Trwa ładowanie...

Olej rzepakowy – roślinna alternatywa dla ciebie i planety

Avatar placeholder
04.12.2023 10:03
Materiał sponsorowany przez producenta Oleju Polskiego – firmę Komagra sp. z o.o
Olej rzepakowy – roślinna alternatywa dla ciebie i planety
Olej rzepakowy – roślinna alternatywa dla ciebie i planety (AdobeStock)

Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, doskonale sprawdza się w kuchni, działa upiększająco na skórę, włosy i paznokcie, a dodatkowo jest przyjazny środowisku. Wbrew pozorom to nie żaden cudowny eliksir, tylko olej rzepakowy, od lat nazywany "polskim złotem". Wyjaśniamy, na czym polega jego dobroczynne działanie.

Zdrowa, zbilansowana dieta powinna składać się z białka, węglowodanów i tłuszczy. Te ostatnie często ograniczamy lub zupełnie pomijamy w jadłospisie, sugerując się modnymi dietami typu "low fat". Zanim podejmiemy tak radykalne decyzje, warto uświadomić sobie, że nie wszystkie tłuszcze określamy jednoznacznie jako złe, a niektóre z nich są wręcz niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jeżeli chcemy dbać o zdrowie i dobrą formę, najlepiej ograniczyć tłuszcze zwierzęce na rzecz tłuszczy roślinnych. Wśród tych drugich prym wiedzie olej rzepakowy , uważany za najzdrowszy ze wszystkich tłuszczy. Jest nie tylko prawdziwą bombą cennych składników odżywczych, ale także świetnie sprawdza się jako smaczny dodatek do wielu potraw – zarówno tych przyrządzanych na ciepło, jak i do zimnych dań i przekąsek.

Jak powstaje olej rzepakowy?

Bazą, z której wytwarza się ten zdrowy tłuszcz, są nasiona rzepaku. Ziarna czarnego koloru – w przeciwieństwie do intensywnie żółtych kwiatów tej rośliny – poddaje się procesowi tłoczenia. Powstały z nich olej oczyszcza się z potencjalnie szkodliwych substancji. W przypadku, gdy produkt przeszedł drogę ekstrakcji, może być poddany łagodnej rafinacji. Z ok. 3 kg nasion powstaje 1 litr oleju rzepakowego. Rafinowany olej rzepakowy warto sięgać podczas gotowania, smażenia i pieczenia, gdyż doskonale sprawdza się przy wysokich temperaturach i nie traci przy tym cennych właściwości odżywczych. Jednocześnie to świetny dodatek do surówek i wszelkiego rodzaju sałat, sosów i dipów. Zalet sięgania po ten zdrowy tłuszcz jest jednak znacznie więcej. Poznaj je wszystkie.

Prawdziwy król wśród olejów. Czym wyróżnia się olej rzepakowy?

Choć na rynku można znaleźć wiele tłuszczów roślinnych, pod względem walorów zdrowotnych olej rzepakowy nie ma sobie równych. To doskonałe źródło witamin – przede wszystkim E, K oraz prowitaminy A. Witamina E jest cennym przeciwutleniaczem, który skutecznie zwalcza wolne rodniki, czyli substancje przyspieszające starzenie się skóry i organizmu. Witamina K odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego, m.in. bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Jej zadaniem jest także utrzymanie gospodarki wapniowej na odpowiednim poziomie, działanie przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, a także przeciwdziałanie chorobom nowotworowym. Z kolei beta-karoten to substancja, która korzystnie wpływa na wzrok, a jako przeciwutleniacz zapobiega rozwojowi komórek rakowych.

(AdobeStock)

Najważniejszymi substancjami obecnymi w tłuszczach roślinnych są oczywiście kwasy omega-3 i omega-6. W tej kwestii olej rzepakowy także góruje nad innymi tłuszczami roślinnymi. W oleju rzepakowym proporcja kwasów n-6 do n-3 wynosi 2:1 i uznawana jest niemal za idealną. Po co nam kwasy tłuszczowe? Ich rolą jest przede wszystkim dbanie o prawidłową pracę układu nerwowego. Włączając olej rzepakowy do codziennej diety, zapewniamy sobie lepszą koncentrację i pamięć i równowagę emocjonalną.

Jak stosować olej rzepakowy, by czerpać z niego jak najwięcej korzyści?

Poza walorami odżywczymi olej rzepakowy to także niezrównany pomocnik w kuchni i smaczny dodatek do wielu dań. Jednak żeby w pełni wykorzystać jego właściwości prozdrowotne, należy wiedzieć, jak go prawidłowo stosować. Olej tłoczony na zimno polecamy do zimnych potraw – sałatek, surówek, dipów i sosów. Ten rodzaj oleju nie powinien być podgrzewany, w przeciwnym razie wysoka temperatura pozbawia go cennych witamin. Z kolei olej rafinowany możemy dodatkowo stosować do smażenia, pieczenia i gotowania, gdyż obróbka termiczna nie wpływa na jego właściwości odżywcze. Co więcej, przygotowanie potraw z udziałem tego tłuszczu bardzo korzystnie wpływa na jego walory smakowe. Smażenie nie wpływa na jego skład odżywczy, a dania przyrządzane z udziałem tego tłuszczu są niezwykle smaczne. Rafinowany olej rzepakowy śmiało możemy też wykorzystać do wypieków jako zamiennik margaryny lub masła.

Olej z nasion rzepaku docenią szczególnie te osoby, którym trudno zaakceptować gorycz oliwy z oliwek i innych tłuszczy o charakterystycznych smakach i aromatach. W przeciwieństwie do większości olejów olej rzepakowy cechują neutralne właściwości smakowe, dzięki czemu przypadnie do gustu domownikom w każdym wieku – także małym dzieciom. Olej z rzepaku można włączać do diety malucha zamiast masła.

(AdobeStock)

Dobry dla zdrowia i dla środowiska

Żeby w pełni cieszyć się walorami zdrowotnymi i smakowymi oleju rzepakowego, warto sięgać po marki najwyższej jakości. Olej Polski do produkcji oleju rzepakowego wykorzystuje tylko ziarna z polskich upraw, a także dba o jakość produkcji i warunki przechowywania surowca. Wybierając zdrowy i sprawdzony tłuszcz roślinny, zapewnimy sobie wyśmienity smak i jakość przyrządzanych potraw. Wzbogacimy także dietę o niezbędne składniki odżywcze. Ale walory zdrowotne to nie wszystko. Warto pamiętać, że olej rzepakowy jest także przyjazny dla środowiska. Lokalna produkcja generuje mniejszy ślad węglowy w porównaniu do tłuszczy importowanych z innych krajów. Kupując Olej Polski, zapewniamy sobie zdrową dietę i dobre samopoczucie, wspieramy polską gospodarkę i aktywnie zmieniamy przyszłość naszej planety. Nie mamy wątpliwości, że ten produkt powinien znaleźć się w każdej kuchni.

(materiały partnera)
Materiał sponsorowany przez producenta Oleju Polskiego – firmę Komagra sp. z o.o
Polecane dla Ciebie