Trwa ładowanie...

Dieta przy nadczynności tarczycy – produkty wskazane i zakazane

Avatar placeholder
18.03.2021 10:36
Dieta przy nadczynności tarczycy została opracowana po to, by hamować proces chudnięcia oraz przeciwdziałać niedożywieniu. Ponieważ musi być wysokoenergetyczna oraz bogatobiałkowa, kluczowe jest dostarczanie odpowiedniej ilości energii.
Dieta przy nadczynności tarczycy została opracowana po to, by hamować proces chudnięcia oraz przeciwdziałać niedożywieniu. Ponieważ musi być wysokoenergetyczna oraz bogatobiałkowa, kluczowe jest dostarczanie odpowiedniej ilości energii. (123rf)

Dieta przy nadczynności tarczycy została opracowana po to, by hamować proces chudnięcia oraz przeciwdziałać niedożywieniu. Ponieważ musi być wysokoenergetyczna oraz bogatobiałkowa, kluczowe jest dostarczanie odpowiedniej ilości energii. Konieczna jest również optymalna podaż białka oraz innych substancji, w celu pokrycia zwiększonego zapotrzebowania organizmu. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest dieta przy nadczynności tarczycy?

Dieta przy nadczynności tarczycy jest dietą leczniczą, która ma zapobiegać wyniszczeniu organizmu przy zbyt szybkiej utracie masy ciała, który towarzyszy schorzeniu, a i odpowiadać na zwiększone zapotrzebowanie organizmu na różne składniki. Dzięki przestrzeganiu zaleceń dietetyków ten specjalny sposób żywienia niweluje objawy różnych nieprawidłowości i zaburzeń oraz minimalizuje efekty uboczne zaburzenia.

O nadczynności tarczycy mówi się, gdy dochodzi do wzmożonego wydzielania hormonów przez gruczoł. To choroba, objawem której jest chudnięcie, nerwowość, nadpobudliwość, uczucie gorąca oraz problemy z ze snem. Prawidłowe żywienie pełni ważną rolę w niefarmakologicznym leczeniu nadczynności tarczycy, głównie z uwagi na wpływ zaburzenia na zwiększony metabolizm i utratę masy ciała przed wyrównaniem hormonalnym.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

W nadczynności tarczycy następuje zwiększenie zapotrzebowania na tlen, zwiększa się produkcja ciepła oraz przyspiesza spalanie białek, tłuszczów i węglowodanów. Często obserwuje się insulinooporność. To dlatego odpowiednie żywienie w nadczynności tarczycy jest tak bardzo ważne.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Jaka dieta przy nadczynności tarczycy?

Jakie są zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy? Zasadniczo dieta powinna być oparta na zasadach zdrowego żywienia. Należy jednak pamiętać, że musi być wysokoenergetyczna oraz bogatobiałkowa.

Szczególną uwagę należy zwrócić na zwiększenie podaży energii (o około 15–25%, a przypadku znacznej nadczynności nawet o 50–80%). Oznacza to, że jadłospis musi charakteryzować się zwiększoną ilość kalorii (o 300-500 kcal), by zapobiec chudnięciu oraz osłabieniu organizmu. Zaleca się nawet 7 niewielkich posiłków wzbogaconych w produkty wysokoenergetyczne. Bardzo ważne jest, by w momencie wyrównania hormonalnego powrócić do diety normokalorycznej, z uwagi na szybki wzrost masy ciała i ryzyko nadwagi.

Ponadto dieta w nadczynności tarczycy powinna być lekkostrawna. Najlepsze są potrawy gotowane lub duszone. Należy unikać smażenia czy grillowania.

3. Produkty wskazane przy nadczynności tarczycy

Oczywiste jest, że każda dieta powinna być racjonalna i dobrze zbilansowana. Dzięki temu może zaopatrywać organizm we wszystkie ważne składniki odżywcze, takie jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz minerały. Zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy odnoszą się do większej podaży niektórych grup. Co jest ważne?

Dieta przy nadczynności tarczycy powinna zawierać około 110–130 g na dobę pełnowartościowego białka (pochodzenia zwierzęcego), które jest niezbędne do budowy tkanek oraz zapewnia prawidłową odporność organizmu.

Białka należy szukać w:

  • chudym mięsie,
  • rybach,
  • jajach,
  • suche nasiona roślin strączkowych: soi, soczewicy, białej fasoli.

Bardzo ważne są także witaminy antyoksydacyjne, czyli witaminy A, C, E, a także beta-karoten i polifenole, które wzmacniają układ immunologiczny. Ma to związek z tym, że przy nadczynności tarczycy powstaje więcej wolnych rodników, które uszkadzają komórki, przyspieszają proces starzenia oraz zwiększają zachorowanie na nowotwory.

Produktami bogatymi w przeciwutleniacze są:

  • oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej lniany, olej słonecznikowy),
  • świeże owoce, takie jak czarna porzeczka, czerwone winogrona, morele, wiśnie, kiwi, brzoskwinie, mango, melon,
  • świeże warzywa, takie jak pomidory, marchew, czerwona papryka, chrzan, pietruszka, brokuły, szczaw, papryka, kapusta,
  • orzechy i migdały,
  • kiełki zbożowe.

Bardzo ważny jest także wapń i witamina D (tę należy suplementować), które są ważne ze względu na homeostazę kostną. Trzeba pamiętać, że w nadczynności tarczycy dochodzi do zaburzenia gospodarki wapniowej. To dlatego wzrasta ryzyko osteoporozy.

Wapń należy pozyskiwać z takich produktów jak:

  • mleko i jego przetwory,
  • brokuły i warzywa zielonolistne, fasola biała,
  • orzechy, pestki dyni, migdały, sezam, mak, amarantus,
  • ryby morskie.

Dieta w nadczynności tarczycy powinna zawierać tłuszcze nienasycone omega-3, gdyż zwiększają odporność organizmu, działają ochronnie na komórki nerwowe. Największe ilości kwasów omega-3 znajdują się w rybach morskich oraz oliwie z oliwek i oleju lnianym.

4. Produkty niewskazane przy nadczynności tarczycy

Zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy odnoszą się również do produktów, których należy unikać. To:

  • warzywa wzdymające, takie jak kapusta, groch, bób,
  • zawierające kofeinę, takich jak kawa, mocna czarna herbata czy napoje energetyzujące (dodatkowo działają pobudzająco na ośrodkowy układ nerwowy, powodując bóle głowy, drżenia rąk, problemy ze snem i zaburzenia rytmu serca),
  • produkty wysoko przetworzone o niskiej wartości odżywczej.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze