Działanie melisy

Melisa lekarska to zioło stosowane zarówno w medycynie jako lek uspokajający, jak i w kuchni jako przyprawa. Melisa wykazuje również właściwości rozkurczające, dlatego jest zalecana w dolegliwościach układu pokarmowego – wzdęcia, niestrawność, zaparcia, jak również w bezsenności i bólach miesiączkowych.

Właściwości melisy lekarskiej

Melisa lekarska (Melissa officinalis) jest rośliną od dawna stosowaną w medycynie ludowej ze względu na zróżnicowane właściwości prozdrowotne. Melisa jest zielem, które zarówno dobrze smakuje, jak również jest skuteczne w wielu schorzeniach. Kubek herbaty z melisy jest sposobem na skołatane nerwy, bezsenność, a także wspomaga leczenie nerwicy.

Melisa działa tonizująco na układ nerwowy, dlatego jest zalecana w bólach głowy oraz zespole przewlekłego zmęczenia. Ma działanie rozkurczające, które jest wykorzystywane w przypadku bólów menstruacyjnych oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego takich jak wzdęcia, gazy, nerwica żołądka, zaparcia. Po spożyciu ciężkostrawnych posiłków (bigos, grochówka, dania z fasoli) warto jest wypić filiżankę herbatki z melisy, gdyż wspomaga ona trawienie, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych. Ziele melisy w medycynie ludowej stosowane jest również jako substancja wspomagająca leczenie nadczynności tarczycy. Schorzenie to objawia się nerwowością, nadmierną potliwością oraz chudnięciem.

Melisa na wzmocnienie organizmu

Liczne badania kliniczne i epidemiologiczne dowiodły, iż melisa lekarska wykazuje działanie przeciwwirusowe. Zawarte w wodnych wyciągach z liści melisy taniny oraz kwasy fenolowe działają przeciw wirusom między innymi opryszczki wargowej Herpes simplex. Stosowanie wewnętrzne (picie naparów) oraz przemywanie zmian chorobowych na skórze zmniejsza pęcherzyki oraz znacznie skraca okres powrotu do zdrowia. Jednakże skuteczność terapii wirusa opryszczki uzależniona jest od rozpoczęcia leczenia we wczesnym etapie infekcji.

Olejki z liści melisy wykazują działanie przeciwbakteryjne wobec patogennych bakterii. Płukanie jamy ustnej wyciągiem z liści melisy hamuje rozwój bakterii bytujących w jamie ustnej i powodujących zapalenie dziąseł. Ponadto wykazano, iż melisa hamuje rozwój bakterii Helicobakter pyroli, które są jedną z przyczyn występowania choroby wrzodowej żołądka. Melisa zapobiega miażdżycy, wykazano bowiem, że picie herbatki z melisy zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, a także hamuje peroksydację lipidów w wątrobie, zapobiegając jej stłuszczeniu oraz schorzeniom. Liście melisy zawierają substancje wykazujące działanie antyoksydacyjne. Należą do nich polifenole oraz witamina E i beta-karoten. Melisa zapobiega uszkodzeniu błon komórkowych przez wolne rodniki tlenowe, tym samym opóźnia procesy starzenia się organizmu.

W niektórych pracach naukowych wykazano, iż melisa poprawia pamięć i zwiększa zdolność koncentracji uwagi, dlatego też zalecano napar z melisy uczniom. Ponadto w XVII wieku zalecano picie melisy w stanach depresyjnych oraz melancholii. Regularne spożywanie naparu z melisy przez osoby z chorobą Alzheimera znacznie poprawia funkcje poznawcze (zapamiętywanie, rozpoznawanie) oraz zmniejsza objawy demencji starczej. Zewnętrznie melisę można stosować do przemywania ran oraz do płukania włosów, gdyż zmniejsza objawy łojotoku (przetłuszczające się włosy, stan zapalny skóry głowy).

Porozmawiaj o tym na Forum Psychologia »
Lubię to!
1
Komentarze
Wyloguj

Porady ekspertów

Zajadam stres. Jak sobie z tym poradzić?

Mam poważny problem. Mam 17 lat i od dawna próbuję schudnąć. Nie jestem bardzo gruba, powiedziałabym,...

mgr Maria Kreid Porady udziela mgr Maria Kreid dietetyk w poradni dietetycznej.

Artykuły Dieta na stres

Dieta na stres Działanie mięty

Mięta pieprzowa jest ziołem o właściwościach leczniczych. Znajduje ona również zastosowanie w kuchni, wspaniale bowiem orzeźwia i nadaje potrawom świeży smak.

Botoks Działanie kolagenu

Młodość – wszyscy chcą ją zachować jak najdłużej, ale nie każdy wie jak. Z upływem czasu zauważamy w swoim organizmie więcej zmian. Zmienia się skóra, włosy, częściej łapiemy infekcje. Naszego samopoczucia nie poprawia szybki tryb życia, niezdrowa dieta i brak kondycji...

Witaminy Działanie witamin

Przez wiele lat uważano, że białka i woda wystarczą do zapewnienia organizmowi procesów...

Działanie kawy
Kawa Działanie kawy

Znana i ceniona na całym świecie kawa dzięki dużej zawartości kofeiny posiada wiele cennych...

Sól Działanie soli

Sól stała się tak popularną przyprawą, że wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej smacznej...

Antykoncepcja mechaniczna Działanie prezerwatywy

Rynek prezerwatyw ciągle się rozwija, prezerwatywy można kupić niemal w każdym supermarkecie. Urozmaiceniem są prezerwatywy smakowe i z wypustkami. Wiele osób zastanawia się nad ich działaniem oraz nad tym, czy naprawdę są skuteczne i chronią nie tylko przed ciążą, ale także przed różnymi chorobami.

Antyrakowe działanie granatu
Profilaktyka raka piersi Antyrakowe działanie granatu

Spożywanie owoców granatu może zmniejszyć ryzyko raka piersi, twierdzą naukowcy. Zespół...

Grzybica pochwy Działanie leków przeciwgrzybiczych

Grzybica narządów płciowych kobiety rozwija się bardzo szybko po infekcji grzybem z rodzaju Candida doprowadzając do stanu chorobowego zwanego kandydozą. Do nasilenia objawów zakażenia dochodzi zazwyczaj w trakcie miesiączki (lub wkrótce po).

Krew i naczynia krwionośne Działanie układu krążenia

Układ krążenia odpowiada za dostarczenie krwi do każdego zakamarka ciała. Jego motorem napędowym...

Ziołolecznictwo Działanie żeń-szenia

Żeń-szeń to roślina uprawiana w Azji. Jego najcenniejszą odmianą jest żeń-szeń biały. Chińczycy...

Hirudoterapia Działanie pijawek lekarskich

Pijawki przyklejają się, wsysają krew i leczą. Używane w medycynie od starożytności, pijawki...

Leczenie alergii Działanie preparatów odczulających

W wyniku reakcji alergicznej dochodzi do zmian w układzie odpornościowym. W odpowiedzi na substancję uczulającą pochodzącą z zewnątrz, wytwarza on tzw. przeciwciała klasy E (IgE).

Nieznane działanie pomidorów!
Warzywa Nieznane działanie pomidorów!

Ostatnie badania wskazują na nowe źródło antyoksydantów. Krzaki pomidorów wytwarzają związek o silniejszych właściwościach niż znane dotąd przeciwutleniacze.

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij