Brokułowa sałatka

Sałatki wegańskie mogą zawierać w swoim składzie także warzywa. Do sałatek możemy dodać w zasadzie niemal wszystkie warzywa jakie mamy akurat pod ręką, a i tak na pewno powstaną wspaniałe kompozycje smakowe. Jako że dania wegańskie bardzo często zawierają w swoim składzie brokuły, nie mogło zabraknąć także sałatki z brokułami.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości brokuł,
  • 1 opakowanie rodzynek,
  • ziarna słonecznika lub dyni (łuskane),
  • sok z połówki małej cytryny.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sposób przygotowania:

Brokuł myjemy, odkrajamy różyczki od łodygi. Jeśli jest twardy, możemy go przez chwilę gotować na wolnym ogniu. Gdy różyczki będą już miękkie, odstawiamy garnek z ognia. Brokuł odcedzamy, czekamy aż ostygnie. Gdy różyczki są już chłodne, wówczas polewamy je sokiem z cytryny. Do brokułu dosypujemy rodzynki i ziarna słonecznika lub dyni.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!