Zamieniając nabiał na soję, możesz zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy o 44 proc.

Dyskusje na temat potencjalnego wpływu nabiału na zdrowie trwają. Tym razem szala przechyla się jednak na stronę osób stroniących od produktów mlecznych. Naukowcy z Uniwersytetu w Gandawie stwierdzili bowiem, że zamiana nabiału na produkty sojowe może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka.

Wśród osób spożywających dietę bogatą w soję ryzyko rozwoju raka okrężnicy zmniejszyło się o 44 proc. u kobiet i o 40 proc. u mężczyzn.

Ponadto badane, które zamieniły nabiał na soję miały o 42 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia raka żołądka, a ryzyko tej choroby u mężczyzn zmniejszyło się o 29 proc. Eliminacja z diety mleka i jego przetworów oddaliła także prawdopodobieństwo raka prostaty o 30 proc.

Zobacz film: "Soja. Czy na pewno zdrowa?"

Kobiety po menopauzie, które dokonały tej zmiany, były o 36 proc. mniej narażone na rozwój raka piersi, a kobiety przed menopauzą - o 27 proc. Okazało się również, że dieta na bazie soi zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy o 28 proc., choroby wieńcowej serca o 4 proc. oraz udaru mózgu o 36 proc. u kobiet oraz o 9 proc. u mężczyzn.

Dieta bogata w produkty z soi obniży ryzyko zachorowania na raka
Dieta bogata w produkty z soi obniży ryzyko zachorowania na raka (123rf)

Niestety badanie nie tłumaczy, dlaczego dieta wegańska zdaje się przynosić więcej korzyści kobietom niż mężczyznom.

Zobacz też: Jogurt grecki obniża ciśnienie krwi. Niezwykłe właściwości nabiału

Analiza sfinansowana przez Fundację Alpro była podsumowaniem danych uzyskanych w ciągu 20 lat badań naukowych. Jej główny autor, dr Lieven Annemans, profesor ekonomii zdrowotnej na Uniwersytecie Ghent, powiedział, że schematy jedzenia oparte na roślinach są opłacalne, zmniejszają bowiem koszt hospitalizacji i opieki lekarskiej, a także pozwalają dłużej cieszyć się zdrowiem i pozostawać aktywnym zawodowo.

Badania przeprowadzono po tym, jak hiszpańscy naukowcy odkryli, że weganki rzadziej chorują na cukrzycę. Wykazano również, że spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego podwaja ryzyko wystąpienia przewlekłego stanu zapalnego.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

W Polsce coraz więcej osób przekonuje się do diety wegańskiej. Według statystyk w 2000 roku stosował ją około 1 proc. populacji. Obecnie jest to już 3,2 proc. Polaków.

Statystycznie na dietę wegańską częściej decydują się kobiety niż mężczyźni. Szacuje się, że około 8,9 proc. Polek to weganki. W większości są to osoby młode, posiadające dużą świadomość znaczenia zdrowego stylu życia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy