Dieta śródziemnomorska może pomóc osobom cierpiącym na cukrzycę i HIV
Pacjentom chorym na cukrzycę lub HIV często zaleca się stosowanie konkretnej diety w celu utrzymania dobrego stanu zdrowia, pomimo ich chorób, a także, aby zapobiec spadkowi odporności.
Teraz nowe badania wykazały, że dieta, która często jest związana z utratą masy ciała, w rzeczywistości może zdziałać cuda dla diabetyków i osób chorych na HIV.
Badanie wykazało, że dieta śródziemnomorska, która jest bogata w świeże owoce, warzywa, chude białko i zdrowe tłuszcze oraz ma niską zawartość cukrów rafinowanych i tłuszczów nasyconych, może przynieść dużo korzyści osobom z HIV i cukrzycą typu 2, jeżeli będą oni ją stosować przynajmniej przez sześć miesięcy.
Według naukowców z Uniwersytetu Kalifornia w San Francisco (UCSF) ludzie chorzy na HIV, którzy jedli zdrową żywność i przekąski przez sześć miesięcy, byli bardziej skłonni do przestrzegania swoich schematów leków, i zarówno oni, jak i osoby z cukrzycą typu 2, rzadziej wpadali w depresję i byli mniej skłonni do kompromisów między żywnością a dbaniem o zdrowie.
Badanie miało na celu ocenę, czy pomaganie ludziom w uzyskaniu medycznie odpowiedniego i kompleksowego żywienia może poprawić ich zdrowie.
Nowe badanie objęło jedynie 52 uczestników, co uniemożliwiło sprawdzenie, czy zapewnienie odpowiedniego pożywienia dla osób z cukrzycą wpłynęło na lepszą długoterminową kontrolę poziomu cukru we krwi lub na rzadsze wizyty na szpitalnym oddziale ratunkowym.
W badaniu okazało się jednak, że dzięki diecie wzrosła liczba osób, które osiągnęły optymalną kontrolę cukru we krwi i rzadziej trafiały one na oddział ratunkowy, ale zmiany te nie były statystycznie istotne.
Uczestnicy z cukrzycą spożywali również mniej cukru i stracili na wadze.
ZOBACZ TAKŻE:
"Widzieliśmy znaczną poprawę w zakresie bezpieczeństwa żywieniowego oraz w zakresie skutków związanych ze wszystkimi trzema mechanizmami, które mogły powodować brak bezpieczeństwa żywieniowego i wpływać na zdrowie chorych na HIV i cukrzycę, a więc żywieniowym, zdrowia psychicznego i behawioralnego" - powiedział Kartika Palar, adiunkt medycyny na UCSF.
Naukowcy następnie obserwowali uczestników przez sześć miesięcy i okazało się, że spożywali oni mniej tłuszczów, a więcej owoców i warzyw.
Ogólnie rzecz biorąc, osoby w badaniu miały mniej objawów depresji i były mniej narażone na nadmierne spożywanie alkoholu. Dla osób z HIV, stosowanie się do terapii antyretrowirusowej wzrosło z 47 do 70 proc.
Posiłki i przekąski, które uczestnicy odbierali dwa razy w tygodniu, były oparte na diecie śródziemnomorskiej i wykorzystywały świeże owoce i warzywa, chude białko, zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek i produkty pełnoziarniste.
Zawierały one również niską zawartość cukrów rafinowanych i tłuszczów nasyconych, na podstawie aktualnych zaleceń Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Posiłki i przekąski zapewniały 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie "Journal of Urban Health".
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.