Zapobieganie grypie
Wirus grypy atakuje w okresie jesienno-zimowym. Właśnie wtedy odporność naszego organizmu spada, co jest spowodowane wychłodzeniem ciała oraz częstymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Grypa jest poważną chorobą, przebiega w burzliwy sposób i daje bardzo niebezpieczne powikłania. Nieleczona w sposób prawidłowy, stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia, a nawet życia. Lekarze apelują o podjęcie działań profilaktycznych, które zapobiegają zachorowaniu na grypę.
1. Szczepienia ochronne na grypę Szczepienia ochronne przeciw wirusowi grypy są najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobie. Każdego roku, wczesną jesienią, czyli we wrześniu lub w październiku, warto zaszczepić się przeciw grypie. Szczepionka chroni nas przed zachorowaniem na czas od 6 do 12 miesięcy. Szczepionkę można przyjąć w przychodniach zdrowotnych, gdzie uprzednio powinny być przeprowadzone badania oraz wywiad kwalifikujący pacjenta do szczepienia.
Szczepionki przeciwko grypie są dobrze tolerowane, niekiedy mogą wystąpić działania niepożądane, np. zaczerwienienie, ból w miejscu infekcji, niewielki obrzęk, objawy grypopodobne. Wszystkie wymienione skutki uboczne szczepień nie stanowią zagrożenia dla zdrowia pacjenta.
Szczepienie na grypę nie może byc jedyną ochroną przeciw infekcjom. Warto budować odporność organizmu. Jak to zrobić? Ciągłe zmęczenie, nadmiar stresu, brak prawidłowej ilości snu nie są obojętne dla naszego zdrowia, ponieważ sprzyjają przemęczeniu organizmu. W konsekwencji dochodzi do obniżenia naturalnej odporności oraz zwiększenia podatności na infekcje. Profilaktyka grypy polega między innymi na aktywności fizycznej na świeżym powietrzu (długi spacer, bieganie, jazda na rowerze) oraz odpowiednio długim śnie.
2. Sposoby zapobiegania grypie
- Ciepłe ubranie – okres jesienno-zimowy sprzyja wychłodzeniu organizmu, dlatego należy zadbać o odpowiedni ubiór. Trzeba pamiętać, że zarówno silne przegrzanie, jak i wychłodzenie organizmu są niekorzystne dla zdrowia i przyczyniają się do zapadania na różne infekcje.
- Zdrowa dieta – powinniśmy odżywiać się zdrowo przez cały rok, w sezonie jesienno-zimowym trzeba się o to szczególnie zatroszczyć. Posiłki muszą być zbilansowane i bogate w witaminy i minerały. Warto zwrócić uwagę na witaminę C, która wspomaga naturalną odporność, jak również zjadać większe ilości owoców i warzyw, w których się znajduje. Jej źródła to owoce cytrusowe, czerwona papryka, szpinak, kalafior, brokuły. W diecie nie może zabraknąć kwasów omega-3 (znajduje się on w rybach, owocach morza, migdałach i orzechach) oraz cynku (mięso, jaja, warzywa).
- Higiena osobista - w okresie zachorowań na grypę należy pamiętać o częstym myciu rąk ciepłą wodą z mydłem. Higieny dłoni należy przestrzegać zwłaszcza po kontakcie z chorym na grypę lub jego rzeczami, po powrocie ze szkoły lub pracy czy sklepu. Wirus grypy łatwo atakuje błony śluzowe nosa i jamy ustnej, dlatego nie powinniśmy dotykać tych miejsc brudnymi rękami.
Jeśli to możliwe, w sezonie jesienno-zimowym powinniśmy unikać miejsc, w których przebywa dużo ludzi. Należy o tym pamiętać, zwłaszcza podczas trwania epidemii grypy. Gdy znajdujemy się w hipermarkecie czy galeriach handlowych, unikać trzeba bliskiego kontaktu z osobami kichającymi bądź kaszlącymi. Kiedy zauważymy u siebie pierwsze objawy grypy, powinniśmy zostać w domu i rozpocząć leczenie. Warto zastosować się do zaleceń profilaktyki grypy, aby uniknąć choroby.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.