Trwa ładowanie...

Wcale nie cytryny. Oto najlepsze źródła witaminy C

Avatar placeholder
14.01.2022 09:36
Oto najlepsze źródła witaminy C - znajdziesz ją w żółtej papryce i pomarańczach
Oto najlepsze źródła witaminy C - znajdziesz ją w żółtej papryce i pomarańczach (Pixabay)

Eksperci z USDA – departamentu rolnictwa USA opracowali ranking produktów o największej zawartości witaminy C. Co ciekawe, cytryna jest na końcu listy. Jakie zatem produkty znalazły się na podium?

spis treści

1. Skutki niedoboru witaminy C

Witamina C to jedna z najcenniejszych witamin. Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, usprawnia transport składników odżywczych pomiędzy komórkami, wspomaga produkcję kolagenu i wspiera nasza odporność, co jest szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym. Osoby dbające o odpowiednią podaż witaminy C cieszą się zdrową, promienną skórą, która wolniej się starzeje.

Gdy z kolei w naszym organizmie brakuje witaminy C i borykamy się z jej niedoborem, mogą pojawić się takie objawy jak zmęczenie, niedokrwistość, bóle kostno-stawowe, liczne siniaki, osłabienie czy pękające naczynia krwionośne. Aby uzupełnić braki, warto rozpocząć suplementację tej ważnej witaminy, ale należy pamiętać, by zrobić to pod okiem lekarza. Innym sposobem na pozbycie się niedoborów jest stosowanie diety bogatej w produkty obfitujące witaminę C. Po które najlepiej sięgać?

2. Ranking warzyw i owoców

Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 1"

W wyborze na pewno będzie pomocy ranking stworzony przez naukowców z USDA – departamentu rolnictwa USA. Według ekspertów na trzecim miejscu pod względem zawartości witaminy C znajduje się papaja. Nie jest to zbyt popularny w Polsce owoc, ale od czasu do czasu jest on dostępny w popularnych dyskontach. Papaja ma tyle witaminy C, co 9 cytryn. Na drugim miejscu znalazły się pomarańcze - owoce chętnie kupowane przez Polaków zwłaszcza zimą. Co znalazło się na miejscu pierwszym według amerykańskich ekspertów?

To papryka. Najwięcej witaminy C znajdziemy w papryce żółtej. Eksperci podkreślają, że jest jej aż 16 razy więcej niż cytrynie. Następnym razem, gdy dopadnie cię osłabienie, zamiast po herbatę z cytryną, sięgnij po chrupiącą paprykę. Aby jeszcze mocniej podkręcić jej walory prozdrowotne, skrop warzywo odrobiną oliwy z oliwek i jedz na zdrowie!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze