Restrykcyjne diety powodują efekt odwrotny do zamierzonego

Znajdujemy się tuż przed okresem świątecznym, który obfituje w ciasta, sałatki i wiele innych kalorycznych pokarmów. Po świętach zaś, często myślimy o przejśniu na dietę niskokaloryczną.

Według najnowszych badań, mózg interpretuje wielokrotne diety jako krótkotrwałe okresy głodu, skłaniając organizm do magazynowania więcej tłuszczu w przypadku przyszłych niedoborów żywności, co powoduje przyrost masy ciała.

Dowodzą temu badania, opublikowane w czasopiśmie „Evolution, Medicine and Public Health”, którego głównymi autorami byli prof Andrew Higginson z Uniwersytetu w Exeter w Wielkiej Brytanii oraz prof John McNamara z Uniwersytetu w Bristolu.

Utrzymanie masy ciała na stałym poziomie jest bardzo korzystne dla zdrowia. Osoby otyłe mają zwiększone ryzyko wielu chorób w porównaniu z osobami o prawidłowej wadze. Na przykład, ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu są u nich wyższe.

Ponad jedna trzecia dorosłych cierpi na otyłość, więc utrzymanie wagi na zdrowym poziomie jest głównym priorytetem z punktu widzenia zdrowia publicznego.

Wcześniejsze badania wykazały negatywne skutki zdrowotne efektu jo-jo. Jedno z badań sugeruje, że efekt jo-jo zwiększa ryzyko chorób serca, prowadzących do śmierci. Aby uzyskać najnowsze badania, naukowcy opracowali model matematyczny, z którego wynikło, że w okresach, gdy jedzenia brakuje (podobnie jak w trakcie diety), człowiek przybiera na wadze.

10 odchudzających fryzur inspirowanych przez gwiazdy

Gładko uczesane, długie włosy mogą optycznie wyszczuplić rysy twojej twarzy. Tego rodzaju uczesanie jest w szczególności polecane osobom o okrągłej bądź...

"Co ciekawe, nasz model przewiduje, że średni przyrost masy ciała na diecie rzeczywiście będzie większy niż u tych, którzy nigdy nie byli na diecie. Dzieje się tak dlatego, że organizm osób, którzy nie korzystają z diet odchudzających wie, że zawsze dostanie pokarm w okresie głodu, dlatego nie musi magazynować dodatkowych zapasów tłuszczu” –  mówi prof Higginson.

Prof. McNamara dodaje, że ich model pokazuje, że przyrost masy ciała nie oznacza problemów z funkcjonowaniem orgaznizmu.

„Możliwe, że mózg osób będących na diecie pracuje normalnie, ale niepewność co do dostaw żywności wyzwala odpowiedź organizmu, która uwidacznia się przyrostem wagi” – tłumaczy profesor.

Największe kłamstwa na temat odchudzania

Na pewno zdarzyło ci się kiedyś, z powodu słabej woli, przerwać kurację odchudzającą. Czy zastanawiałaś się dlaczego odniosłaś porażkę? Czy zastosowanie...

Naukowcy twierdzą, że ich model pokazuje, że chęć do jedzenia wzrasta wraz z trwaniem diety i to pragnienie nie odejdzie, kiedy zakończymy dietę. Dzieje się tak dlatego, że mózg jest zdania, że prawdopodbny jest głód w przyszłości.

Model ten może wyjaśniać, dlaczego wiele osób w obliczu coraz bardziej restrykcyjnych diet nie chudnie, a wręcz przeciwnie – przybiera na wadze. Dzieje się to za sprawą komunikacji z mózgiem, który otrzymuje informację, że musi magazynować pokłady energii w organizmie.

Naukowcy sugerują, że jeśli chcemy schudnąć, najlepszym rozwiązaniem jest duża i częsta aktywność fizyczna i łagodne obniżenie ilości spożywanych codzień kalorii. Po osiągnięciu zamierzonej wagi, należy przestrzegać zasad zdrowego odżywiania i ćwiczyć przez większość dni w tygodniu.

Nawet niewielka utrata wagi może przynieść korzyści zdrowotne, takie jak poprawa ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu i cukru we krwi.

Natalia Kulik, 8 miesięcy temu

Newsy

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Nowe odkrycie naukowców. Jagody blushwood lekarstwem na raka

Jagody blushwood Naukowcy z QIMR Berghofer właśnie odkryli, że substancja z owocu, który rośnie wyłącznie w Australii może wspomóc walkę z rakiem. Niedawno opublikowali wyniki trwających 8 lat badań w czasopiśmie naukowym "PLOS ONE". Badacze mówią, że...

Newsy

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Nietypowe rzeczy, które utknęły w ciele w 2016 r.

Dziwne przedmioty Rzeczy, które mogą utknąć w jamach ciała człowieka są naprawdę zadziwiające. Bardziej jednak dziwi fakt, jak to się wszystko tam znalazło... U.S. Consumer Product Safety Commission wydało listę przedmiotów w ciele, z którymi zgłaszali...

Newsy

Badania wskazują, że użytkownicy Facebooka żyją dłużej

Kontakty społeczne z przyjaciółmi na pewno są dobre dla naszego zdrowia psychicznego, dobrego samopoczucia i ogólnego stanu organizmu. Nowe badania jednak sugerują, że nawet internetowe znajomości pozytywnie wpływają na zdrowie. Więzi społeczne pozytywnie...

Newsy

Nowa metoda w wykrywaniu chorób prionowych

Naukowcy opracowali metodę, która oparta jest na biochemicznych testach, które wykrywają priony we krwi osób z chorobą Creutzfeldt-Jakoba. Wygląda na to, że może być to użytecznym narzędziem, które wykryje chorobę zanim pojawią się jej pierwsze objawy. Publikacje...