Czy warto brać witaminy w cukrzycy?

Wielu ludzi decyduje się wzbogacić dietę poprzez regularne zażywanie witamin i różnorodnych suplementów. Problem w tym, że brak jest naukowych badań popierających zasadność ich użycia. Bardzo długo sądzono, że właściwa suplementacja diety może przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy typu 2. Ostatnie badania opublikowane w magazynie dla diabetyków „Diabetes Care” dowodzą jednak, że zażywanie witamin wcale nie obniża prawdopodobieństwa zachorowania na tę chorobę.

Badania nad skutecznością suplementów

Międzynarodowy zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych oraz Chin zdecydował się przeanalizować potencjalne korzyści regularnego zażywania witamin i innych suplementów diety dla zmniejszenia prawdopodobieństwa rozwoju cukrzycy. Wcześniejsze badania sugerowały, że antyoksydacyjne witaminy i minerały mogą zahamować niektóre mechanizmy biologiczne, odpowiedzialne za rozwój chorób serca i cukrzycy.

Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków

Aby sprawdzić, czy witaminy mogą chronić przed cukrzycą typu 2, badacze z Harwardu w połączeniu z naukowcami chińskimi przeanalizowali dane dotyczące 232 tysięcy uczestników ogólnokrajowego badania związanego z dietą i zdrowiem (NIH-AARP Diet and Health Study). Dane te zostały zebrane w okresie 1995–1996, a kontynuowane były w roku 2000. Uczestnikami badanej grupy byli Amerykanie w wieku od 50 do 71 lat, niecierpiący z powodu cukrzycy na początku testów. Osoby te wypełniły ankiety zawierające pytania dotyczące regularnego zażywania witamin i innych suplementów, ogólnego stanu zdrowia, wagi, rasy, wieku, płci, wykształcenia, stanu cywilnego, a także stylu życia, a więc ćwiczeń, diety i palenia papierosów.

Czy suplementy diety zmniejszają prawdopodobieństwo cukrzycy typu 2?

W wyniku ankiety wykazano, że ponad połowa uczestników zażywała regularnie witaminy i/lub suplementy diety oraz że większość z nich sięgała codziennie po te tabletki. Przy końcu badań (a więc w 2000 roku) wśród uczestników badania zdiagnozowano ponad 14 tys. przypadków cukrzycy.
Wziąwszy pod uwagę wszystkie tradycyjne czynniki ryzyka cukrzycy, jak np. genetyka, waga czy wiek, naukowcy porównali liczbę przypadków zachorowań wśród osób zażywających suplementy oraz tych, którzy nie wzbogacali o nie codziennej diety. Okazało się, że multiwitaminy nie przyczyniają się ani do zwiększenia, ani do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę. Są jednak suplementy, które rzeczywiście mogą obniżać prawdopodobieństwo rozwoju tej choroby. Tymi cennymi składnikami diety są witamina C i wapń. Naukowcy podkreślają jednak, że potrzeba dokładniejszych badań nad właściwościami tych suplementów.

W wyniku analizy wykazano, że zażywanie multiwitamin ma obojętny wpływ na rozwój cukrzycy typu 2. Nie znaczy to jednak, że suplementacja diety jest bezsensowna. Witaminy i minerały dostarczane w tabletkach wpływają bowiem pozytywnie na inne aspekty zdrowotne, jak np. zwiększanie odporności czy poprawę wyglądu cery. Warto więc wzbogacić dietę o związki, których nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi, spożywając naturalne produkty żywnościowe.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Słodycze

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

, dlatego ogólnie jesz mniej. Jest pełne składników odżywczych Porcja masła orzechowego ma 3 mg silnego antyoksydantu, którym jest witamina E, 49 mg (...) budującego kości magnezu, 208 mg przyjaznego mięśniom potasu i 17 mg wspomagającej...

Przyczyny cukrzycy

Stan przedcukrzycowy - co należy o nim wiedzieć?

Stan przedcukrzycowy - co należy o nim wiedzieć?

mają wpływ na równowagę wewnątrzustrojowej mikroflory. Niski poziom witaminy D może przyczynić się do rozwoju cukrzycy Słoneczna witamina jest pomocna (...) cukrzycy oraz stanu przedcukrzycowego....

Przyczyny cukrzycy

Zaskakujące przyczyny cukrzycy

Zaskakujące przyczyny cukrzycy

Naukowcy z Uniwersytetu w Maladze odkryli, że niedobór witaminy D może być czynnikiem zwiększającym niebezpieczeństwo rozwoju cukrzycy typu 2 (...) Health. Naukowcy wykazali, że osoby, które codziennie piły po kilka...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Witamina B12 w cukrzycy i dla seniorów

Witamina B12 w cukrzycy i dla seniorów

Suplementacja witaminy B12 jest zazwyczaj konieczna u osób chorujących na cukrzycę i przyjmujących metforminę.

Depresja - objawy, leczenie

Poznaj czynniki mogące nasilać depresję w późniejszym wieku

Poznaj czynniki mogące nasilać depresję w późniejszym wieku

. W szczególności dotyczy to osób starszych, które doświadczyły rozwodu, śmierci współmałżonka lub innej bliskiej osoby. Niski poziom witaminy B12 (...) w organizmie Ospałość czy przygnębienie mogą być wynikiem niedoboru witaminy...

Owoce

Dlaczego warto jeść truskawki?

Dlaczego warto jeść truskawki?

Zwiększają odporność organizmu Truskawki stanowią bogate źródło witaminy C, która wspomaga odporność organizmu i zapobiega powstawaniu infekcji (...) . Wystarczy zaledwie jedna filiżanka tych owoców, aby uzyskać 100% zapotrzebowanie na...

Objawy cukrzycy - pierwsze symptomy, wczesna diagnoza

Pięć chorób, które można pomylić z cukrzycą

Pięć chorób, które można pomylić z cukrzycą

symptomy jak w cukrzycy. Obie choroby powodują również uczucie mrowienia w nogach i rękach. Zobacz także: 7 gwiazd, które chorują na cukrzycę Udar (...) cukrzycy. Ten symptom występuje również u osób z jaskrą - chorobą,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą? (WIDEO)

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą? (WIDEO) Odtwórz wideo

Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych i naprawdę wyraźny smak. Sięgnijmy po kiszonki (...) : kapustę czy ogórki. Nie zapominajmy też o burakach, które mają dużo żelaza i witaminy...