Witamina D a układ odpornościowy
O witaminie D mówi się ostatnio bardzo dużo. I słusznie, bo to jeden z czynników, który ma znaczący wpływ na odporność. Jaką odgrywa rolę w organizmie? Jakie funkcje spełnia? I co jest jej dobrym źródłem? Przeczytajcie.
Materiał powstałwe współpracy z marką Actimel
Witamina D (cholekalcyferol) jest niezbędna dla funkcjonowania całego organizmu. O jej odpowiedni poziom muszą dbać zarówno dorośli, jak i dzieci. Szczególnie o suplementacji muszą pamiętać kobiety w ciąży, bo niedobór witaminy D jest niebezpieczny dla rozwijającego się w łonie matki dziecka. Może doprowadzić do zahamowania jego wzrostu i dojrzewania szkieletu w okresie płodowym.
Brak odpowiedniej ilości witaminy D w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia powikłań, m.in. stanu przedrzucawkowego, cukrzycy ciężarnych i nadciśnienia tętniczego.
Jaką rolę w organizmie pełni witamina D?
Witamina D ma nie tylko korzystny wpływ na układ kostno-szkieletowy czy sercowo-naczyniowy, ale również na układ odpornościowy. To niezwykle ważny czynnik, który odpowiada za właściwą odpowiedź immunologiczną (swoistą i nieswoistą).
Wysokie stężenie witaminy D zapewnia odpowiedni poziom ludzkiej katelicydyny, która jest naturalnym antybiotykiem o szerokim spektrum działania. Wykazuje biologiczną aktywność wobec wielu bakterii. Zmniejsza też stan zapalny.
Badania wykazały, że utrzymanie witaminy D na odpowiednim poziomie zmniejsza częstość infekcji dróg oddechowych, a także zapobiega rozwojowi chorób autoimmunologicznych (m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów, nieswoistego zapalenia jelit).
Źródła witaminy D
W Polsce zdecydowana większość dorosłych i dzieci cierpi z powodu niedoboru witaminy D. Dzieje się tak dlatego, gdyż jest ona syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. A tych w naszej szerokości od września do kwietnia jest niewiele. W okresie letnim zaś zabezpieczamy skórę kremami przeciwsłonecznymi, które w znacznym stopniu hamują syntezę skórną witaminy D. Jej syntezę utrudnia też zanieczyszczenie środowiska[1].
Jeśli dodamy do tego niewielką ilość spożywanych przez Polaków ryb morskich (węgorze, śledzie, dorsze, łososie, makrele), które stanowią dobre źródło witaminy D w pożywieniu, nie dziwi potrzeba suplementacji tego składnika w każdej grupie wiekowej.
Na co dzień warto więc sięgać po produkty spożywcze wzbogacone o tę cenną witaminę, znajdziemy ją m.in. w Actimelu.
Inną ważną witaminą w kontekście odporności jest witamina C. Pomaga ona w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Chroni tkanki przed uszkodzeniem (jest bardzo silnym antyoksydantem), działa też immunostymulacyjnie.
Witamina C występuje w leukocytach. W czasie infekcji jest szybko zużywana, stąd potrzeba zwiększenia jej podaży w sezonie jesienno-zimowym, gdy zachorowań jest więcej. Jej dobrym źródłem jest natka pietruszki oraz czerwona i żółta papryka, pamiętajmy o tym przygotowując kanapki i sałatki.
O poranku warto sięgnąć po Actimel. Jest nie tylko smaczny, ale dostarczy też witamin ważnych w kontekście odporności: witaminę D, witaminę B6 oraz witaminę C (która jest obecna w Actimelu o smaku Czereśnia-Acerola, Jagoda – Jeżyna i Jagoda – Granat). Witaminy te pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Actimel zawiera ponadto trzy rodzaje żywych kultur bakterii: szczep bakterii Lactobacillus casei Danone, kultury jogurtowe Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
Objawy niedoboru witaminy D
Niekiedy jedynym objawem niedoboru witaminy D jest podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne, zwłaszcza dotyczące górnych dróg oddechowych. Inne niepokojące objawy to:
- złe samopoczucie, drażliwość,
- brak energii, zły nastrój,
- bóle kostno-stawowe,
- większa wrażliwość na ból,
- senność,
- osłabienie.
Niedobór witaminy D u dzieci może prowadzić do rozwoju krzywicy kości, krzywicy żeber oraz pojawienia się guzów czołowych. Ma zatem poważne konsekwencje zdrowotne, warto więc pamiętać, by nie tylko spędzać czas na słońcu w pogodne dni (odkrycie w słoneczny dzień, co najmniej 18% powierzchni ciała (przedramiona i podudzia) bez stosowania kremów z filtrem ochronnym, przez 15–20 min w godz. 10–15 powoduje wystarczającą syntezę witaminy D), ale też sięgać po żywność, która jest źródłem tej witaminy. Znajdziemy ją m.in. w rybach morskich, a także, choć w niewielkich ilościach, w jajkach i żółtym serze.
[1] Walicka M., Jasik A., Paczyńska M., Wąsowski M., Tałałaj M., Marcinowska-Suchowierska E., „Niedobór witaminy D – problem społeczny”, Postępy Nauk Medycznych, t. XXXII, nr 1, 2019, s. 14-22
Materiał powstałwe współpracy z marką Actimel
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.