Przez Polskę idzie powódź. Takiej żywności absolutnie nie jedz
Przez Polskę przetacza się powódź. Główny Instytut Sanitarny oraz resort zdrowia wydały komunikaty, w których wzywają do ostrożności. Jednocześnie GIS informuje, że na ten moment nie stwierdzono zagrożenia dla źródeł wody pitnej. Jeśli już zostaliśmy na obszarze, na którym wystąpiła powódź, lub jesteśmy w jej sąsiedztwie, warto znać kilka zasad, które pomogą w utrzymaniu higieny i bezpieczeństwa sanitarnego.
1. Komunikat GIS-u w sprawie powodzi
Powódź w Polsce powoduje coraz większe szkody. Władze gminy Kłodzko ostrzegły mieszkańców przed nadchodzącą kolejną falą powodziową. W gminie Głuchołazy w województwie opolskim, do akcji ewakuacyjnej zaangażowano policyjny śmigłowiec Black Hawk. W Głuchołazach woda zniszczyła tymczasowy most i sąsiadujący z nim most będący w trakcie budowy. Premier Donald Tusk poinformował o pierwszej ofierze powodzi w powiecie kłodzkim, podkreślając, że sytuacja jest bardzo poważna.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w obliczu zagrożenia powodziowego, placówki Państwowej Inspekcji Sanitarnej są w pełnej gotowości do działania w przypadku zagrożeń zdrowia publicznego. Obecnie nie stwierdzono zagrożenia dla źródeł wody pitnej.
W województwach dolnośląskim i opolskim uruchomiono całodobowe dyżury pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych, którzy zapewniają stały dostęp do badań mikrobiologicznych i fizyko-chemicznych wody oraz żywności.
Od 12 września Główny Inspektor Sanitarny nakazał wzmożoną czujność oraz bieżące informowanie o sytuacjach kryzysowych, ze szczególnym uwzględnieniem zabezpieczenia budynków stacji sanitarno-epidemiologicznych przed zalaniem lub przerwami w dostawie prądu.
2. Ministerstwo Zdrowia o powodzi 2024
15 września po południu komunikat wydał także resort zdrowia. Jak podano, lokalne sztaby kryzysowe monitorują bieżącą sytuację i określają potrzeby w zakresie dodatkowych działań, w tym wsparcia służb medycznych i sanitarnych.
Od momentu wystąpienia zagrożenia powodziowego przy Głównym Inspektorze Sanitarnym działa sztab kryzysowy, a inspektorzy sanitarni na szczeblu wojewódzkim uczestniczą w pracach lokalnych sztabów kryzysowych. Placówki Państwowej Inspekcji Sanitarnej w regionach pozostają w gotowości do interwencji w przypadku zagrożenia dla źródeł wody pitnej. Obecnie Inspekcja Sanitarna koncentruje się na monitorowaniu jakości wody pitnej oraz zapobieganiu wprowadzeniu do obrotu żywności, która mogła zostać zalana.
"Równolegle Oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia województwach dolnośląskim, małopolskim, śląskim i opolskim monitorują sytuację m.in w szpitalach, zakładach opiekuńczo-leczniczych i uzdrowiskach w zakresie m.in. podtopień, braku prądu, koniecznej ewakuacji pacjentów, zabezpieczenia leków i sprzętu. Dyrektorzy Oddziałów Wojewódzkich NFZ pozostają w stałym i ścisłym kontakcie ze służbami Wojewodów.
Służby państwowe z zakresu ochrony zdrowia działają i reagują na bieżące i adekwatnie do sytuacji w ścisłym kontakcie z lokalnymi i wojewódzkimi centrami kryzysowymi" - czytamy w komunikacie.
3. Woda pitna w czasie powodzi
Powodzie są jednym z najbardziej zagrażających żywiołów, które nie tylko powodują ogromne szkody materialne, ale także stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi. Na terenach dotkniętych powodzią woda może stać się nośnikiem groźnych bakterii, co z kolei może prowadzić do wybuchu poważnych epidemii.
Powodzie tworzą dogodne warunki dla rozwoju chorób zakaźnych, zwłaszcza tych związanych z układem pokarmowym. Wynika to głównie z zanieczyszczenia wody, która staje się środowiskiem dla namnażania się bakterii kałowych, takich jak np. E. coli. Zakażenie tym patogenem objawia się m.in. silnymi bólami brzucha, wodnistą biegunką oraz wymiotami.
Duże zagrożenie stanowią także bakterie z rodzaju Shigella, które są odpowiedzialne za rozwój szigellozy, znanej również jako czerwonka. Choroba ta objawia się krwawą biegunką i, jeśli nie jest odpowiednio leczona, może prowadzić do odwodnienia, co w skrajnych przypadkach może zakończyć się śmiercią.
Wśród chorób, które mogą pojawić się po przejściu powodzi, należy wymienić leptospirozę (zoonozę), tężec, wirusowe zapalenie wątroby typu A, cholerę, salmonellozę oraz kampylobakteriozę. Każda z tych chorób niesie ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne i wymaga natychmiastowej interwencji medycznej.
Na dzień 15 września GIS nie stwierdził zagrożeń wody pitnej w Polsce, ale jeśli nie jesteśmy pewni, czy gwałtownie zmieniająca się sytuacja nie zanieczyściła wody w naszym rejonie, lepiej korzystać z tej butelkowanej. Należy też śledzić komunikaty służb.
4. Powódź 2024. Jak chronić zdrowie?
Jeśli zostaliśmy w regionie, który został zalany, aby zminimalizować ryzyko epidemii, kluczowe jest przestrzeganie kilku zasad.
Ważne jest spożywanie tylko gotowanych potraw oraz owoców i warzyw obranych ze skórki, zwłaszcza w obszarach narażonych na takie choroby jak salmonelloza, dur brzuszny, czerwonka.
Należy bezzwłocznie wyrzucić każdą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, pokrytą szlamem. Takiej żywności nie wolno podawać ani ludziom, ani zwierzętom. Jeśli jedzenie było przechowywane w zamkniętych opakowaniach, ale istnieje podejrzenie, że mogło zostać zanieczyszczone, również trzeba je usunąć. Podobnie należy postąpić z warzywami i owocami, które zostały podtopione. Konserwy można zachować, ale przed ich użyciem należy dokładnie sprawdzić, czy nie są uszkodzone lub zardzewiałe.
Zasady postępowania z lekami są jeszcze bardziej rygorystyczne niż z żywnością. Nawet jeśli leki były przechowywane w szczelnych pojemnikach, ale miały kontakt z wodą, lepiej je usunąć, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń zdrowotnych.
Powódź często wymaga generalnego remontu zalanych pomieszczeń. Jednak sama renowacja może nie wystarczyć. Należy wyrzucić wszelkie przedmioty o chropowatej, porowatej powierzchni oraz sprzęty jednorazowego użytku. Z kolei przedmioty wykonane ze szkła, porcelany czy metalu można zachować, ale przed ponownym użyciem trzeba je dokładnie wyczyścić, najlepiej przy użyciu środka dezynfekującego.
Szczególną uwagę należy zwrócić na sprzęty kuchenne, zwłaszcza te, w których przechowuje się żywność. Jeśli zauważysz ślady wilgoci, zmieniony kolor lub zapach pleśni, oznacza to, że grzyb zdążył się już rozwinąć. Zarodniki grzybów mogą przenikać do żywności, a ich wdychanie może powodować alergie lub nasilać ataki astmy.
Aby zmniejszyć negatywne skutki zdrowotne powodzi, regularnie wietrz mieszkania. Jeżeli masz wątpliwości co do stanu jakiegoś przedmiotu, lepiej go wyrzucić, niż ryzykować.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.