Trwa ładowanie...

Oczyszczanie z Ajurwedą w 7 krokach

Informacja prasowa
(Materiał prasowy)

Ajurweda mówi, że dwa razy w ciągu roku – na początku wiosny oraz wczesną jesienią – dobrze jest przeprowadzić oczyszczanie organizmu. To ważna sprawa szczególnie w kontekście dbania o jelita, od których zaczyna się budowanie naszej odporności. Wiosna za rogiem, warto więc pomyśleć o sezonowym detoksie. Zobacz, jak wygląda i z czym wiąże się oczyszczanie z Ajurwedą.

1. Dieta

Dieta na czas oczyszczania z Ajurwedą jest lekkostrawna. Chodzi nam o to, aby nie dokładać ciału dodatkowej pracy związanej z trawieniem ciężkich posiłków.

Produkty, z których rezygnujemy na czas oczyszczania z Ajurwedą to:

  • kawa, herbata, alkohol,
  • nabiał w każdej postaci (mleko, sery, jogurty, kefiry),
  • cukier (nie chodzi tylko o biały cukier, ale też jego „zdrowe” zamienniki, np. syrop daktylowy czy cukier brzozowy; jedynym wyjątkiem jest miód – można go spożywać w ilości około 3 łyżek dziennie),
  • mięso (również zupy gotowane na mięsie),
  • nasiona oraz orzechy (wyjątek: namoczone migdały),
  • czosnek, cebula, chili oraz inne ostre przyprawy.

Na czas ajurwedyjskiego detoksu rezygnujemy też z większości owoców. Wskazane są jedynie jabłka, które pomagają usunąć nagromadzoną w organizmie wodę, gruszki, a także cytryny, grejpfruty, pomarańcze oraz niewielkie ilości owoców jagodowych.

Jak więc wygląda dieta podczas ajurwedyjskiego detoksu?

Podstawą diety w trakcie oczyszczania jest kicheri – proste i lekkostrawne danie, składające się z białego ryżu basmati i fasolki mung dal (w proporcji 1:1). To potrawa, która łagodzi stany zapalne i podrażnienia jelit.

Ryż basmati jest bardzo dobrze trawiony przez większość osób, a mung to jedyny rodzaj fasoli, który nie tylko nie powoduje wzdęć, ale wręcz je hamuje. W trakcie oczyszczania kicheri gotuje się i spożywa codziennie.

Jakie warzywa możemy jeść w czasie oczyszczania? Zielone światło mają:

  • marchewka,
  • pietruszka,
  • seler,
  • burak,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • kapusta,
  • brukselka,
  • świeży zielony groszek,
  • świeży szpinak,
  • szparagi (szczególnie zielone).

Niewskazane są za to: cukinia, ziemniaki, bataty, bakłażany, papryka, pomidory, ogórki oraz glony morskie.

Podstawowym tłuszczem na czas ajurwedyjskiego oczyszczania jest ghee, czyli masło klarowane. Masło klarowane ma wysokie stężenie kwasu masłowego. To substancja, którą produkują drobnoustroje w naszych jelitach, gdy te działają poprawnie. Kwas masłowy bierze udział w niezliczonych procesach w naszym ciele i pełni ważną funkcję w podtrzymaniu dobrostanu jelit.

Przyprawy zalecane do dań na czas oczyszczania to: kmin, asafetyda, koper włoski, kolendra, małe ilości czarnej gorczycy oraz świeży imbir.

Bardzo ważnym aspektem dbałości o zdrowie jelit w trakcie oczyszczania jest odpowiednie nawadnianie. Aby ruch w naszych jelitach mógł odbywać się bez przeszkód, potrzebujemy sporej ilości wody – ok. 3 l dziennie, z czego połowę niech stanowi ciepła woda, a drugie 1,5 l – ziołowe herbaty.

2. Sprzyjający czas

Ajurweda tradycyjnie zaleca na oczyszczanie okres od 15 marca do 15 października. Kluczową rolę odgrywa tutaj ciepło. Chodzi nam o to, by ciało nie musiało bronić się przed zimnem i mogło skoncentrować się tylko na swoich wiosennych porządkach. Nie zaleca się jednak oczyszczania w okresie upałów.

Sprzyjający czas to również święty spokój – od różnych obowiązków, zarówno domowych, jak i zawodowych (optymalnie jest wziąć na okres ajurwedyjskiego detoksu kilka dni urlopu). Niech to będzie czas relaksu i spowolnienia, w którym możemy w pełni skoncentrować się na sobie.

3. Natłuszczanie od wewnątrz

Celem wewnętrznego natłuszczania jest przesunięcie toksyn z różnych miejsc w ciele do układu pokarmowego. Ten element ajurwedyjskiego oczyszczania polega na piciu na czczo masła klarowanego lub, w przypadku diety wegańskiej, oleju lnianego. Wskazaniami do wewnętrznego natłuszczania są przede wszystkim: suchość w ciele, niepokój, nagłe pogorszenie wzroku, zaparcia, częste podróże oraz seksualne wyczerpanie.

Nie zaleca się z kolei kuracji masłem klarowanym osobom, które mają problem z otyłością, zatrzymaniem wody w organizmie, brakiem apetytu, słabym trawieniem, pasożytami w jelitach oraz kobietom w ciąży.

Masło przyjmuje się rano, ale nie wcześniej niż o godz. 6:00. Najlepiej w postaci płynnej. W razie potrzeby można popić je ciepłą wodą lub warzywnym rosołem. Ważne jest, by pierwszy posiłek po przyjęciu masła zjeść dopiero po wystąpieniu uczucia głodu.

Wewnętrzne natłuszczanie może trwać od 3 do 7 dni. Należy obserwować symptomy takie jak: szybko pojawiające się uczucie głodu, większa lekkość i miękkość w ciele, oleisty, miękki stolec, uwalnianie gazów, odbijanie, tendencja do biegunek. Pojawienie się 3-4 symptomów to znak, że można zakończyć kurację masłem klarowanym.

4. Natłuszczanie od zewnątrz

Masaż służący natłuszczeniu ciała od zewnątrz w Ajurwedzie określany jest jako abhyanga. Do takiego automasażu zalecany jest podgrzany olej sezamowy, tłoczony na zimno, o słomkowym kolorze i delikatnym zapachu.

Masaż jest bardzo prosty. Najważniejsza zasada: 70-80 procent siły to ruchy w stronę rąk i nóg, a 20-30 procent – ruchy w stronę serca. Ruchy są okrężne. Zaczynamy od głowy, kończymy na stopach. Abhyanga zajmuje od 5 do 15 minut. Po niej bierzemy gorący prysznic.

5. Rozgrzewanie

Rozgrzewanie ciała sprawia, że krew lepiej krąży, a toksyny są bardziej mobilne i łatwiej jest je wyprowadzić z organizmu.

Tradycyjnie w tym celu wykorzystuje się saunę. W domowych warunkach możemy spokojnie skorzystać z gorącego prysznica lub gorącej kąpieli. Przeciwwskazaniami do tego elementu oczyszczania są: alkoholizm, ciąża, biegunka, żółtaczka, nasilenie hemoroidów.

6. Zioła

W trakcie oczyszczania przyjmujemy ajurwedyjskie zioła, które mają na celu przyspieszyć detoks oraz odciążyć wątrobę, nerki, układ krwionośny i limfatyczny. Najważniejsze zioła w procesie oczyszczania to triphala oraz brahmi. Triphala, czyli mieszanka trzech owoców: amli, bibhitaki oraz haritaki, wspomaga pracę jelit. Brahmi z kolei korzystnie wpływa na układ nerwowy.

7. Ruch i natura

Bardzo ważne zalecenie. Oczyszczanie z Ajurwedą to holistyczny proces. Odbywa się nie tylko na poziomie ciała, ale też umysłu i emocji. Ruch i kontakt z naturą regenerują układ nerwowy na głębokim poziomie.

Ajurweda zaleca codzienny spacer nie tylko w czasie oczyszczania. Natura odgrywa kluczową rolę w balansowaniu emocji oraz procesach regeneracji naszego organizmu.

Inna perspektywa

W trakcie oczyszczania chcemy być jak balon, który wznosi się w powietrze. Odcinamy worki z piaskiem – pracę, ciężkostrawną dietę, kofeinę, cukier, smartfona i komputer po 22.00 – i wznosimy się na inny poziom.

Tak właśnie działa oczyszczanie. Oprócz korzyści zauważalnych na pierwszy rzut oka (unormowanie poziomu cukru we krwi, lepsze trawienie, spokojniejszy sen, lśniące włosy, charakterystyczny błysk w oku), ajurwedyjski detoks daje niepowtarzalną okazję, aby zobaczyć swoje życie z nieco innej perspektywy. Coś sobie uświadomić, podjąć jakąś ważną życiową decyzję albo, jeśli już ją podjęliśmy, poczuć, że świat nas w niej wspiera.

Jeżeli chcesz zgłębić tajniki ajurwedy, odwiedź agni-ajurweda.pl

Informacja prasowa

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza