Zastosowanie ziół

Zioła, aromatyczne rośliny podnoszące walory smakowe potraw. Cenione są również za właściwości zdrowotne. Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo. Wykorzystywane są także w innych przemysłach, nie tylko spożywczym...

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

spis treści

1. Właściwości majeranku

Rozdrobniony używany jest jako przyprawa. Dobrze komponuje się z daniami ciężkostrawnymi i tłustymi, pomaga w ich trawieniu. Śmiało można go dodawać do zupy grochowej, fasolowej, żurku, flaków, a także do mięs: schabu, pasztetu, pieczonej gęsi. Jego smak wspaniale harmonizuje z tymiankiem, szałwią i rozmarynem. W zielarstwie wykorzystuje się go do produkcji olejku majerankowego, który reguluje trawienie, pomaga w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego, szczególnie zalecany przy biegunce. Bywa stosowany do inhalacji górnych dróg oddechowych. Majeranek to zioło uspokajające, zwłaszcza w formie herbatki. Działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

2. Właściwości bazylii

Charakteryzuje się korzennym, słodkawym i pikantnym smakiem. Do przyprawiania potraw wykorzystuje się świeże lub suszone liście lub całe ziele. Dodaje się ją do sałatek, zup, duszonych warzyw, twarożku. Wykorzystywana jest do przyrządzania włoskich dań, dobrze smakuje z makaronem i pomidorami. Bazylią można posypywać pieczeń wieprzową, baraninę. Ma właściwości przeciwskurczowe, ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Bazylia uważana jest za środek antydepresyjny, poprawiający nastrój dodający sił. Jest skutecznym środkiem zwalczającym wzdęcia. Bazylia wykorzystywana jest w różnych przemysłach. W spożywczym do wyrobu konserw, w spirytusowym do wyrobu likierów, w perfumeryjnym do wyrobu perfum i mydła. Bazylia traktowana jest jako roślina ozdobna, ponadto odstrasza owady.

3. Właściwości melisy

Najczęściej spożywana w formie herbatki. Jej świeże liście podnoszą smak sałatek, sosów, dodając im cytrynowego posmaku. Z melisy produkuje się likier. W przemyśle kosmetycznym wykorzystywana ze względu na właściwości przeciwdziałające przetłuszczaniu się włosów i tłustej cerze. Melisa działa uspokajająco i antydepresyjnie. Pomaga leczyć bezsenność i nerwicę. Ziołolecznictwo jest wypełnione melisą. Przeciwdziała wzdęciom, przynosi ulgę przy rozstrojach żołądka i przewodu pokarmowego. Z melisy produkuje się maść, która łagodzi zranienia i ukąszenia owadów. Inhalacje z melisy zmniejszają napady kaszlu i alergii. Płukanki z melisy pomagają zlikwidować łupież.

4. Właściwości rozmarynu

Używany głównie w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Dodawany do sosów, pieczonego drobiu, dziczyzny podnosi ich smak, nadaje aromatu. Ma właściwości odkażające. Dodany do kąpieli ujędrnia skórę. Działa przeciwbólowo i rozkurczowo. Rozmaryn dodatkowo pobudza apetyt, wzmacnia układ krążeniowy i nerwowy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy