Obniżanie cholesterolu dietą
Cholesterol to substancja, która w ludzkim organizmie występuje w sposób naturalny. Obecny jest w komórkach, bierze udział w syntezie witaminy D3 czy hormonów płciowych. Oznacza to, że jest integralną częścią organizmu człowieka, bez której nie mogłoby się odbyć wiele procesów życiowych. Dlaczego zatem cholesterol zyskał tak złą sławę?
Przede wszystkim warto rozgraniczyć jego dwa rodzaje. Pierwszy z nich tworzy z transportującym go białkiem HDL, czyli tak zwany „dobry” cholesterol. Wędruje z komórek do wątroby, gdzie następnie jest neutralizowany. ''Zły'' cholesterol to ten, który jako ładunek białka (LDL) odbywa podróż w drugą stronę – z wątroby do komórek. Transport odbywa się sprawnie, ale nadmiar cholesterolu może osiąść na ściankach naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ich przepustowość. Ważne, aby zadbać o wyższy poziom HDL i mniejszy LDL. Pomoże w tym odpowiednia dieta.
1. Składniki diety obniżające cholesterol
Cholesterol można kontrolować, dobierając odpowiednie produkty, które przygotowane we właściwy sposób będą stanowiły syty posiłek o niewielkiej zawartości kalorii i złego cholesterolu. Najlepsze składniki żywnościowe spełniające wymagania to te zawierające dwie substancje zbawienne dla osób z problemami serca. Chodzi o sterole oraz kwas omega-3.
Sterole roślinne, nazywane też fitosterolami, hamują wchłanianie cholesterolu do organizmu. Jest to możliwe dzięki bardzo podobnej budowie ich cząsteczek w porównaniu z cząsteczkami cholesterolu. Gdzie znajdziemy te substancje? Naturalne źródła fitosteroli to oleje roślinne, orzechy i nasiona, produkty zbożowe, owoce i warzywa. Niestety zawartość steroli w codziennie spożywanej przez nas żywności jest zbyt mała, aby osiągnąć działanie terapeutyczne. Dlatego powstała żywność funkcjonalna, czyli produkty wzbogacone w taką ilość steroli roślinnych, która umożliwi spożycie odpowiedniej dawki tego składnika aktywnego.
Druga z substancji, która pomaga w walce z wysokim poziomem cholesterolu, czyli kwasy omega-3, to nienasycone kwasy pochodzenia roślinnego. Z racji tego, że ludzki organizm nie może ich wytworzyć samodzielnie, choć bardzo ich potrzebuje, należy dostarczać je w postaci pożywienia. Znajdziemy je w świeżych rybach, przede wszystkim łososiu i makreli, owocach morza, olejach roślinnych, produkowanych na ich bazie miękkich margarynach kubkowych oraz orzechach włoskich.
Poza tym dietę warto wzbogacić o bogate w antyoksydanty warzywa, spośród których najbardziej wartościowe będą: papryka, pomidor, brokuły i kapusta.
2. Czego unikać
To, co w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu z pewnością nie pomaga, to spożywanie tłuszczów trans. Ten zaś czyha w wyrobach cukierniczych, które zawierają częściowo utwardzone oleje roślinne. Dlatego właśnie warto ograniczyć w diecie ciasteczka, wafelki i inne słodkości, mające je w swoim składzie. Niekorzystnie na zdrowie wpływa też nadmiar tłuszczów nasyconych, zawartych w maśle, tłustych przetworach mlecznych oraz w niektórych typach mięs i jego przetworach.
Czy to oznacza zatem, że nie można jeść mięsa? Absolutnie nie! Ważne jednak, aby osoby z wysokim poziomem złego cholesterolu wybierały mięso z niską zawartością tłuszczu (kurczak, indyk, królik, cielęcina), a także przygotowywały je w odpowiedni sposób. Mięso najlepiej gotować, piec lub grillować. Zarówno w pierwszym, jak i drugim wypadku nadmiar tłuszczu zostanie usunięty, a pozostaną wszystkie ważne dla zdrowia substancje.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.