zimowym chętnie sięgamy po różne preparaty witaminowe. Okazuje się, że w odpowiednim wchłanianiu przyjmowanych minerałów może przeszkodzić błonnik zawarty np. w produktach pełnoziarnistych. Może on osłabić wchłanianie tych leków nawet o 70 proc.

Rozwiązanie jest proste, wystarczy, że dwie godziny przez zażyciem suplementów nie będziemy sięgać po produkty bogate w błonnik, takie jak otręby czy jabłka.

Błonnik blokuje przyswajanie niektórych witamin i minerałów
Błonnik blokuje przyswajanie niektórych witamin i minerałów (iStock)

Osoby, które przyjmują leki antydepresyjne, powinny ograniczyć spożycie produktów z dużą ilością błonnika. Może on nie tylko wpływać na obniżenie ich nastroju, ale również zahamować działanie terapeutyczne stosowanych leków.

Więcej na temat interakcji błonnika z lekami znajdziesz pod tym linkiem.

3. O tym, lekarze ci nie powiedzą

Również w przypadku leczenia antybiotykami należy uważać na niektóre produkty spożywcze, po które sięgamy. Antybiotyki z grupy tetracyklin tracą skuteczność w połączeniu z dużą ilością żelaza i wapnia. Dlatego podczas takiej terapii konieczne jest ograniczenie produktów, które mogą zawierać duże ilości tych minerałów, takie jak np. pietruszka czy szpinak.

Niektóre produkty spożywcze osłabiają skuteczność antybiotyków
Niektóre produkty spożywcze osłabiają skuteczność antybiotyków (iStock)

Tu znajdziesz więcej na temat tego, jakich leków ze sobą nie łączyć.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy