Zakwaszony organizm czyli brak energii i odporności

Naturalne, zdrowe pH organizmu jest lekko zasadowe. Tymczasem dzisiejsze żywienie zakwasza nasze ciało. Szacuje się, że ponad 80 proc. Europejczyków cierpi na zakwaszenie organizmu. Jego objawami mogą być kłopoty ze snem, przewlekłe zmęczenie, wypadanie włosów czy zwiększona podatność na infekcje. Żeby się ich pozbyć, trzeba przywrócić organizmowi równowagę.

W zdrowym, dobrze funkcjonującym organizmie powinna panować równowaga kwasowo-zasadowa, która wpływa na kluczowe procesy życiowe. Jeśli tej równowagi nie ma, organizm zaczyna chorować.

Zobacz film: "Cała prawda o multiwitaminach"

Przyczyny

Winna temu jest przede wszystkim nieodpowiednia dieta, na którą składają się produkty żywnościowe zakwaszające nasz organizm. Należą do nich między innymi mięso i przetwory mięsne, produkty z białej mąki, kawa, napoje alkoholowe, soki pasteryzowane, ryby i owoce morza, pieczywo, słodycze, jajka i napoje gazowane.

Produkty alkaiczne (zasadowe) to między innymi świeże owoce i warzywa, sałatki, ziemniaki, niegazowana woda mineralna.

Czym skutkuje zakwaszenie?

Nadmiar kwasów odkłada się zazwyczaj w tkance łącznej w postaci złogów, co odbija się na kondycji całego organizmu. Pojawiają się kłopoty z kośćmi (osteoporoza), stawami (choroby zwyrodnieniowe, problemy reumatyczne, podagra), cukrzyca, a także problemy ze snem, przewlekłe zmęczenie, brak energii, wypadanie włosów czy zwiększona podatność na infekcje.

Efektem nagromadzenia się kwasów są bóle mięśni, dna moczanowa, zgaga czy nadkwasota. Zakwaszony organizm jest podatny na atak grzybów, bakterii oraz wirusów.

Co robić?

Trzeba przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jednym ze sposobów jest wprowadzenie zrównoważonego jadłospisu. W 80 proc. powinien się on składać z produktów zasadotwórczych, a jedynie w 20 proc. – z kwasotwórczych. Należy przede wszystkim unikać czerwonego mięsa, soli, cukru i białej mąki, a także ograniczyć alkohol i kofeinę. Ważny jest ruch na świeżym powietrzu i sen (7–9 godzin). Warto też pomyśleć o regularnym masażu, który poruszy zalegające złogi.

Dobrym sposobem jest też picie tak zwanej jonizowanej wody alkaicznej. Dzięki tej ostatniej pływające cząsteczki pozostałości kwasowych są naturalnie skraplane i łatwo usuwane poprzez nerki. Alkaliczne (zasadowe) jedzenie i woda dostarcza organizmowi składników odżywczych niezbędnych do neutralizacji kwasów i toksyn, wzmacniając jednocześnie system odpornościowy i organy wewnętrzne. Jest to dieta dla wszystkich, którzy pragną odzyskać wigor w swoim ciele.

5 zdrowych produktów, które mają więcej węglowodanów niż chleb

Jeszcze nie tak dawno temu węglowodany były uważane za podstawę zdrowej diety, a następnie stały się produktem, którego należy unikać. Prawda jest jednak...

Woda jonizowana

O ile o zdrowym jedzeniu wiemy wiele, o tyle o jonizowanej wodzie alkaicznej – wręcz przeciwnie. Woda ta jest wytwarzana za pomocą jonizatorów wody. Te urządzenia w procesie elektrolizy dzielą cząsteczki wody na dwie części: alkaliczną, w której panują ujemne jony hydroksylowe OH–, i kwaśną, w której panują dodatnie jony wodorowe H+.

W wodzie alkalicznej, jak mówi sama jej nazwa, oprócz jonów hydroksylowych znajdują się także wymagane do neutralizacji pozostałości kwasowych jony metali alkalicznych (wapnia, magnezu, potasu, sodu), które organizm absorbuje najlepiej. Natomiast nie ma w niej jonów rozpuszczonych soli kwaśnych (chloru, siarki, fosforu, itd.), które pozostają w wodzie kwaśnej.

Dlatego codzienne picie wody alkalicznej pozwala dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość minerałów alkalicznych. Dzięki temu utrzymywane jest alkaliczne środowisko organizmu, zmniejsza się jego zakwaszenie, a tym samym wzmacnia się jego odporność na choroby.

Zdrowi Japończycy

W ciągu ostatnich 30 lat świat fascynują wskaźniki zdrowia populacji Japonii i Korei Południowej. W tych krajach są wprowadzane nowoczesne technologie poprawy jakości wody i jej indykatorów biologicznych. W Japonii prawie co piąta rodzina używa wody alkalicznej.

Każdego roku ta ogromna grupa użytkowników wzrasta o kolejny milion. W Japonii i Korei Południowej istnieje pewna liczba szpitali, w których zamiast drogich leków i antybiotyków często używana jest zarówno woda alkaliczna, jak i woda kwaśna.

Diagnostyka

Żeby sprawdzić, czy organizm jest zakwaszony, należy zgłosić się na gazometrię – diagnostyczne badanie laboratoryjne krwi, umożliwiające rozpoznanie i monitorowanie zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej i wymiany gazowej organizmu.

Polecamy w serwisie www.poradnia.pl: Jak odkwasić organizm?

Komentarze (4)
~cvc75
~cvc75 11 miesięcy temu

"Dzięki tej ostatniej pływające cząsteczki pozostałości kwasowych są naturalnie skraplane i łatwo usuwane poprzez nerki." Padłem ze śmiechu i nie mogę wstać. Rok już się zbliża do końca a ja głupszego bełkotu jeszcze w tym roku nie czytałem.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ciąża i dziecko
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Ciąża i dziecko
Ciąża i dziecko

Obalamy mity na temat endometriozy

Obalamy mity na temat endometriozy

, że endometrioza całkowicie przekreśla szanse na poczęcie dziecka i szczęśliwe donoszenie ciąży. Istnieją skuteczne metody leczenia niepłodności związanej (...) , jajowodów czy jelit. Choroba ta często dotyka kobiety...

Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

, która jest niezwykle ważna dla układu nerwowego. Kalafior powinien znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży - to właśnie cholina odpowiada za prawidłowy rozwój (...) mózgu dziecka. Jedzenie kalafiora przyniesie korzyści...

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Zdrowie na talerzu Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi nauki możemy poznać i wykorzystać potencjał drzemiący w licznych produktach spożywczych i, włączając je do codziennego jadłospisu,...

Ciąża i dziecko

Wczesne objawy choroby Alzheimera

Wczesne objawy choroby Alzheimera

Zaniepokojenie własną pamięcią Badania kliniczne potwierdzają, że osoby, u których szwankuje pamięć, są podatne na rozwój choroby Alzheimera. Organizm daje w ten spokój sygnał, że coś jest nie tak. Jeżeli zauważymy u siebie taki objaw, nie należy go lekceważyć...

Ciąża i dziecko

Choroby, które możesz złapać na siłowni

Choroby, które możesz złapać na siłowni

Zagrożenia na siłowni Regularne chodzenie na siłownię kojarzy się głównie ze zdrowiem, jednak może mieć również negatywne skutki. I nie chodzi wcale o zakwasy, zmęczenie i przepocone ubrania, a o poważniejsze przypadłości. Jak się okazuje, w siłowniach...

Ciąża i dziecko

Jak być szczęśliwą i perfekcyjną mamą?

Jak być szczęśliwą i perfekcyjną mamą?

Pielęgnacja przed pracą Nawet jeśli zostajesz w domu z dziećmi, zadbaj o to, by czuć się i wyglądać dobrze. Nie ma przeciwwskazań, by np. wykonać (...) delikatny makijaż. Jesteś kobietą i masz prawo czuć się wypielęgnowana. Zrzeszone...

Ciąża i dziecko

Codzienność polskich matek na przestrzeni lat

Codzienność polskich matek na przestrzeni lat

Kobieta z dzieckiem na kolanach w 1929 roku Dla większości z nas matka jest najważniejszą osobą na świecie. To ona nosiła nas pod swoim sercem (...) wyglądała codzienność polskich kobiet. Rozpoczynamy w roku 1929. Zdjęcie przedstawia...

Ciąża i dziecko

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Powrót do korzeni Bańki, pijawki i naturalne mikstury - świat oszalał na punkcie tradycyjnych metod leczniczych. Nic dziwnego - to proste i skuteczne sposoby na walkę z objawami chorób i wzmocnienie odporności. Stosują je nawet celebryci i sportowcy,...