Dieta śródziemnomorska może pomóc osobom cierpiącym na cukrzycę i HIV

Pacjentom chorym na cukrzycę lub HIV często zaleca się stosowanie konkretnej diety w celu utrzymania dobrego stanu zdrowia, pomimo ich chorób, a także, aby zapobiec spadkowi odporności.

Teraz nowe badania wykazały, że dieta, która często jest związana z utratą masy ciała, w rzeczywistości może zdziałać cuda dla diabetyków i osób chorych na HIV.

Badanie wykazało, że dieta śródziemnomorska, która jest bogata w świeże owoce, warzywa, chude białko i zdrowe tłuszcze oraz ma niską zawartość cukrów rafinowanych i tłuszczów nasyconych, może przynieść dużo korzyści osobom z HIV i cukrzycą typu 2, jeżeli będą oni ją stosować przynajmniej przez sześć miesięcy.

Według naukowców z Uniwersytetu Kalifornia w San Francisco (UCSF) ludzie chorzy na HIV, którzy jedli zdrową żywność i przekąski przez sześć miesięcy, byli bardziej skłonni do przestrzegania swoich schematów leków, i zarówno oni, jak i osoby z cukrzycą typu 2, rzadziej wpadali w depresję i byli mniej skłonni do kompromisów między żywnością a dbaniem o zdrowie.

Dieta śródziemnomorska ma wiele korzyści dla osób chorych na cukrzycę lub HIV
Dieta śródziemnomorska ma wiele korzyści dla osób chorych na cukrzycę lub HIV (Shutterstock)

Badanie miało na celu ocenę, czy pomaganie ludziom w uzyskaniu medycznie odpowiedniego i kompleksowego żywienia może poprawić ich zdrowie.

Nowe badanie objęło jedynie 52 uczestników, co uniemożliwiło sprawdzenie, czy zapewnienie odpowiedniego pożywienia dla osób z cukrzycą wpłynęło na lepszą długoterminową kontrolę poziomu cukru we krwi lub na rzadsze wizyty na szpitalnym oddziale ratunkowym.

W badaniu okazało się jednak, że dzięki diecie wzrosła liczba osób, które osiągnęły optymalną kontrolę cukru we krwi i rzadziej trafiały one na oddział ratunkowy, ale zmiany te nie były statystycznie istotne.

Uczestnicy z cukrzycą spożywali również mniej cukru i stracili na wadze.

ZOBACZ TAKŻE:

"Widzieliśmy znaczną poprawę w zakresie bezpieczeństwa żywieniowego oraz w zakresie skutków związanych ze wszystkimi trzema mechanizmami, które mogły powodować brak bezpieczeństwa żywieniowego i wpływać na zdrowie chorych na HIV i cukrzycę, a więc żywieniowym, zdrowia psychicznego i behawioralnego" - powiedział Kartika Palar, adiunkt medycyny na UCSF.

Naukowcy następnie obserwowali uczestników przez sześć miesięcy i okazało się, że spożywali oni mniej tłuszczów, a więcej owoców i warzyw.

Ogólnie rzecz biorąc, osoby w badaniu miały mniej objawów depresji i były mniej narażone na nadmierne spożywanie alkoholu. Dla osób z HIV, stosowanie się do terapii antyretrowirusowej wzrosło z 47 do 70 proc.

8 kroków do optymalnej diety
8 kroków do optymalnej diety [8 zdjęć]

Spożywając większą ilość białka, wpływamy korzystnie na metabolizm, co ułatwia wprowadzanie kolejnych...

zobacz galerię

Posiłki i przekąski, które uczestnicy odbierali dwa razy w tygodniu, były oparte na diecie śródziemnomorskiej i wykorzystywały świeże owoce i warzywa, chude białko, zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek i produkty pełnoziarniste.

Zawierały one również niską zawartość cukrów rafinowanych i tłuszczów nasyconych, na podstawie aktualnych zaleceń Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Posiłki i przekąski zapewniały 100 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie "Journal of Urban Health".

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy