Czy warto brać witaminy w cukrzycy?
Wielu ludzi decyduje się wzbogacić dietę poprzez regularne zażywanie witamin i różnorodnych suplementów. Problem w tym, że brak jest naukowych badań popierających zasadność ich użycia. Bardzo długo sądzono, że właściwa suplementacja diety może przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy typu 2. Ostatnie badania opublikowane w magazynie dla diabetyków „Diabetes Care” dowodzą jednak, że zażywanie witamin wcale nie obniża prawdopodobieństwa zachorowania na tę chorobę.
1. Badania nad skutecznością suplementów
Międzynarodowy zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych oraz Chin zdecydował się przeanalizować potencjalne korzyści regularnego zażywania witamin i innych suplementów diety dla zmniejszenia prawdopodobieństwa rozwoju cukrzycy. Wcześniejsze badania sugerowały, że antyoksydacyjne witaminy i minerały mogą zahamować niektóre mechanizmy biologiczne, odpowiedzialne za rozwój chorób serca i cukrzycy.
Aby sprawdzić, czy witaminy mogą chronić przed cukrzycą typu 2, badacze z Harwardu w połączeniu z naukowcami chińskimi przeanalizowali dane dotyczące 232 tysięcy uczestników ogólnokrajowego badania związanego z dietą i zdrowiem (NIH-AARP Diet and Health Study). Dane te zostały zebrane w okresie 1995–1996, a kontynuowane były w roku 2000. Uczestnikami badanej grupy byli Amerykanie w wieku od 50 do 71 lat, niecierpiący z powodu cukrzycy na początku testów. Osoby te wypełniły ankiety zawierające pytania dotyczące regularnego zażywania witamin i innych suplementów, ogólnego stanu zdrowia, wagi, rasy, wieku, płci, wykształcenia, stanu cywilnego, a także stylu życia, a więc ćwiczeń, diety i palenia papierosów.
2. Czy suplementy diety zmniejszają prawdopodobieństwo cukrzycy typu 2?
W wyniku ankiety wykazano, że ponad połowa uczestników zażywała regularnie witaminy i/lub suplementy diety oraz że większość z nich sięgała codziennie po te tabletki. Przy końcu badań (a więc w 2000 roku) wśród uczestników badania zdiagnozowano ponad 14 tys. przypadków cukrzycy.
Wziąwszy pod uwagę wszystkie tradycyjne czynniki ryzyka cukrzycy, jak np. genetyka, waga czy wiek, naukowcy porównali liczbę przypadków zachorowań wśród osób zażywających suplementy oraz tych, którzy nie wzbogacali o nie codziennej diety. Okazało się, że multiwitaminy nie przyczyniają się ani do zwiększenia, ani do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę. Są jednak suplementy, które rzeczywiście mogą obniżać prawdopodobieństwo rozwoju tej choroby. Tymi cennymi składnikami diety są witamina C i wapń. Naukowcy podkreślają jednak, że potrzeba dokładniejszych badań nad właściwościami tych suplementów.
W wyniku analizy wykazano, że zażywanie multiwitamin ma obojętny wpływ na rozwój cukrzycy typu 2. Nie znaczy to jednak, że suplementacja diety jest bezsensowna. Witaminy i minerały dostarczane w tabletkach wpływają bowiem pozytywnie na inne aspekty zdrowotne, jak np. zwiększanie odporności czy poprawę wyglądu cery. Warto więc wzbogacić dietę o związki, których nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi, spożywając naturalne produkty żywnościowe.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.