Trwa ładowanie...

Podstawowe zasady zdrowego odchudzania

Avatar placeholder
18.04.2019 09:29
Podstawowe zasady zdrowego odchudzania
Podstawowe zasady zdrowego odchudzania (123RF)

Zastosowanie zasad zdrowego odchudzania pozwala na skuteczne rzucenie zbędnych kilogramów a także nauczenie się nawyków żywieniowych, dzięki którym po zakończonej kuracji nie grozi nam efekt jo-jo. Każdego dnia należy przyglądać się swojej diecie i tak komponować posiłki, aby nie zabrakło w nich wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto pamiętać o codziennej aktywności fizycznej. Jakie są pozostałe zasady zdrowego odchudzania?

1. Najważniejsze zasady zdrowego odchudzania

  • Różnorodność spożywanych produktów – każdego dnia należy spożywać produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (chude mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych), warzywa i owoce.
  • Zdrowe źródła kalorii – kalorie powinniśmy czerpać przede wszystkim z produktów zbożowych, każdego dnia należy zjadać razowe pieczywo, aby zapobiegać zaparciom i utrzymać należną masę ciała. Produkty zbożowe zwierają białko, witaminę B1, niacyną, magnez, żelazo, cynk oraz błonnik pokarmowy. W produktach zbożowych znajduje się także żelazo, przyswajanie tego pierwiastka można zwiększyć przez równoczesne spożywanie produktów bogatych w witaminę C.
  • Mleko – każdego dnia trzeba pić przynajmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko to źródło wapnia, wysokowartościowego białka oraz witaminy B2. Należy pić chude mleko, aby chronić swój organizm przed miażdżycą. Kobiety w ciąży powinny pić 4 szklanki mleka dziennie.
  • Mięso – codziennie trzeba spożywać inny rodzaj mięsa. 2-3 razy w tygodniu warto jeść ryby. Uważa się, że mięso białe jest zdrowsze od czerwonego.
  • Warzywa i owoce – codzienne spożywane dostarczają naszemu organizmowi niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy, a także regulują procesy trawienne.
  • Cholesterol i słodycze – należy unikać spożywania cholesterolu i słodyczy. Tłuszcze znajdują się w tłustych wędlinach, mięsie, cieście, czekoladzie, kremach, lodach i chipsach. Zamiast kalorycznych deserów warto zjadać biszkopty i galaretki owocowe. Przygotowując mięso do spożycia, warto oddzielać od niego tłuszcz, piec i gotować bez tłuszczu lub z tłuszczem roślinnym.

Regularne posiłki są podstawą zdrowej diety. Należy zjadać 5 małych posiłków dziennie zamiast trzech dużych.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Popularne błędy żywieniowe to spożywanie dużych ilości soli, która przyczynia się do pojawienia się nadciśnienia tętniczego. Niestety dużo soli znajduje się w wędlinach.

Zdrowe składniki odżywcze
Zdrowe składniki odżywcze

Umiejętne układanie jadłospisu wpłynie na jakość twoich posiłków, a racjonalna i prawidłowo zbilansowana

zobacz galerię

Oczyszczanie organizmu to ważny element zdrowego odchudzania. Bardzo ważne jest, aby oczyszczać swój organizm. Codziennie należy pić przynajmniej dwa litry wody niegazowanej. Woda oczyszcza organizm z toksyn, podobnie działa zielona lub owocowa herbata. Warto wybierać wodę niskosodową oraz wody mineralne pochodzące z naturalnych źródeł, bogatą w minerały.

Zrzucenia zbędnych kilogramów nie osiągniemy bez aktywności fizycznej. Każdego dnia należy uprawiać swój ulubiony sport, który pozwoli na spalenie tkanki tłuszczowej. Pomocne okażą się także ćwiczenia na odchudzanie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze