Trwa ładowanie...

Glikol polietylenowy (PEG) – co to jest, gdzie występuje? Czy jest szkodliwy?

Glikol polietylenowy to dość powszechnie stosowany syntetyczny związek chemiczny złożony z polimerów tlenku etylenu. Znajduje szerokie zastosowanie, chociażby w obszarach farmaceutycznych, kosmetycznych, czy biomedycznych. W czym występuje glikol polietylenowy? Jak sprawdzić uczulenie na ten związek? Czy jest niebezpieczny dla zdrowia?

spis treści

1. Co to jest glikol polietylenowy?

Glikol polietylenowy (PEG, Polyethylene glycol) jest polimerem tlenku etylenu. Polimery to związki, które składają się z różnej liczby powtarzających się, jednakowych elementów – merów. W zależności od liczby merów w cząsteczce polimeru substancja może mieć też różną masę oraz właściwości.

Zobacz film: ""Polska nie ma wyjścia". Farmaceuci: tylko tak pokonamy kryzys lekowy"

Dlatego też PEG-i mogą pełnić wiele funkcji, a ich wykorzystanie jest naprawdę bardzo szerokie. Znajdują zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, w tym także w medycynie.

Szkodliwość glikolu polietylenowego

Można spotkać się z różnymi opiniami na temat szkodliwości stosowania leków i kosmetyków zawierających PEG. Jednak właściwości związku zostały bardzo dobrze zbadane. Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uznała glikol polietylenowy za nietoksyczną i bezpieczną substancję.

2. Glikol polietylenowy – zastosowanie

Właściwości PEG wykorzystuje się powszechnie w medycynie oraz kosmetologii. Konkretne zastosowanie zależy przede wszystkim od długości łańcucha.

2.1. PEG w medycynie i farmakologii

Glikol polietylenowy stosowany jest powszechnie w medycynie i farmakologii. Jest popularną substancją pomocniczą. Wykorzystuje się go do produkcji leków niemal we wszystkich formach – zarówno w postaci kapsułek, tabletek, czopków, syropów, jak i zawiesin.

Glikol polietylenowy znajduje się także w składzie niektórych szczepionek, w tym w szczepionce przeciw COVID-19.

2.2. PEG w kosmetykach

W zależności od długości łańcucha oraz wielkości cząstek PEG-i mogą pełnić także rozmaite funkcje w kosmetykach. Wykorzystuje się je m.in. jako substancje zatrzymujące wodę, emulgatory, rozpuszczalniki, substancje zwiększające lepkość, czy myjące.

Na etykietach związek znaleźć można pod różnymi nazwami: glikol polietylenoglikol, poliethylene glikol, PEG, ale też PEO, poliethylene oxide, czy poliglikol oksyetylenowy.

Gdzie występuje glikol polietylenowy?

Znaleźć go można w kosmetykach do pielęgnacji i stylizacji włosów (szamponach, lakierach), kosmetykach do mycia ciała i twarzy (płyny do mycia, czy płyny do demakijażu). Związek jest też składnikiem kremów do ciała, past do zębów, a nawet kosmetyków dla dzieci.

3. Glikol polietylenowy – w jakich lekach?

Glikol polietylenowy znaleźć można w wielu rodzajach leków:

PEG znaleźć można także w opatrunkach hydrożelowych.

4. Uczulenie na glikol polietylenowy

Potwierdzona alergia na PEG występuje stosunkowo rzadko, jednak u części osób glikol polietylenowy rzeczywiście może wywoływać reakcje uczuleniowe.

Objawy uczulenia na glikol polietylenowy, to m.in.:

Uważa się, że nadwrażliwość na ten związek w bardzo rzadkich przypadkach może prowadzić też do reakcji anafilaktycznych.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza