Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Podłoże cukrzycy typu 2

Avatar placeholder
05.09.2013 13:59
Podłoże cukrzycy typu 2
Podłoże cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 jest najczęstszą postacią cukrzycy, dotyczącą 90-95% przypadków tej choroby. Przyczyną za wysokiego poziomu cukru we krwi jest w tym przypadku nieprawidłowa odpowiedź organizmu na insulinę, czyli tzw. insulinooporność. U zdrowego człowieka trzustka wydziela hormon zwany insuliną, którego zadaniem jest regulacja gospodarki węglowodanowej, czyli tego w jaki sposób cukier przyjmowany z pożywieniem jest wykorzystywany i magazynowany.

spis treści

1. Przyczyny cukrzycy

Cukrzyca może się rozwinąć gdy:

  • trzustka produkuje za mało insuliny,
  • trzustka nie produkuje wcale insuliny,
  • komórki nieprawidłowo reagują na insulinę znajdującą się we krwi – jest to insulinooporność.

W przeciwieństwie do cukrzycy typu 1, chorzy na cukrzycę typu 2 produkują własną insulinę. Problem w tym, że insulina jest wydzielana w zbyt małych ilościach lub też komórki mają trudność z wykryciem jej cząsteczek i prawidłowym ich wykorzystaniem. Zjawisko to nazywane jest insulinoopornością. Gdy insuliny jest zbyt mało, lub nie jest ona rozpoznawana przez komórki, dochodzi do gromadzenia się cząsteczek glukozy we krwi. Rolą insuliny jest bowiem przeniesienie cząsteczki glukozy do wnętrza komórki. Komórki ciała pozbawione glukozy nie mogą funkcjonować prawidłowo, co prowadzi z czasem do szeregu następstw i komplikacji.

1.1. Przyczyny cukrzycy typu 2

Zobacz film: "Co wpływa na glikemię?"

Uważa się, że cukrzyca typu 2 wynika w efekcie współistnienia czynników genetycznych i środowiskowych, zależnych od stylu życia. Otyłość, nadmierne spożycie alkoholu i siedzący tryb życia prowadzą do rozwoju insulinooporności, która jest podłożem rozwinięcia się cukrzycy typu 2.

  • Otyłość

W przypadku otyłości komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na insulinę, uwalnianą z trzustki. Przypuszcza się, że komórki tkanki tłuszczowej są bardziej oporne na insulinę niż np. komórki mięśni. Im większy odsetek komórek ciała stanowią komórki tłuszczowe, tym większa jest zatem insulinooporność. Siła działania insuliny obniża się, w związku z czym glukoza krąży we krwi, zamiast być pobierana przez komórki i zamieniana na energię.

Istnieją doniesienia, że spożywanie umiarkowanych ilości alkoholu (jeden drink dziennie dla kobiet i dwa drinki dla mężczyzn) obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, nadmierne picie procentowych napojów wywołuje przeciwstawny efekt. Nadużywanie alkoholu może wywołać przewlekłe zapalenie trzustki, które zaburza zdolność trzustki do produkcji insuliny i prowadzi do cukrzycy.

Palenie tytoniu jest nie mniej szkodliwe. Palenie papierosów podnosi poziom cukru we krwi i sprzyja rozwojowi insulinooporności. Im więcej wypalonych papierosów w ciągu dnia, tym większe ryzyko rozwoju cukrzycy. Wypalanie ponad 20 papierosów dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę prawie dwukrotnie w porównaniu do osób niepalących.

  • Siedzący tryb życia

Siedzący tryb życia prowadzi do otyłości i zwiększa ryzyko rozwoju insulinooporności. Komórki mięśniowe mają więcej receptorów dla insuliny. Regularne ćwiczenia sprzyjają więc regulacji poziomu cukru we krwi poprzez poprawienie tolerancji glukozy przez organizm.

  • Czynniki genetyczne

Mutacje genetyczne dotyczące obszarów genu produkcji insuliny mogą wpływać na regulację poziomu cukru we krwi. Niektóre choroby genetyczne i hormonalne również zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzyce.

  • Czynniki ryzyka

Przyczyny rozwoju cukrzycy typu 2 nie zostały jeszcze dokładnie wyjaśnione, ale pewne czynniki zdecydowanie zwiększają ryzyko wystąpienia tej choroby. Należą do nich:

  • otyłość,
  • cukrzyca u krewnych (rodzice, rodzeństwo),
  • przynależność do określonej grupy środowiskowej lub etnicznej,
  • wiek – ryzyko rozwoju cukrzycy zwiększa się z wiekiem, zwłaszcza po 45 roku życia,
  • stan przedcukrzycowy,
  • cukrzyca ciążowa i urodzenie dziecka o masie urodzeniowej powyżej 4 kg.

2. Etapy cukrzycy typu 2

Rozwój cukrzycy typu 2 postępuje zazwyczaj według poniższego schematu:

Etap 1. Insulinooporność – na tym etapie rozwoju choroby produkcja insuliny przez trzustkę jest zwykle prawidłowa. Komórki mięśni czy wątroby mają na swojej powierzchni receptory, do których przyłącza się insulina. Po przyłączeniu się do komórki rolą insuliny jest wepchnięcie do środka cząsteczki glukozy, która służy jako źródło energii. W insulinooporności ten mechanizm jest upośledzony i wchodzenie glukozy do komórek jest utrudnione, w związku z czym rośnie jej stężenie we krwi. Początkowo produkcja insuliny przez trzustkę pozwala na zwalczenie insulinooporności.

Etap 2. Hiperglikemia poposiłkowa – z czasem czasie zdolność trzustki do produkcji insuliny obniża się. W cukrzycy typu 2 objawia się to zwiększeniem stężenia glukozy we krwi po posiłku. Wartości glikemii na czczo są natomiast prawidłowe

Etap 3. Jawna cukrzyca – po dłuższym czasie zwiększony poziom glukozy prowadzi do wyczerpania komórek beta w trzustce, produkujących insulinę. Dochodzi do znacznego spadku wydzielania insuliny lub całkowitego ustania jej produkcji. W efekcie poziom cukru we krwi jest podniesiony przez większość czasu, również na czczo.

3. Rozpoznanie cukrzycy typu 2

Zbyt wysoki poziom cukru we krwi nie zawsze oznacza cukrzycę. Istnieje całe spektrum zaburzeń tolerancji i regulacji stężenia glukozy we krwi, które zostało podzielone według poniższej klasyfikacji:

Stan przedcukrzycowy – rozpoznaje się go, gdy występuje jedna lub obie nieprawidłowości:

  • nieprawidłowa glikemia na czczo – oznacza poziom glukozy we krwi w granicach 100-125 mg/dl,
  • nieprawidłowa tolerancja glukozy – można ją stwierdzić po wykonaniu tzw. doustnego testu obciążenia glukozą (OGTT – oral glucose tolerance test), jeżeli glikemia po 120 minutach od spożycia 75 g glukozy wynosi 140-199 mg/dl.

Cukrzyca – można ją rozpoznać gdy:

  • poziom cukru we krwi w przypadkowym pomiarze wynosi ponad 200 mg/dl,
  • glikemia na czczo wynosi ponad 126 mg/dl (w dwóch pomiarach),
  • glikemia po doustnym teście obciążenia glukozą wynosi ponad 200 mg/dl.

Cukrzyca typu 2 jest wieloczynnikową chorobą przewlekłą, której mechanizmy rozwoju nie do końca zostały poznane. Wiadomo, że jej wystąpienie uzależnione jest od współdziałania pewnych czynników genetycznych i środowiskowych. Warto podkreślić, że części z tych czynników można uniknąć, dbając o zdrowy tryb życia z odpowiednią dietą i dawką wysiłku fizycznego. Osoby należące do grup zwiększonego ryzyka powinny szczególnie dbać o utrzymanie prawidłowej masy ciała i poddawać się regularnym kontrolom poziomu cukru we krwi.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze