Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?

Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień, pszenżyto oraz artykułach spożywczych, które zostały z nich wyprodukowane. Choć gluten dla większości ludzi nie jest szkodliwy, niektórym nie służy. Jakie produkty zawierają gluten? Które go na pewno nie zawierają?

Objawy ze strony układu pokarmowego, które pojawiają się po spożyciu produktów zawierających gluten, są związane z chorobami glutenozależnymi.Objawy ze strony układu pokarmowego, które pojawiają się po spożyciu produktów zawierających gluten, są związane z chorobami glutenozależnymi.
Źródło zdjęć: © Adobe stock

Co to jest gluten?

Gluten to białko występujące w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jej odmiany (na przykład orkisz, kamut, durum, płaskurka), żyto, pszenżyto oraz jęczmień. Warto wiedzieć, że termin gluten jest wspólną, umowną nazwą mieszanin białek (prolamin i glutenin) obecnych w ziarnach zbóż. Podstawowe białka glutenowe to gliadyna w pszenicy, sekalina w życie i hordeina w jęczmieniu.

Właściwości glutenu

Gluten cechuje się sprężystością i elastycznością, kleistością i ciągliwością. To dzięki niemu pieczywo czy ciasta mają pożądaną konsystencję i smak. Gdy mąka ze zbóż zasobnych w gluten jest mieszana z wodą, białka glutenu tworzą lepką sieć glutenową, która zatrzymuje dwutlenek węgla (ma konsystencję podobną do kleju).

Gluten w żywności sprawia, że ciasto jest elastyczne, a wypieki pulchne, sprężyste, smaczne, puszyste i odporne na wysychanie. Do niektórych produktów dodaje się gluten także dlatego, że jest dobrym nośnikiem aromatów i aromatu, także zagęstnikiem.

Jakie choroby powoduje gluten?

Gluten jest dobrze tolerowany przez większość ludzi. Niestety u niektórych jego obecność w pożywieniu może wywoływać niepożądane reakcje organizmu, za które odpowiada wchodząca w jego skład gliadyna.

Dolegliwości i objawy ze strony układu pokarmowego, które pojawiają się po spożyciu produktów zawierających gluten, są związane z chorobami glutenozależnymi.

Do grupy tej należy celiakia (choroba trzewna), alergia na pszenicę (to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na białka obecne w pszenicy, w tym gluten), także choroba Duhringa i nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS).

Osobom, które się z nimi zmagają, zaleca się stosowanie diety bezglutenowej (na stałe lub czasowo), która polega na wyeliminowaniu z jadłospisu żywności, która zawiera zboża glutenowe. Trzeba je zastąpić bezglutenowymi odpowiednikami.

Jeśli chodzi o alergię na pszenicę, ta należy do tak zwanej wielkiej ósemki najczęściej uczulających alergenów pokarmowych. Okazuje się bowiem, że odpowiada ona nawet za 90 procent alergii. Na celiakię choruje około 1 procent Europejczyków, głównie rasy białej, częściej płci żeńskiej. Z kolei nieceliakalna nadwrażliwość na gluten dotyczy około 6 procent populacji.

Gluten a celiakia

Celiakia (choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym) charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu. Choroba ma podłoże genetyczne. Należy do grupy chorób autoimmunologicznych.

Klasyczna postać choroby objawia się:

U dzieci często występują zaburzenia wzrostu. Spożywanie glutenu prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, niedoborów żywieniowych i związanych z nimi skutków zdrowotnych, także niedożywienia zagrażającego życiu.

Gdzie jest gluten?

Źródłem glutenu jest żywność wyprodukowana z pszenicy i jej odmian (np. orkisz, durum, kamut, płaskurka), żyta, pszenżyta czy jęczmienia. Gdzie zatem znajduje się gluten? W czym jest gluten? Lista jest naprawdę długa. Białko to można znaleźć w produktach zbożowych, ale nie tylko, bo na przykład:

  • pieczywie, makaronach, ciastkach i ciastach,
  • kaszach (np. manna, bulgur, kuskus, pęczak, perłowa, mazurska),
  • otrębach, płatkach śniadaniowych, kiełkach pszenicy i jej odmian (np. orkisz, durum, kamut, płaskurka), żyta, pszenżyta czy jęczmienia,
  • kawie zbożowej,
  • piwie,
  • przetworzonych produktach spożywczych. Gluten jest obecny w kostkach bulionowych, słonych przekąskach, jogurtach, parówkach, wyrobach garmażeryjnych, wędlinach, jogurtach, musztardzie, czekoladzie, marynatach, mieszankach przypraw i wielu innych produktach,
  • lekach czy suplementach diety (jako substancja pomocnicza).

Jakie produkty są bezglutenowe?

Jeśli chodzi o produkty bezglutenowe, warto wiedzieć, że gluten nie występuje zarówno w produktach naturalnie bezglutenowych, jak i żywności, z której został usunięty na drodze procesów technologicznych.

Produkty pozbawione glutenu (gluten free) to:

  • ryż, kukurydza, gryka, proso (kasza jaglana), fasola i inne rośliny strączkowe,
  • amarantus (szarłat), quinoa (komosa ryżowa),
  • ziemniaki,
  • warzywa, owoce, orzechy, mleko, nabiał, jajka, mięso, ryby, owoce morza, mięso czerwone i drobiowe, oleje, oliwa, ocet.

Trzeba mieć świadomość, że choć w powyższych produktach gluten naturalnie nie występuje, podczas przetwarzania czy pakowania produkty mogą zostać zanieczyszczone glutenem, (np. z tego powodu w Polsce zaleca się eliminację owsa z diety chorujących na celiakię). Oznacza to, że by mieć pewność, że są faktycznie gluten-free, trzeba czytać etykiety.

W sklepach spożywczych można kupić produkty oznaczone znakiem przekreślonego kłosa, który informuje, że dany produkt nie zawiera glutenu. Jest to pewne i potwierdzone przez europejską organizację AOECS.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej