Trwa ładowanie...

Proszek do pieczenia może być szkodliwy

Avatar placeholder
04.07.2019 08:20
Proszek do pieczenia może być szkodliwy
Proszek do pieczenia może być szkodliwy (123rf.com)

Proszek do pieczenia, tak chętnie używany w wielu domach do wypieków może niekorzystnie działać na nasz organizm. Naukowcy odkryli, że ma wpływ na tworzenie się stanów zapalnych i przyczynia się do rozwoju cukrzycy. Dlaczego tak się dzieje?

1. Proszek do pieczenia - właściwości

Proszek do pieczenia to zwykle mieszanka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, wodorowęglanu sodu i regulatorów kwasowości. To właśnie wodorowęglan sodu, czyli soda oczyszczona, nadaje puszystości wypiekom. W temperaturze powyżej 60ºC ulega szybkiemu rozpadowi z wytworzeniem dużej ilości gazów, które spulchniają ciasto.

Do tej pory o szkodliwości proszku do pieczenia mówiło się w kontekście problemów ze zgagą i nadwrażliwym żołądkiem. Wypieki na bazie proszku mogą potęgować te dolegliwości. Okazuje się jednak, że proszek do pieczenia wpływa niekorzystnie również na inne procesy zachodzące w naszym organizmie.

2. Proszek do pieczenia a insulinooporność

Naukowcy przeprowadzili kilka badań na szczurach, które pokazują, że soda zawarta w proszku do pieczenia może przyczyniać się do powstawania cukrzycy typu 2. Wcześniejsze badania na zdrowych szczurach wykazały, że doustne przyjmowanie wodorowęglanu sodu, zmusza komórki mezotelialne, które wyścielają narządy przewodu pokarmowego, aby wysyłały sygnał do śledziony, żeby produkowała więcej przeciwzapalnych komórek odpornościowych.

Zobacz film: "Czego unikać, aby zmniejszyć ryzyko cukrzycy"

Oznacza to, że soda oczyszczona może mieć działanie przeciwzapalne. Naukowcy postanowili jednak sprawdzić, czy takie same właściwości zaobserwują u szczurów, u których występuje przewlekły stan zapalny, np. związany z cukrzycą typu 2.

W kolejnym badaniu naukowcy podawali wodę z sodą oczyszczoną szczurom chorym na cukrzycę typu 2. Po trzech tygodniach okazało się, że zwierzęta z cukrzycą miały słabszą odpowiedź insulinową, w porównaniu do zdrowych szczurów. Wskazuje to na obniżoną zdolność do prawidłowej odpowiedzi na insulinę.

Co ciekawe, w przypadku szczurów chorych na cukrzycę, ich śledziony wytwarzały więcej komórek przeciwzapalnych. Naukowcy tłumaczą, że wpływ sody oczyszczonej na odpowiedź insulinową nie zależy od stanu zapalnego, ale może mieć związek z obciążeniem alkaliami, do których należy m.in. soda.

Wyniki badań nie zostały jeszcze przeprowadzone na ludziach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze