Poznaj naturalną żywność probiotyczną!
Artykuł sponsorowany
Nasz organizm zamieszkuje ogromna społeczność mikroorganizmów tworzących unikalny mikrobiom człowieka. To biliony bakterii, które pozostają z nami w ścisłej relacji i w większości przyczyniając się do utrzymania dobrostanu naszego organizmu. Zdecydowana większość mikroorganizmów zasiedlających nasz organizm kolonizuje się w przewodzie pokarmowym, a szczególności w jelitach (około 70% wszystkich bakterii).
Nasz mikrobom ulega rozmaitym modyfikacjom, dopasowując się do zmiennych warunków i potrzeb organizmu człowieka. Istotne jest stosowanie takiej diety, która pozwala na stale uzupełnianie flory bakteryjnej. Probiotyki znajdują się zarówno w naturalnej żywności, jak i żywności specjalnej oraz suplementach. Co jeść, żeby dostarczać organizmowi optymalnych ilości probiotyków? Czym różnią się probiotyki od prebiotyków? Jak suplementować ten szczególny rodzaj dobrych bakterii?
Probiotyk a prebiotyk – poznaj różnice
Probiotyk od prebiotyku pozornie różni tylko jedna litera. W praktyce to dwie zupełnie różne rzeczy. Probiotyki, zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia, to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki dla zdrowia człowieka. Prebiotyki zaś to substancje spożywcze, które nie ulegają strawieniu, dzięki czemu mogą służyć mikroorganizmom zasiedlającym jelita do stymulowania ich wzrostu i aktywności.
Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy
Probiotyki to drobnoustroje, wśród których dominującymi są przedstawiciele dwóch gromad: Bacteroidetes i Firmicutes, a w mniejszych lub śladowych ilościach występują również przedstawiciele Actinobacteria, Proteobacteria i innych grup. Do mikroorganizmów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (gatunki: L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. rhamnosus) i Bifidobacterium (gatunek: B. animals). Właściwości poszczególnych probiotyków są w znacznej mierze zależą od szczepów (są szczepozależne), które są poddawane oddzielnym badaniu w celu maksymalnie dokładnego określenia ich probiotycznych właściwości.
Prebiotyki, czyli rodzaj substancji spożywczych
Prebiotyki są szczególnym rodzajem substancji spożywczych. Aby prebiotyki mogły spełniać swoje funkcje, muszą być odporne na kwasy żołądkowe i enzymy trawienne oraz wchłanianie w jelitach. Takie właściwości posiadają przede wszystkim oligosacharydy pochodzenia roślinnego, m.in.: frukto-oligosacharydy (FOS), inulina i galakto-oligosachardy (GOS). Prebiotyki występują naturalnie w produktach spożywczych, np. zielonych bananach, roślinach strączkowych, porze, cebuli i szparagach, a ich optymalna w kontekście zdrowia człowieka i funkcjonalności samych prebiotyków ilość wynosi dla dorosłego człowieka 5g na dobę. Osiągnięcie tego wyniku jest stosunkowo trudne, dlatego wybrane produkty i żywność specjalna jest dodatkowo wzbogacana w prebiotyki – na sklepowych półkach możemy znaleźć m.in. płatki śniadaniowe i pieczywo z podwyższoną zawartością prebiotyków.
Probiotyki naturalne w pożywieniu
Najlepszym źródłem probiotyków w naszej diecie są odpowiednie produkty spożywcze, o których powinniśmy pamiętać komponując codzienne menu. Dużą ilość żywych kultur bakterii znajdziemy przede wszystkim w sfermentowanych produktach spożywczych (produkty poddane fermentacji stanowią optymalne środowisko do rozwoju bakterii), czyli w jogurtach, kefirze, maślankach, kapuście i ogórkach kiszonych, a także w zakwasie buraczanym i chlebowym, sfermentowanej soi. Bogatym źródłem probiotyków będą również: kimchi (potrawa kuchni koreańskiej, przygotowywana z fermentowanych warzyw, głównie kapusty), rejuvelac (fermentowany napój z kiełkujących nasion zbóż) czy kombucha (nazywana również grzybkiem herbacianym, będąca symbiotyczną kolonią bakterii i drożdży).
Jak brać probiotyki – podstawowe zasady
Podstawowym i najważniejszym źródłem probiotyków powinna być odpowiednio zbilansowana, różnorodna i właściwie dobrana do indywidualnych potrzeb dieta. Coraz częściej jednak specjaliści ds. żywienia zalecają stosowanie probiotykoterapii, czyli sięganie po żywność probiotyczną, czyli wzbogaconą w probiotyki lub probiotyki i prebiotyki, lub spożywanie suplementów probiotycznych (probiotyków egzogennych lub prebiotyków, pobudzających rozwój endogennych bakterii probiotycznych, bądź stosownie synbiotyku będącego połączeniem egzogennego probiotyku z odpowiednim prebiotykiem).
Stosowanie probiotyków jest bezpieczne i może stanowić uzupełnienie zdrowego stylu życia, w tym właściwego odżywiania się. Stosowanie probiotyków można skonsultować z dietetykiem.
Guut, czyli probiotyki na miarę potrzeb i oczekiwań
Guut proponuje, by każdy z nas wsłuchał się w swoje ciało i przekonał, że ma w sobie… dobro! Tym dobrem są biliony bakterii, dla których domem są nasze jelita. Naturalnym źródłem probiotyków, jak już wspomniano wyżej, są wybrane grupy produktów spożywczych. Jeśli jednak nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia, możemy sięgnąć właśnie po Guut, czyli suplementy będące źródłem specjalnie wyselekcjonowanych szczepów bakterii oraz innych składników aktywnych. Guut Immunity, Guut Metabolism, Guut mood i Guut Vitality to nowoczesna forma suplementacji. Zgrabne pudełko z wygodnym podajnikiem oraz pojedynczymi saszetkami, z których każda zawiera dwie kapsułki (będące zalecaną dzienną porcją suplementu) to maksymalnie komfortowy sposób na rutynę związana z przyjmowaniem probiotyków.
Należy pamiętać o tym, że suplement nie zastępuje zróżnicowanej diety.
Źródła:
• https://guutshop.wersjademo.pl/czym_sa_probiotyki.html
• https://dziecisawazne.pl/naturalne-probiotyki/
• https://www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl/wp-content/uploads/2019/01/dobrodziejstwa_probiotykow_anna_zaremba.pdf
• https://www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/168224,probiotyki-aktualny-stan-wiedzy-i-zalecenia-dla-praktyki-klinicznej
Artykuł sponsorowany