Trwa ładowanie...

Restrykcyjne diety powodują efekt odwrotny do zamierzonego

Avatar placeholder
28.11.2022 10:15
Restrykcyjne diety powodują efekt odwrotny do zamierzonego
Restrykcyjne diety powodują efekt odwrotny do zamierzonego

Znajdujemy się tuż przed okresem świątecznym, który obfituje w ciasta, sałatki i wiele innych kalorycznych pokarmów. Po świętach zaś, często myślimy o przejśniu na dietę niskokaloryczną.

Według najnowszych badań, mózg interpretuje wielokrotne diety jako krótkotrwałe okresy głodu, skłaniając organizm do magazynowania więcej tłuszczu w przypadku przyszłych niedoborów żywności, co powoduje przyrost masy ciała.

Dowodzą temu badania, opublikowane w czasopiśmie „Evolution, Medicine and Public Health”, którego głównymi autorami byli prof Andrew Higginson z Uniwersytetu w Exeter w Wielkiej Brytanii oraz prof John McNamara z Uniwersytetu w Bristolu.

Częste diety prowadzą do reakcji obronnej organizmu, przez co zamiast chudnąć tyjemy
Częste diety prowadzą do reakcji obronnej organizmu, przez co zamiast chudnąć tyjemy (123rf)
Zobacz film: "Koszmary senne mogą być objawem choroby"

Utrzymanie masy ciała na stałym poziomie jest bardzo korzystne dla zdrowia. Osoby otyłe mają zwiększone ryzyko wielu chorób w porównaniu z osobami o prawidłowej wadze. Na przykład, ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu są u nich wyższe.

Ponad jedna trzecia dorosłych cierpi na otyłość, więc utrzymanie wagi na zdrowym poziomie jest głównym priorytetem z punktu widzenia zdrowia publicznego.

Wcześniejsze badania wykazały negatywne skutki zdrowotne efektu jo-jo. Jedno z badań sugeruje, że efekt jo-jo zwiększa ryzyko chorób serca, prowadzących do śmierci. Aby uzyskać najnowsze badania, naukowcy opracowali model matematyczny, z którego wynikło, że w okresach, gdy jedzenia brakuje (podobnie jak w trakcie diety), człowiek przybiera na wadze.

"Co ciekawe, nasz model przewiduje, że średni przyrost masy ciała na diecie rzeczywiście będzie większy niż u tych, którzy nigdy nie byli na diecie. Dzieje się tak dlatego, że organizm osób, którzy nie korzystają z diet odchudzających wie, że zawsze dostanie pokarm w okresie głodu, dlatego nie musi magazynować dodatkowych zapasów tłuszczu” –  mówi prof Higginson.

Prof. McNamara dodaje, że ich model pokazuje, że przyrost masy ciała nie oznacza problemów z funkcjonowaniem orgaznizmu.

„Możliwe, że mózg osób będących na diecie pracuje normalnie, ale niepewność co do dostaw żywności wyzwala odpowiedź organizmu, która uwidacznia się przyrostem wagi” – tłumaczy profesor.

Naukowcy twierdzą, że ich model pokazuje, że chęć do jedzenia wzrasta wraz z trwaniem diety i to pragnienie nie odejdzie, kiedy zakończymy dietę. Dzieje się tak dlatego, że mózg jest zdania, że prawdopodbny jest głód w przyszłości.

Model ten może wyjaśniać, dlaczego wiele osób w obliczu coraz bardziej restrykcyjnych diet nie chudnie, a wręcz przeciwnie – przybiera na wadze. Dzieje się to za sprawą komunikacji z mózgiem, który otrzymuje informację, że musi magazynować pokłady energii w organizmie.

Naukowcy sugerują, że jeśli chcemy schudnąć, najlepszym rozwiązaniem jest duża i częsta aktywność fizyczna i łagodne obniżenie ilości spożywanych codzień kalorii. Po osiągnięciu zamierzonej wagi, należy przestrzegać zasad zdrowego odżywiania i ćwiczyć przez większość dni w tygodniu.

Nawet niewielka utrata wagi może przynieść korzyści zdrowotne, takie jak poprawa ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu i cukru we krwi.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze