Przejdź na WP

Produkty prozdrowotne - na jakich półkach znajdziesz ich najwięcej?

Podczas zakupów warto zwracać uwagę na produkty prozdrowotne
Podczas zakupów warto zwracać uwagę na produkty prozdrowotne

Zobacz film: "Czym jest łuszczyca?"

Na rynku odnajdujemy coraz więcej innowacyjnych produktów spożywczych o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. Są one oznakowane oświadczeniami zdrowotnymi lub żywieniowymi, które informują nas w jaki sposób spożywanie danej żywności będzie wspierać nasze zdrowie.

1. Margaryny funkcjonalne

Jedną z najpopularniejszych kategorii produktów funkcjonalnych w Polsce są wysokiej jakości margaryny z dodatkiem steroli lub stanoli roślinnych. Dzięki ich systematycznemu spożyciu, już po 3 tygodniach można obniżyć poziom cholesterolu o 7-12,5%. Na opakowaniu produktu zawsze znajduje się informacja o rekomendowanej ilości spożycia w ciągu dnia.

Warto podkreślić, że niektóre z nich można również stosować do gotowania, pieczenia czy duszenia – nie tracą swoich właściwości po podgrzaniu.

W skład margaryn mogą również wchodzić oleje roślinne będące źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego (omega 3). Nasz organizm produkuje go w śladowej ilości, dlatego musimy go dostarczać z dietą. Tłuszcz ten spożywany w ilości co najmniej 2 g dziennie pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, dzięki czemu wspiera nasze serce.

Produkty prozdrowotne są bardzo ważne dla naszego organizmu
Produkty prozdrowotne są bardzo ważne dla naszego organizmu

Do margaryn dodaje się również wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 – DHA, które naturalnie występują przede wszystkim w algach i tłustych rybach morskich. Kwasy DHA są niezbędne do utrzymania prawidłowego widzenia oraz prawidłowego funkcjonowania mózgu. W zwyczajowej diecie spożywamy ich za mało, dlatego warto sięgnąć np. po margaryny z ich dodatkiem.

2. Błonnik w produktach zbożowych

Płatki śniadaniowe i batoniki zbożowe często wzbogacane są w witaminy i składniki mineralne, a także stanowią doskonałe źródło błonnika. Na produktach owsianych często widnieje informacja, iż zawierają beta-glukany, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Na rynku znajduje się także szeroki asortyment pieczywa wysokobłonnikowego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy