Trwa ładowanie...

Koronawirus. Jak bezpiecznie zrobić zakupy? Zasady Ministerstwa Zdrowia

 Dorota Mielcarek
15.04.2020 06:42
Kolejki do sklepów
Kolejki do sklepów (arch.prywatne)

Ministerstwo Zdrowia opublikowało zalecenia dotyczące robienia bezpiecznych zakupów w czasie epidemii koronawirusa SARS-CoV-2. Opracowana instrukcja składa się z 14 punktów i odpowiada na najważniejsze pytania, w tym: czy trzeba myć zakupy po powrocie do domu?

1. Koronawirus a zakupy

Epidemia koronawirusa SARS-CoV-2 sprawiła, że sklepy zaczęły działać na innych zasadach niż do tej pory. Popularne dyskonty, takie jak Lidl czy Biedronka otwarte są w innych godzinach i przewidują przerwę techniczną. Dodatkowo zostały wprowadzone godziny dla seniorów, które obowiązują od 10:00 do 12:00. W tym czasie jedynie osoby, które przekroczyły 65. r.ż. mogą wejść do sklepu.

Konieczne jest również zachowanie bezpiecznej odległości między klientami, która wynosi 1,5 m. W większych sklepach o tej zasadzie przypominają komunikaty głosowe i informacje wywieszone na drzwiach.

Kolejki przed Lidlem
Kolejki przed Lidlem (arch.prywatne)
Zobacz film: "Prof. Pyrć o szczepionce na koronawirusa"

Dlaczego tylko kilka osób może wejść do sklepu?

Wszystko dlatego, że duże skupiska ludzi najbardziej sprzyjają rozprzestrzenianiu się koronawirusa. Przed wejściem do sklepu można spotkać osoby, które pilnują, aby liczba osób w sklepie nie przekraczała zalecanej. Co więcej, każdy klient powinien zdezynfekować dłonie i mieć rękawiczki.

2. Czy pieczywo jest bezpieczna?

Oficjalne stanowisko Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) mówi, że żywność nie jest źródłem zakażenia koronawirusem. GIS wskazuje, że nie ma żadnych naukowych badań, które wskazywałyby na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.

Osoby, które wolą "dmuchać na zimne", mogą zakupione pieczywo włożyć na 2 minuty do rozgrzanego piekarnika.

3. Jak bezpiecznie robić zakupy? Zasady Ministerstwa Zdrowia

Ministerstwo Zdrowia przedstawia najwazniejsze zalecenia, które mają pomóc w bezpiecznym robieniu zakupów:

  • przed wyjściem zrób listę potrzebnych rzeczy, by w sklepie spędzić jak najmniej czasu i niepotrzebnie nie przechadzać się między półkami. Lista powinna być papierowa, aby uniknąć niepotrzebnego dotykania telefonu (nosimy rękawiczki po to, aby wszystkie wirusy i bakterie zostały na nich).
  • Do sklepu idź pieszo lub jedź własnym samochodem. Zrezygnuj z zakupów, po które musisz pojechać komunikacją publiczną. Po drodze do sklepu staraj się unikać ludzi lub zachowaj dystans 2 metrów.
  • Staraj się unikać dotykania czegokolwiek bez potrzeby. Jeśli masz rękawiczki pamiętaj, aby prawidłowo je ściągnąć. Po powrocie do domu zdejmij buty i kurtkę w przedpokoju. Od razu dokładnie umyj ręce.
  • Warto mieć ze sobą swój koszyk lub torbę na zakupy, zamiast korzystać ze sklepowego koszyka czy wózka.
  • Podczas zakupów i oraz stania w kolejce do kasy zachowaj dystans od innych osób. Odpowiednia odległość jest często oznaczona w sklepach linią na podłodze.
  • Płać bezdotykowo (kartą, telefonem).
  • Pamiętaj, że ekrany kas samoobsługowych czy klawiatury do wpisywania kodu PIN są najbardziej brudne.
  • Przestrzegaj też zasady odstępu wobec pracowników sklepu, w tym także od kasjerek w trakcie pakowania zakupów.
  • Planuj zakupy i wychodź z domu jak najrzadziej
  • Pamiętaj, że ludzie najczęściej dotykają w sklepach uchwytów lodówek.
  • Rękawiczki jednorazowe nie są rozwiązaniem, bo jeśli nie potrafisz ich odpowiednio zdjąć, możesz się zakazić tym, co na nich zbierzesz. Jak zdejmować rękawiczki? Złap jedną za brzeg i wywrócić ją wewnętrzną stroną na wierzch. Zdjętą rękawiczkę chwyć ręką w rękawiczce i identycznie zdejmij drugą. W ten sposób pierwsza rękawiczka znajdzie się wewnątrz drugiej. Zdjęte rękawiczki wyrzuć do zamkniętego kosza i dokładnie umyj ręce wodą z mydłem lub detergentem zawierającym minimum 60-procentowy alkohol.
  • Po powrocie do domu umyj warzywa i owoce, zdejmij folię i opakowania z jedzenia i je wyrzuć.

4. Mięso a koronawirus. Czy trzeba myć mięso kurczaka?

Jeśli zastanawiasz się, czy dobrze umyjesz kurczaka lub schab na obiad, to pamiętaj, że gotowanie i pieczenie (60 st. C przez 30 min.) zabija wirusy na mięsie czy innych produktach.

Zobacz także: Koronawirus - jak się przenosi i jak możemy się chronić

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze