Pobudza rozwój komórek rakowych. Rujnuje mózg i skraca życie
Naukowcy nieustannie dowodzą, że spożywanie alkoholu, nawet w niewielkich ilościach, może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego skupiły się na piwie i pokazały, że nawet umiarkowane spożycie tego popularnego napoju może mieć negatywne konsekwencje dla naszego mózgu, prowadząc do rozwoju wielu poważnych chorób.
1. Alkohol szkodzi zdrowiu i skraca życie
Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadzili badania, które wyraźnie pokazują, że nawet niewielka ilość alkoholu może mieć duży wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Analizując obrazy mózgu ponad 25 tys. dorosłych osób, udowodnili, że nawet małe dawki napojów wysokoprocentowych mogą prowadzić do zmniejszenia objętości istoty szarej.
Istota szara, z której składa się kora mózgu, jest odpowiedzialna za wiele kluczowych funkcji, takich jak pamięć, inteligencja, zdolność do korzystania z języka, myślenie abstrakcyjne, czytanie, pisanie i wiele innych podobnych mechanizmów.
Od dawna wiadomo, że alkohol skraca życie. Badanie z 2018 roku przeprowadzone przez ekspertów z Uniwersytetu w Teksasie wykazało, że osoba, która spożywa przynajmniej dwa drinki przez cztery dni w tygodniu, ma o 20 proc. większe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Prestiżowe pismo medyczne "The Lancet Oncology" opublikowało badania, które dowiodły, że 740 tys. przypadków raka na całym świecie każdego roku jest wynikiem spożywania alkoholu. Najwięcej nowotworów powstało w wyniku spożywania dużych ilości alkoholu, ale badania wykazały również, że ryzyko rośnie już przy tzw. piciu umiarkowanym, które odpowiadało za 14 proc. przypadków związanych z alkoholem.
2. Większe ryzyko zachorowania na raka
Skutkiem nadmiernego spożywania alkoholu może być rozwój nowotworu. U pacjentów spożywających często różnego rodzaju trunki diagnozuje się zazwyczaj raka krtani, gardła, przełyku, jelita grubego i odbytnicy, u kobiet zaś raka piersi. Istnieją duże badania populacyjne, w których wykazano zależność między spożywanymi dawkami etanolu, czyli alkoholu etylowego, a ryzykiem zachorowania na wymienione wcześniej nowotwory.
Aldehyd octowy to substancja toksyczna powstająca podczas rozkładu alkoholu, przyczynia się do powstawania mutacji rakotwórczych. Aldehyd octowy jest również odpowiedzialny za objawy kaca, takie jak ból głowy, nudności, wymioty i zaburzenia rytmu serca. Badania laboratoryjne nad aldehydem octowym dowiodły, że uszkadza on DNA i prowadzi do zmian w chromosomach. W przypadku zwierząt substancja ta wykazuje działanie rakotwórcze.
Dodatkowo, alkohol powoduje zmiany w hormonach. Może zwiększać poziom niektórych hormonów, takich jak estrogen i insulina. Hormony są przekaźnikami chemicznymi, a ich wyższe poziomy mogą powodować częstsze dzielenie się komórek, co zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju komórek rakowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.