Odtrutka dla wątroby, wsparcie dla serca. Zbieraj przed kwitnieniem
Prozdrowotne właściwości pokrzywy są wykorzystywane w ziołolecznictwie od wieków. Jeśli chcesz je w pełni wykorzystać, powinieneś przyrządzić domowy syrop z pokrzywy, który orzeźwia, podnosi odporność i pomaga na różnego rodzaju dolegliwości. Przepis na leczniczą miksturę znajdziesz poniżej. Pamiętaj, by pokrzywę zbierać przed kwitnieniem - w kwietniu i w maju.
1. Właściwości syropu z pokrzywy
Syrop pokrzywowy usprawnia pracę układu immunologicznego i sercowo-naczyniowego, oczyszcza ciało z toksycznych substancji, wspomaga trawienie, stymuluje wydzielanie żółci i pobudza apetyt. Poza tym skutecznie zwalcza objawy grypy i przeziębienia. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy domowa mikstura chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejsza ryzyko nowotworów i opóźnia proces starzenia.
Regularne sięganie po napój z pokrzywy wspomaga proces trawienny, pracę nerek i wątroby, wzmacnia włosy, zapobiega zakrzepom krwi i chroni przed anemią.
2. Jak przygotować syrop z pokrzywy?
Składniki na syrop z pokrzywy:
- 60 młodych szczytów pokrzywy,
- 4 kg cytryn,
- 4 l wody,
- 2 kg miodu naturalnego.
Na początek wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie pokrzywę namaczamy w we wrzącej wodzie (nie gotujemy). Tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy na 24 godziny. Uprzednio umyte cytryny kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera. Wyciskamy sok z cytryn i dodajemy go do naszej mieszanki. Miksturę przecedzamy za pomocą sitka i gazy. Do przefiltrowanego napoju dodajemy miód i mieszamy, do momentu gdy składniki idealnie się ze sobą połączą. Syrop najlepiej przelać do szklanych butelek i przechowywać w lodówce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.