Powódź sprzyja rozwojowi chorób zakaźnych. Kto jest najbardziej narażony?
W powodziach w Polsce, Niemczech, Belgii i Holandii ludzie utracili dorobek życia, ale wielka woda, to przecież nie tylko zatopione mieszkania czy samochody. Powódź toruje drogę wszechobecnym zarazkom i sprzyja rozwojowi chorób zakaźnych. Które z nich są najpoważniejsze?
1. Choroby zakaźne po powodzi. Leptospiroza
Powódź ułatwia szerzenie się chorób zakaźnych, które zagrażają zdrowiu publicznemu. Jak podkreśla prof. Joanna Zajkowska, specjalistka chorób zakaźnych ze szpitala w Białymstoku, są to w głównej mierze choroby przewodu pokarmowego.
- Po powodzi najczęściej pojawiają się choroby, które wynikają z zanieczyszczenia wody oraz rozprzestrzeniania bakterii kałowych, takich jak np. E. coli. Najbardziej obawiamy się skażenia wody odchodami zwierzęcymi i ludzkimi - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Joanna Zajkowska.
Jedną z popularniejszych chorób, które pojawiły się w przeszłości po powodzi we Wrocławiu w 1997 roku, była leptospiroza.
- To choroba wywołana przez krętki, które mogą wnikać przez uszkodzoną skórę, błony śluzowe, poprzez ekspozycję na wodę (słodkowodny rezerwuar) oraz glebę zanieczyszczoną moczem zakażonych zwierząt - dodaje lekarka.
Kiedy krętki przedostaną się do organizmu, rozsiewają się przez krew, a następnie przechodzą do narządów, najczęściej wątroby i nerek. Choroba może mieć przebieg łagodny - bezżółtaczkowy, grypopodobny lub ciężki - żółtaczkowy z niewydolnością wielonarządową. Może wywoływać także zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
2. Cholera
Jedną z chorób, która może pojawić się po powodzi, jest także cholera. Zarazki rozmnażają się w ciepłej wodzie zanieczyszczonej kałem. Schorzenie objawia się nagłą biegunką bez bólów brzucha i bez gorączki oraz wymiotami bez nudności.
- Najbardziej narażone na choroby po powodzi są osoby, które brodzą w wodzie, ratują mienie, dlatego, że niektóre z chorób przedostają się przez nieuszkodzoną skórę. Ryzyko choroby dotyczy także osób, które napiły się skażonej wody. Po powodzi w Nowym Orleanie pojawiły się bakterie choleropodobne, one także wywołały wiele szkód - dodaje prof. Zajkowska.
3. Tężec
Do zakażenia tężcem dochodzi poprzez kontakt z ziemią.
- Laseczki tężca mogą się przedostać do organizmu przez uszkodzoną skórę, zwłaszcza na terenach, gdzie pojawia się nawóz koński. One w wodzie nie przeżywają. Ale może być tak, że rozniosą je końskie fekalia, które są właśnie źródłem tężca - wyjaśnia lekarka.
Toksyny zawarte w bakteriach wywołujących tężca uszkadzają centralny układ nerwowy. Najczęstszymi objawami tężca są: ogólne rozbicie, potliwość, mrowienie w miejscu zranienia, wzmożone napięcie mięśni, szczękościsk, prężenia ciała.
4. Wirus zapalenia wątroby typu A
WZW A, czyli wirus zapalenia wątroby typu A przenoszony jest najczęściej drogą pokarmową (fekalno-oralną).
- Jeżeli woda jest zanieczyszczona ludzkimi fekaliami, także może dojść do zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu A - dodaje prof. Zajkowska.
Do zakażenia może dojść także przez spożywanie skażonej żywności, np. mięsa, warzyw lub owoców, które przed spożyciem zostały umyte w zanieczyszczonej wydzielinami wodzie.
Najczęstszymi objawami WZW A są: niestrawność, ogólne rozbicie, objawy grypopodobne, ciemny mocz, jasny stolec, a często też żółtaczkę i powiększenie wątroby.
5. Kampylobakterioza
Kampylobakterioza jest chorobą wywoływaną przez bakterie z rodzaju Campylobacter. Schorzenie charakteryzuje się ostrymi bólami brzucha, krwistą biegunką, gorączką.
- Campylobacter znajduje się w przewodzie pokarmowym bydła, więc jeżeli podczas powodzi doszło do wymycia ściółki zwierząt i zanieczyszczenia wody pitnej, może dojść do zakażenia kampylobakteriozą - precyzuje prof. Zajkowska.
Bakteriami zakazić się można głównie poprzez picie skażonej wody, jednak zdarza się, że chorobę wywołuje kąpiel w brudnej wodzie.
6. Salmonelloza
Salmonelloza - spowodowana jest zakażeniem bakterią z rodzaju Salmonella. Nosicielem bakterii są zwierzęta, głównie ptaki i żółwie.
- Wyróżniamy dwa rodzaje salmonellozy. Jedną, która jest odzwierzęca i najczęściej pojawia się w jajkach oraz drugą - salmonellę Typhi, zwaną niegdyś durem brzusznym. W przypadku tej drugiej źródłem zakażenia może być brudna woda, nieumyte owoce, a także nieczystości zawierające w sobie pałeczki Salmonella Typhi. Jeżeli woda była skażona kałem nosiciela, można się nią zarazić po powodzi - informuje prof. Zajkowska.
Objawami zakażenia są kurczowe bóle brzucha, biegunka, gorączka, wymioty. Dolegliwości niwelują antybiotyki oraz odpowiednie nawodnienie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także:
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.