Profilaktyka grypy
Co zrobić, żeby w sezonie jesienno-zimowym uniknąć częstych infekcji? Niedoleczone przeziębienia czy zakażenie wirusem grypy oznaczają nie tylko dyskomfort, ale także stanowią zagrożenie, szczególnie dla dzieci i osób starszych. Powikłania pogrypowe obejmują zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, zapalenie oskrzelików, zapalenie ucha środkowego i zatok, a nawet zapalenie osierdzia i mięśnia sercowego. Niestety, nie ma stuprocentowo pewnego sposobu na uniknięcie zarażenia się wirusem grypy. Możemy jednak wiele zrobić, by ryzyko zachorowania na grypę znacząco zmalało.
1. Jak zapobiegać grypie?
Najprostsza odpowiedź na to pytanie to wzmocnić układ odpornościowy organizmu, chociażby poprzez przyjmowanie preparatów witaminowych stymulujących odporność. Można jednak zrobić więcej. Zastosuj się do poniższych wskazówek, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na grypę:
- Unikaj jedzenia i picia z tych samych naczyń, co ludzie, u których występują objawy grypy.
- Myj ręce przed jedzeniem, aby trzymać zarazki z daleka.
- Zwiększ ilość przyjmowanej witaminy C, aby pobudzić układ odpornościowy. Witaminę C, która pomoże zapobiec grypie znajdziesz w świeżych owocach i warzywach, zwłaszcza w pomidorach, brokułach i pomarańczach.
- Pij przynajmniej 8 szklanek wody dziennie. Herbatki ziołowe oraz rozcieńczone soki owocowe również podniosą nawodnienie organizmu, które jest ważne w profilaktyce grypy.
- Nie lekceważ roli snu. Wypoczęty organizm jest w stanie lepiej walczyć z otaczającymi zarazkami. Przeciętnie ludzie potrzebują 7-8 godzin snu na dobę.
- Pokonaj stres. Chroniczne narażenie na sytuacje stresowe osłabi układ odpornościowy, który łatwiej złamie się pod naporem nawet mniej groźnych zarazków.
- Ćwicz regularnie, gdyż udowodniono, że zachowanie kondycji fizycznej zapobiega występowaniu grypy i przeziębień.
- W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę unikaj dużych skupisk ludzkich.
- Ubieraj się "na cebulkę", by uniknąć przegrzania lub wychłodzenia organizmu.
- Spożywaj produkty bogate w cynk, który wzmacnia układ odpornościowy. Najwięcej cynku znajduje się w kiełkach pszenicy, czerwonym mięsie, owocach morza, kurczaku i indyku.
- Włącz do swojej diety czosnek. Dzięki bakteriobójczym właściwościom wzmocni twój organizm.
- Jedz ryby i owoce morza zawierające dużo kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na odporność organizmu.
2. Szczepionka przeciw grypie
Szczepionki są szczególnie polecane osobom, które podlegają większemu ryzyku zachorowania na grypę, np. ze względu na ogólny stan zdrowia lub tryb życia. Do osób, którym zaleca się szczepienie w ramach profilaktyki grypy należą: osoby, które ukończyły 65. rok życia i mające problemy z chorobami przewlekłymi związanymi z sercem, płucami i nerkami. Ponadto przeciw grypie powinni się szczepić chorzy na cukrzycę lub anemię, kobiety w ciąży), osoby mające kontakt z dziećmi do 6. miesiąca życia, personel medyczny, dzieci od 6. miesiąca oraz młodzi ludzie, którzy cierpią na przewlekłe choroby.
Wiele osób unika tej formy profilaktyki obawiając się skutków ubocznym szczepień. Prawda jest jednak taka, że szczepionka przeciw grypie nie wywołuje skutków ubocznych. Jedynie u osób, które są silnie uczulone na jajka może wywołać reakcję alergiczną, ponieważ wirusy wykorzystane do produkcji szczepionek są hodowane w kurzych jajach. Ponadto nie poleca się szczepionek przeciw grypie osobom, które cierpią na infekcje układu nerwowego.
Ok. 5-10 proc. szczepionych przeciw grypie doświadcza łagodnych skutków ubocznych. Są to: bóle głowy), niska gorączka, skurcze mięśni. Objawy te ustępują zazwyczaj po jednym dniu.
Grypa jest powszechną chorobą, nie znaczy to jednak, że musisz na nią chorować. Zadbaj o odpowiednią profilaktykę i ciesz się zdrowiem.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.