Jaka dieta w chorobie Hashimoto?

Choroba Hashimoto atakuje coraz częściej współczesne kobiety. Okazuje się jednak, że odpowiednia dieta wspomaga leczenie Hashimoto. Dowiedz się, czym jest Hashimoto, jaki jest mechanizm powstawania tej choroby i dlaczego leczenie dietą przynosi dobre rezultaty.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Choroba Hashimoto wymaga zastosowania odpowiedniej diety
Choroba Hashimoto wymaga zastosowania odpowiedniej diety

1. Co to jest Hashimoto?

Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, w której organizm atakuje tarczycę. Pojawiające się wówczas limfatyczne zapalenie tarczycy skutkuje niedoczynnością tarczycy. Objawy Hashimoto to osłabienie, nerwowość, problemy metaboliczne, przybieranie na wadze, zatrzymywanie wody w organizmie, sucha skóra, wypadanie włosów, a nawet ciągłe odczuwanie zimna, bo rozregulowany zostaje mechanizm termoregulacji.

Tradycyjne leczenie Hashimoto polega na podawaniu hormonu tarczycy – tyroksyny, dla wyrównania jego niedoboru i złagodzenia objawów niedoczynności. Nie eliminuje to jednak przyczyny choroby Hashimoto.

2. Hashimoto – przyczyny choroby

Wymienia się wiele przyczyn choroby Hashimoto, jak stres, złe odżywianie, brak snu, niedobór witaminy D3. Zdaniem dr Alessio Fasano, praprzyczyną tej choroby może być przepuszczalność jelit, której inna nazwa brzmi: zespół nieszczelnego jelita (ang. leaky gut). Dochodzi wówczas do sytuacji, w której błony komórkowe tworzące ściany jelita, u zdrowego człowieka stanowiące barierę, zaczynają przepuszczać do krwi toksyny, patogeny i większe cząsteczki białek.

Układ immunologiczny, którego większa część znajduje się w jelitach, identyfikuje je jako obce i zaczyna wytwarzać przeciwko nim przeciwciała. A ponieważ białka te są podobne do białek tworzących nasze tkanki, często dochodzi do sytuacji, że układ immunologiczny zaczyna się mylić i atakuje narządy własnego organizmu, wywołując w nich przewlekły stan zapalny.

3. Choroba z autoagresji – co ją uruchamia?

Istnieje wiele czynników, które mogą uruchomić proces autoimmunologiczny. Zdaniem dr. Alessio Fasano, to jak naciśnięcie spustu w pistolecie. Według wielu naukowców, do podstawowych należą gluten i laktoza, chorobie sprzyjają także cukier, warzywa krzyżowe i soja, które wywołują wzrost ilości przeciwciał tarczycowych. Im dłużej organizm jest narażony na dany czynnik, tym bardziej proces autoagresji się utrwala.

Często do choroby Hashimoto dołączają także inne choroby z autoagresji, np. reumatoidalne zapalenie stawów czy łysienie plackowate. Skoro zatem wiele z przyczyn tej choroby tkwi w odżywianiu, należy zmienić dietę. Wykazano w wielu badaniach, że prawidłowa dieta w Hashimoto powoduje trwałą remisję choroby.

4. Hashimoto – dieta to podstawa

Dieta w Hashimoto to usuwanie przyczyny, a nie leczenie objawów. Powinna być to dieta przeciwzapalna, często należy również wyeliminować gluten, laktozę, soję, warzywa, czyli zastosować dietę eliminacyjną. Konieczne jest również zmniejszenie ilości cukru i zadbanie, by posiłki miały niski ładunek glikemiczny. Badania mówią, że odpowiednia dieta w chorobie Hashimoto pozwala na cofnięcie się choroby w okresie 3-6 miesięcy. Co jeść w Hashimoto? Czego unikać? Czy wystarczy dieta bezglutenowa, produkty bez pszenicy i dieta bez laktozy? Jak rozłożyć posiłki w ciągu dnia? Jeśli chcesz zrozumieć, na czym naprawdę polega Hashimoto i jak skutecznie leczyć Hashimotą dietą, przeczytaj ten artykuł:

https://www.sante.pl/jedz-zdrowo/hashimoto-przyczyny-objawy-leczenie-dieta%e2%80%8e/

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy