Podejrzewasz cukrzycę? Eksperci mówią, że aż trzy objawy pojawiają się na stopach
Każdy diabetyk na pewno usłyszał od lekarza choć raz, że musi uważać na skaleczenia i urazy stóp, bo będą się długo goić. Większość usłyszała też, że jednym z groźniejszych powikłań cukrzycy jest tzw. stopa cukrzycowa. Co to znaczy i jakie objawy powinny być dla nas alarmujące?
1. Powikłania cukrzycowe a stopy
Nieleczona, niezdiagnozowana bądź zbagatelizowana cukrzyca to śmiertelne zagrożenie. Ta choroba metaboliczna uszkadza bowiem wiele narządów ciała: nerki, narząd wzroku, naczynia krwionośne, włókna nerwowe.
Uszkodzenie nerwów i zaburzenia ukrwienia mogą przyczynić się do tzw. stopy cukrzycowej. To częste powikłanie, odpowiadające za 70 proc. amputacji kończyn na całym świecie.
Dlatego każdy diabetyk jest przestrzegany przez lekarza, by bacznie oglądał swoje stopy.
Według National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases są trzy alarmujące sygnały, które mogą oznaczać, że doszło do uszkodzenia nerwów:
- zaczerwienienie,
- ciepło,
- obrzęk.
Jeśli natomiast u chorego rozwinie się stopa cukrzycowa lub jej szczególna postać, czyli stopa Charcota, chory musi codziennie kontrolować stan swoich stóp, szczególnie bacznie zwracając uwagę na:
- skaleczenia,
- pęcherze lub otarcia naskórka,
- wrastające paznokcie u stóp.
To istotne dlatego, że zaburzenia ukrwienia i uszkodzenia nerwów powodują, że wszystkie zmiany trudniej i wolniej się goją. To z kolei sprzyja powstaniu infekcji, a te z kolei – mogą przyczynić się do rozwoju martwicy.
2. Czym jest stopa cukrzycowa?
Zespół stopy cukrzycowej może dotykać od sześciu do dziesięciu procent diabetyków. Proces leczenia tego powikłania jest żmudny i nie zawsze się udaje, dlatego eksperci podkreślają, że najistotniejsza jest profilaktyka, czyli przede wszystkim utrzymywanie właściwego poziomu cukru we krwi.
Przedłużająca się hiperglikemia może skutkować neuropatią obwodową i rozwojem zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. To oraz nieprawidłowa pielęgnacja, a także urazy mogą doprowadzić nawet do amputacji stopy chorego.
Jakie są rodzaje stopy cukrzycowej?
- neuropatyczna – to ok. 35 proc. przypadków – charakteryzuje się zaburzonym odczuwaniem różnych bodźców w obrębie stopy. Diabetycy nie reagują na zmianę temperatur, nie czują też bólu i słabiej reagują na dotyk;
- niedokrwienna – ok. 15 proc. przypadków – zaburzony przepływ krwi powoduje niedokrwienie, a z czasem niekiedy – obumieranie niektórych tkanek. W stopach może rozwijać się osteoporoza czy proces martwiczy, a chory jest bardziej narażony na złamania czy zwichnięcia i zniekształcenia stopy;
- mieszana – ok. 50 proc. przypadków – charakter mieszany, czyli neuropatyczno-niedokrwienny jest najczęściej spotykany wśród diabetyków.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.