Dieta cukrzyka (WIDEO)
Sposób odżywiania cukrzyka
Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować, pod warunkiem, że zmieni się styl życia, nawyki żywieniowe i podejmie się aktywność fizyczną.
Zaburzenia poziomu insuliny we krwi powodują wzrost poziomu cukru w organizmie. W zależności od tego czy ma się do czynienia z cukrzycą insulinozależną czy insulinoniezależną, leczenie przebiega w odrębny sposób. W cukrzycy typu 1 przyjmuje się insulinę, zaś w cukrzycy typu 2 można się bez niej obyć. Początkowo wprowadza się odpowiednią dietę przeciwcukrzycową, która pomaga w obniżaniu poziomu glukozy we krwi oraz zmniejsza cholesterol i obniża ciśnienie tętnicze.
Dieta cukrzyka powinna składać się z białek (15-20%), tłuszczów (30%) i węglowodanów złożonych (50-60%). Cukry proste powinny być wyeliminowane z diety, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny. Im wartość IG niższa, tym lepiej dla zdrowia diabetyka. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to m.in.: kasze, makarony pełnoziarniste oraz pieczywo żytnie.
Zasady diety cukrzyka opierają się na dawkowaniu pokarmów, zbliżonych kalorycznością w regularnych odstępach czasu. Liczba posiłków nie może być większa niż 3 w ciągu 24 godzin, zaś osoby przyjmujące insulinę powinny jeść 5 dań dziennie.