Dieta cukrzycowa – rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski

Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem, który odgrywa ogromną rolę w profilaktyce cukrzycy. Osoby, którym zdiagnozowano tą chorobę powinny konsultować swoje odżywianie ze specjalistą. Dzięki takim praktykom chorzy na cukrzycę mogą uniknąć groźnych skoków stężenia glukozy we krwi oraz zmniejszyć ryzyko wielu powikłań cukrzycowych.

Zobacz film: "Dieta osoby chorej na cukrzycę"

Choroba ta wiąże się z otyłością, w związku z tym dieta cukrzycowa, oprócz funkcji regulacyjnej, powinna pomóc zrzucić w bezpieczny sposób zbędne kilogramy.

spis treści

1. Dieta cukrzycowa - rola

Po zdiagnozowaniu cukrzycy chory powinien diametralnie zmienić nawyki żywieniowe, co niekiedy może być trudne i aby mógł się przyzwyczaić do nowej sytuacji potrzeba czasu. Dobrze jest, gdy jadłospis w diecie cukrzycowej zostaje ustalony indywidualnie dla chorego, biorąc pod uwagę jego płeć, wiek, masę ciała, współistniejące choroby, przyjmowane leki czy też aktywność fizyczną. Cukrzycy z otyłością oraz nadwagą przede wszystkim powinni zredukować swoją masę ciała, aby uniknąć ewentualnych powikłań.

Zadania, jakie spełnia dieta cukrzycowa:

2. Dieta cukrzycowa - charakterystyka

Dieta cukrzycowa i jadłospis zazwyczaj zawiera od pięciu do siedmiu posiłków na dzień, o konkretnych porach dnia. Główną zasadą jest to, aby jeść mniej, ale częściej. Należy również zachować odpowiednie proporcje w spożywaniu poszczególnych składników odżywczych.

W diecie tej diabetolog rozpisuje, jakie produkty chory może spożywać, pamiętając o dyscyplinie kalorycznej oraz indekcie glikemicznym. Należy pamiętać o witaminach z grupy B, witaminie C, witaminie E, biotynie, kwasie foliowym oraz minerałach, takich jak:

Zasady dotyczące diety cukrzycowej i jej jadłospisu:

  • jedz posiłki regularnie,
  • pij 8 szklanek wody dziennie,
  • nakładaj posiłki na talerz, tak, aby wyglądały na większe - wybieraj mniejsze talerze, kładź potrawę na liściach sałaty,
  • ilość dziennie przyjmowanych kalorii powinna być podobna.

Odpowiednia dieta to podstawowa metoda leczenia cukrzycy typu 2. Jej celem jest utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi, uzyskanie właściwego profilu lipidowego oraz normalizacja masy ciała. Dieta powinna być niskowęglowodanowa i niskotłuszczowa. W dużym skrócie można powiedzieć, że osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz IG>55. Wówczas z diety najlepiej wyeliminować m.in. dania gotowe, słodycze i słone przekąski, białe pieczywo, tłuste mięsa, sery żółte, tłuste sosy (np. na bazie majonezu), wysokosłodzone napoje oraz alkohol.

3. Dieta cukrzycowa - składniki jadłospisu

Białka, tłuszcze i cukry powinny znajdować się w diecie cukrzycowej w odpowiednich ilościach. Nie odstawiamy całkowicie żadnej grupy składników odżywczych, jak często sugerują diety odchudzające. Normy przy cukrzycy wynoszą:

  • białka: 15-20 proc.,
  • tłuszcze: 30 proc.,
  • cukry: 50-60 proc.

Należy pamiętać o podziale cukrów na proste i złożone. Te proste, które znajdują się w słodyczach i owocach, powinny być raczej odsuwane, jeśli chcemy uniknąć gwałtownych skoków glukozy we krwi. Te złożone, takie jak skrobia, wchłaniają się dużo wolniej, co jest dużo bardziej korzystne niż gwałtowne wahania glikemii.

Produkty, które powinni spożywać cukrzycy:

Najlepiej jest spożywać posiłki gotowane na parze, pieczone lub grillowane.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

4. Dieta cukrzycowa - czego unikać

Cukrzycy, aby dostosować swoje posiłki do choroby, nie powinni spożywać:

Dieta cukrzycowa -jadłospis
Dieta cukrzycowa -jadłospis (https://pl.123rf.com/zdjecia-seryjne/dieta_cukrzycowa.html?&sti=nsl0ape9rvbhxyen86|&mediapopup=33644993)
  • fast foodów,
  • smażonych dań,
  • sera żółtego,
  • soli w dużych ilościach,
  • tłustego mięsa i podrobów,
  • słodkich deserów,
  • gazowanych napojów,
  • alkoholu,
  • tłustego nabiału.

Ponad to, powinni wystrzegać się cukrów prostych. Takiego ryzyka nie ma przy spożywaniu cukrów złożonych - wolniej są wchłaniane do organizmu i nie są groźne, oczywiście w rozsądnych porcjach.

Przy przestawianiu się na dietę cukrzycową, ze względu na to, że bywa to trudne, można słodzić słodzikiem, pszenną mąkę zastępować białą razową, czy też dodawać do ciasta otręby owsiane.

4.1. Dieta cukrzycowa - niebezpieczna sól

Sód jest nam potrzebny do codziennego funkcjonowania. Jednak w normalnej diecie soli jest zwykle za dużo. A dla diabetyka jest to szczególnie niebezpieczne, gdyż sód oraz cukrzyca znacząco zwiększają ryzyko nadciśnienia. Pacjenci nie powinni przekraczać dawki 6 gramów soli na dzień. Aby mieć pewność, że nie dostarczasz organizmowi zbyt dużo sodu, unikaj:

Dieta cukrzyka
Dieta cukrzyka

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować, pod warunkiem,...

zobacz galerię

Żywienie w cukrzycy powinno więc opierać się na świeżych produktach, a potrawy powinny być przyrządzane w całości samodzielnie. Tylko wtedy masz pewność, co tak naprawdę jest w twoim jedzeniu. Zamiast soli możesz przygotować specjalną mieszankę ziół:

Ile wiesz o cukrzycy typu 2?

5. Dieta cukrzycowa - jadłospis

Omlet na śniadanie
Omlet na śniadanie

Omlet z kalafiorem to wyśmienity pomysł na zdrowe śniadanie, gdyż kalafior to samo zdrowie. Doskonale...

zobacz galerię

Na śniadanie dla cukrzyka polecamy omlet po hiszpańsku. Przygotowanie zajmie ci ok. 15 minut, pieczenie 20-30 minut. Omlet jest przeznaczony dla 4 osób. Jedna osoba otrzyma:

  • 242 kalorie,
  • 18 gramów węglowodanów,
  • 9 gramów tłuszczu,
  • 19 gramów białka.

Potrzebne składniki:

Przyrządzanie:

  • rozgrzej piekarnik do 190 st. Celsjusza,
  • ugotuj ziemniaki,
  • na patelni z oliwą z oliwek ugotuj warzywa,
  • ubij jajka i wymieszaj je z serami,
  • dolej masę jajeczno-serową do warzyw na patelni,
  • do naczynia żaroodpornego polanego oliwą z oliwek włóż wszystkie składniki,
  • posyp na wierzchu parmezanem,
  • piecz 20-30 minut, aż się zarumieni,
  • podawaj na ciepło.

Na obiad dla cukrzyka polecamy grillowanego łososia po prowansalsku. Przygotowanie zajmie ok. 30 minut, grillowanie i pieczenie ok. 1 godziny. Jest on także wystarczający na 4 porcje, każda z nich zawiera:

  • 424 kalorie,
  • 44 gramy węglowodanów,
  • 13 gramów tłuszczu,
  • 32 gramy białka,
  • 2 gramy błonnika,
  • 222 miligramów sodu.
Pasta z łososiem
Pasta z łososiem

Mogłoby się wydawać, że połączenie sera i łososia nie jest ani ciekawe, ani zdrowe, jednak łosoś to jedna...

zobacz galerię

Składniki do łososia:

  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli (lub naszej mieszanki ziołowej),
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka posiekanej, świeżej szałwii,
  • 450 gramów małych ziemniaków, przekrojonych na połówki,
  • 4 filety z łososia (każdy mniej więcej 150-gramowy).

Składniki do sosu:

Przygotowanie:

  • rozgrzej piekarnik do 180 st. Celsjusza,
  • wymieszaj 4 łyżeczki oliwy z oliwek, pieprz i szałwię,
  • dodaj ziemniaki i wymieszaj,
  • włóż pokryte oliwą ziemniaki do naczynia żaroodpornego na ok. 30 minut,
  • przysmaż cebulę i czosnek w pozostałych 2 łyżeczkach oliwy z oliwek, aż zrobią się przyrumienione,
  • dodaj szczypiorek i pomidory i odstaw,
  • grilluj łososia około 6 minut na każdej stronie,
  • rozłóż pieczone ziemniaki na talerze, połóż na nich grillowanego łososia i polej sosem.
Sól w diecie
Sól w diecie

Nadmierne spożywanie soli powoduje nadciśnienie tętnicze, chorzy powinni na stałe wyeliminować ten składnik...

zobacz galerię

5.1. Dieta cukrzycowa - przekąski między posiłkami

Podjadanie nie jest nigdy zbyt zdrowe. Ale jeśli potrzebujesz coś przegryźć, oto pomysły na przekąski, które nie wpłyną negatywnie na twoje zdrowie, a pozwolą przetrwać w pracy lub uprzyjemnić oglądanie telewizji. Dziennie możesz wybrać dwie z nich:

Cukrzyca wymaga poświęcenia większej uwagi temu, co jemy. Ale tak naprawdę dieta cukrzycowa to po prostu zdrowa dieta, której każdy powinien przestrzegać. Nie jest wcale nudna i bez smaku - wręcz przeciwnie. Zamiast dużych ilości soli, jakie możemy znaleźć w gotowych daniach, do naszych potraw dodajmy ziół, które nadadzą im niesamowitego smaku i będą po prostu zdrowsze.

Następny artykuł: Polecane produkty

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy