Trwa ładowanie...

Zakazany dla młodych. Tworzy komórki rakowe w żołądku i jelitach

 Aleksandra Zaborowska
27.04.2024 14:39
Spożywany przed 40-stką sieje spustoszenie w organizmie
Spożywany przed 40-stką sieje spustoszenie w organizmie (Getty Images)

Eksperci od lat alarmują, że żadna porcja alkoholu nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie, ale może mieć całą masę negatywnych skutków. Ostatnie badania, które ukazały się na łamach renomowanego czasopisma medycznego "The Lancet", precyzują tę tezę – to młodzi ludzie szczególnie odczuwają szkodliwe działanie alkoholu.

spis treści

1. Aktualizacja zaleceń co do spożywania alkoholu

Dogłębna analiza przeprowadzona przez zespół ze Seattle w ramach badania Global Burden of Disease Study 2020 rzuca nowe światło na temat. Zaledwie cztery lata temu uznano, że nawet sporadyczne sięganie po kieliszek jest szkodliwe dla zdrowia. Aktualne przeglądy globalnych danych pokazują jednak inny obraz – to przede wszystkim dla młodych dorosłych alkohol jest szkodliwy.

Naukowcy proponują, aby zalecenia dotyczące konsumpcji alkoholu były zrewidowane i dopasowane do indywidualnych potrzeb. Największym ryzykiem spożywania alkoholu obarczeni są mężczyźni w wieku od 15 do 39 lat. Badanie pokazuje, że nie chodzi tylko o problemy z sercem czy krążeniem, lecz również o takie zagrożenia jak wypadki drogowe czy zwiększenie ryzyka wystąpienia zabójstwa, samobójstwa, obrażeń czy nowotworów.

Dopuszczalna ilość alkoholu stwarzająca wyżej wymienione ryzyko to 0,136 standardowego napoju dziennie dla mężczyzn, zaś dla kobiet w analogicznym wieku "minimalny poziom narażenia" to 0,273 napoju – czyli około jednej czwartej standardowej porcji. Za standardową jednostkę uczeni przyjmują 100 ml wina czerwonego o zawartości czystego alkoholu na poziomie 13 proc. lub 375 ml piwa o mocy 3,5 proc.

Zobacz film: "Cukrzyca. Historia Mai"

- Alkohol jest toksyną, więc to naturalne, że gdy wprowadzamy alkohol do przewodu pokarmowego i on w pierwszej kolejności ląduje w przełyku i żołądku, jest tam w największym stężeniu, to rzeczywiście powoduje uszkodzenie śluzówki i może wywoływać owrzodzenia i stany zapalne. A każde z nich może doprowadzić do tworzenia się komórek nowotworowych w żołądku czy jelitach – mówi dr Beata Poprawa, internista i kardiolog oraz ordynator w jednym z oddziałów Wielospecjalistycznego Szpitala Powiatowego w Tarnowskich Górach.

2. Alkohol nieodpowiedni dla młodych

Zdaniem głównej autorki badania dr Emmanueli Gakidou z University of Washington's School of Medicine młodzi ludzie nie powinni pić, ale starsi mogą czerpać korzyści z niewielkich ilości.

Z analiz wynika, że "bezpieczna" porcja alkoholu może jednak wzrastać wraz z wiekiem. Dla osób w przedziale 40-64 lata mieści się ona w granicach od 0,5 do 2 standardowych jednostek napojów alkoholowych dziennie, natomiast u osób starszych, po 65. roku życia, ryzyko negatywnego wpływu na zdrowie zwiększa się dopiero po przekroczeniu trzech standardowych jednostek dziennie.

O obecności resweratrolu, silnej substancji przeciwutleniającej, w winie mówi się od dawna.

\– To substancja, która bardzo łatwo wchodzi w reakcje z wolnymi rodnikami mającymi zdolność do uszkadzania naszych komórek, mitochondriów, DNA – przyznała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk mgr Celina Całka-Kinicka, podkreślając, że choć można mówić o pozytywnym wpływie na zdrowie spożywania określonych rodzajów alkoholu, to wcale nie umniejsza to negatywnej roli trunków.

3. Jakie niebezpieczeństwa wiążą się z konsumpcją alkoholu?

Mimo odkryć naukowych, eksperci dystansują się od promowania alkoholu jako trunku neutralnego lub korzystnego dla zdrowia. Tego samego zdania jest WHO, które mówi, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu, a ponadto, ludziom często trudno zachować umiar. Od jednego kieliszka do całości butelki droga nie jest długa, a regularne picie alkoholu wiąże się z ryzykiem wystąpienia wysokiego ciśnienia, chorób serca, w tym zawału, udaru, zaburzeń metabolicznych oraz lipidowych.

\– Rozszerza naczynia krwionośne, więc picie alkoholu zwiększa ryzyko udaru i zawału wśród osób narażonych na choroby układu krążenia, a także dla osób otyłych, a tych mamy już ponad 60 procent w Polsce – mówiła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny, dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska.

Badania wskazują także, że alkohol może zwiększać poziom żelaza w mózgu, co potencjalnie sprzyja występowaniu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Parkinson czy Alzheimer. Negatywnie wpływa też na ważne "filtry" organizmu – nerki i trzustkę, a także cały układ pokarmowy. Może również przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych.

Masz informację, zdjęcie lub filmik? Wyślij do nas przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze